Namık Kemal SARIKAVAK

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Namık Kemal SARIKAVAK - Biyografi ve Portfolyosu









Doç. Namık Kemal Sarıkavak

İstanbul’da 1961’de doğdu. 1978’den itibaren çeşitli reklam ve tasarım ajanslarıyla birlikte çalıştı. 1983’de Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü Grafik Dalı Animasyon Atölyesi’nden mezun oldu. 1985’te Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Uygulamalı Sanatlar Bölümü, Grafik Anasanat Dalı’na araştırma görevlisi olarak atandı. Grafik Bölümü’nde bir süre Temel Sanat Eğitimi, Temel Grafik Eğitimi, Bilgisayar Destekli Tasarım, İllüstrasyon ve Grafik Atölye derslerini yürütmüş olup son yıllarda Desen, Yazı, Kaligrafi ve Tipografi derslerini yürütmektedir. Halen aynı kurumda öğretim üyesidir. Hacettepe Üniversitesi dışında Başkent ve Atatürk Üniversitelerinde de dersler vermiştir. 1986’dan 1994 yılına kadar katıldığı çeşitli afiş ve pul yarışmalarında toplam 13 ödül kazanmıştır. 1987’den bu yana 50’yi aşkın karma sergiye katılmış ve beş kişisel sergi açmıştır. Çeşitli süreli yayınlar ile yaklaşık 10’u ulusal hakemli dergilerde olmak üzere 50’den fazla afiş, kitap ve kapak tasarımı, grafik tasarım ve tipografi üzerine makaleri ve çevirileri yayınlanmıştır. 1988’den bugüne değin altı kitabı basılmıştır. 2000’den sonra yayınlanan son üç kitabı halen piyasada mevcuttur.

Özyaşamı
:
1961 7 Mayıs, İstanbul’da doğdu.
1983 Haziran, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Eğitimi Bölümü, Grafik Dalı (Animasyon Atölyesi), Mezuniyet, Lisans.
1984 –1985 Yedek Subaylık Hizmeti
1985 Aralık, Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Anasanat Dalı, Araştırma Görevlisi.
1988 Haziran, Yüksek Lisans Derecesi.
1988 Ağustos, Öğretim Görevlisi.
1993 Temmuz, Sanatta Yeterlik Derecesi.
1996 Aralık, Yardımcı Doçent.
2002 Kasım, Doçentlik Ünvanı
2003 Kasım, Doçent olarak göreve atanma.
2006 Mayıs, HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı.
2006 Kasım, HÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı.




Ödülleri :
1986 Mart, Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Mimar Sinan'ın 400. Anma Yılı"Konulu Afiş Yarışması, Mansiyon.
1986 Aralık, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, "Trafik" Konulu Afiş Yarışması, Birincilik.
1988 Ocak, PTT Genel Müdürlüğü, "Mimar Sinan'ın Ölümünün 400. Yılı" Konulu Pul Yarışması, Birincilik.
1988 Şubat, PTT Genel Müdürlüğü, "Eurocept,Ulaştırma ve Haberleşme Araçları"Pul Yarışması, Mansiyon.
1990 Aralık, Kültür Bakanlığı, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma" Konulu Afiş Yarışması, Üçüncülük.
1991 Ekim, Hacettepe Üniversitesi Senatosu, “Sanat Başarı Belgesi”
1992 Mart, Kültür Bakanlığı, Yayımlar Dairesi Başkanlığı, "Kitap ve Okuma" Konulu Afiş Yarışması, Mansiyon.
1992 Temmuz, Adana Büyükşehir Belediyesi, "6. Adana Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali" Konulu Afiş Yarışması, Mansiyon.
2003 Mayıs, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, "Atatürk ve Gençlik" Konulu Afiş Yarışması, Başarı Ödülü ve İki Adet Mansiyon.
2008 Mart, Popüler Bilim Dergisi Güzel Sanatlar Bilimler Grubu Grafik Dalı’nda “Teşvik Ödülü”





Çeşitli Çalışmaları :











































Çizimleri :











Logo Çalışmalarından Bazıları :





































Fontlar:















Pul Çalışmalarından Bazıları:






Yayınlanan Kitapları
:



1. Latin Abecesinin Evrimi, David Gates, Çev: Namık Kemal Sarıkavak - Ayşe M. Önal, Çeviri-Derleme Kitap, Basım-Grafik Matbaası, 1988, Ankara.
2. Bilgisayarda Tipografi, Freehand 4.0, Bölüm: Metinle Çalışma, Namık Kemal Sarıkavak, Çeviri-Derleme Kitap, Media Cat Yayınları No:101, Dağpaş Matbaası, 1995 Ankara.
3. Tipografinin Temelleri, Namık Kemal Sarıkavak, Doruk Yayınları, Sanat Kitapları Dizisi: 6, Pelin Ofset, 1997, Ankara.
4a. Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri, Namık Kemal Sarıkavak, Seçkin Yayınları, 1. Baskı, 2004, Ankara.
5. Sayısal Tipografi 1; Basımcılık ve Yayıncılıkta Aygıt, Donanım ve Yazılım Teknolojisinin Gelişimi, Namık Kemal Sarıkavak, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yayınları, Tasarım Dizisi 1, 2005, Ankara.
6. Sayısal Tipografi 2; Batı’da ve Ülkemizde Sayısal Harf/Font Tasarımcıları, Namık Kemal Sarıkavak, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yayınları, Tasarım Dizisi 2, 2005, Ankara.
4b. Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri, Namık Kemal Sarıkavak, Seçkin Yayınları, 2. Baskı, 2009, Ankara.

Kişisel web sitesine aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir ;
Namık Kemal SARIKAVAK Kişisel Web Sitesi



Sayın Namık Kemal SARIKAVAK'ın tüm çalışmalarını, eserlerini bu konu başlığına sığdırmak mümkün değildir. Şahsına ait web sitesinden daha fazla içeriğe tanık olabilirsiniz.
Aşağıdaki PDF dökümanları bizzat kendisi tarafından hazırlanmış olup, yukarıdaki tüm görselleri kapsar ve daha fazlası mevcuttur.

Döküman 1 (PDF) İNDİR

Döküman 2 (PDF) İNDİR



Sayın Namık Kemal SARIKAVAK'a ; Grafik ve tipografi alanında yaptığı tüm çalışma ve akademik katkılarından dolayı minnettar olduğumuzu belirtir sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.














Not:
Bu Biyografi ve Portfolyo; Sayın Namık Kemal SARIKAVAK'ın izini ile hazırlanmıştır. Hiç bir şekilde bir başka forum ve sitede kopya edilerek yayınlanmasına müsade edilmez.
 
Yukarı Alt