Nasıl Grafik tasarımcı olurum ?

cold

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2009
Mesaj
47
Tepki
3
Selamlar...

grafikerler.org'u internette grafikerlik ve/veya grafik tasarım hakkında bilgi araştırırken şans eseri buldum hatta ilk okuduğum yazıda grafikerliğin acı gerçeklerini anlatan ve benimde kafamda grafikerlikle ilgili bazı tabuları yıkan 22 maddeden oluşan bir liste yapan kişiye teşekkür etmek istiyorum (ilgili yazının linki:https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/6327-grafik-tasarimci-nasil-olunur.html).Siteye yaklaşık 5 dakika önce üye oldum ve buda ilk post'um ve açtığım ilk konu.


Şuan 25 yaşında üniversite öğrencisiyim ve 6 yıldır tasarım yapıyorum.Okuduğum bölüm ise biyoloji yani grafikerlikle zerre alakası olmayan bir bölüm.

6 yıl önce resim ve fotoğraf düzenlemesinde kullanmak için paintshop indirdiğim günden beri tasarım işleriyle ilgileniyorum ve ilgilendikçe birşeyi farkettim gerçekten yapmak istediğim meslek kesinlikle grafik tasarım...bunu farkettikten sonra okuduğum bu bölümü(evet 5 yıldır bu bölümü okumaya çalışıyorum) bırakıp yetenek sınavlarına girmemi tavsiye edebilirsiniz ama hem yaşım hemde 0 dan birşeylere başlayabilecek durumda olmamam yüzünden bu seçime yönelemedim.

  • Bu 6 yıllık süreç boyunca önceleri arkadaşların ve kendi fotoğraflarımı komik manipule ederken şuanda organizasyon afişleri, kulüp, şirket vb.. logoları, t-shirt tasarımları, yapar hale gelebildim - bilgisayar başında geçirdiğim saatler yardımıyla -.
  • Daha sonrasında kendi makinalarım ya da arkadaşlarımın profosyonel ya da yarı profosyonel fotoğraf makinaları ile sadece anı fotoğrafları için vizörün arkasındayken "yaratıcı" kareler yakalayabildiğimi keşfettim.
  • Daha sonra izlediğim bir reklamın, bir filmin daha iyi çekilebilme alternatiflerini düşünmeye başladım, bir film sahnesini izlerken, sahnenin yaratması gereken hisler, duygular yerine, o sahnesinin çekim platosunu düşündüm.
  • Sadece dersteki can sıkkınlığını atabilmek için çizim yaparken çizim yeteneğimin olduğunu gördüm.Hatta bununle ilgili bir örnek; laboratuar derslerinde incelediğimiz hayvanların çizimlerini kabaca raporda yapmamız gerekiyor.bütün arkadaşlarımın zorlanarak sadece dış hatlarını çizmesi raporun kabul edilmesi için yeterli olurken,benim raporlarımın kabul edilmesi için o hayvanın karakalem, gölgelendirmeli ve gerçekçi çizimlerinin yapılması beklenir.(hocalarım esprili insanlar).Eğer aklınıza gelmemişse söyliyim incelenen hayvanların tahtaya çizimleri tabiki benim tarafımdan yapılıyor.
  • 10 yıldan fazladır müzikle uğraşıyorum(Davul çalıyorum).Sayısız konser ve festivallerde sahne aldım.Müzik kayıt ve düzenleme programlarını yine kurcalayarak öğrendim ve kendi şarkılarımın kayıtlarını yaptım(elektronic, rock, reklam jingleları, populer şarkıların yeniden düzenlemeleri gibi...).Pub ve barlarda DJlik yapıyorum ayrıca da
  • 2 yıldır üniversitemizin öğrenci kulüplerinden birinde başkanlık yapıyorum(rock kulübü) Kulüp etkinlikleri: konser ve benzeri organizasyonlar olduğu için bu iki yılda organizatör olmayı öğrendim.Bu yıl kulübümüz türkiye genelindeki bütün sanat kulüpleri arasından en aktif 5 kulüp içinde seçildi(özel üniversiteler dahil)
Bütün bunları anlatma nedenim kendimi tanıtmak,reklamımı yapmak değil...Bütün bu uğraşılarımı düşünüp tarttığımda: bir yere koymaya çalıştığım bir "yaratıcı güc" ün olduğunu görüyorum ve bunun artık bir yöne tam anlamıyla kaymasını yoğunlaşmasını istiyorum başta da söylediğim gibi gelecekte meslek olarak; idrar ya da kan testleri yapmak değil,bişeyleri tasarlamak, dizayn etmek, tanıtımını yapmak hatta yaratmak istiyorum.

Bu 6 yıllık süreçte grafikerlik yada grafik tasarımcılığından herhangi bir maddi kazancım olmadı.Hatta bunun tersine tasarladığım bir tshirt(para değil, sadece bir kopyasını almak üzere bir şirketle anlaşıp gönderdikten sonra) o tasarımın çok tutması yüzünden başka 4 firma tarafından çalındı(eğer bu konuyla ilgiliyseniz"ROCK:var mısın" tasarımı bana ait)



Bu yazıyı buraya kadar okduysanız sıkıldığınızı tahmin ediyorum ama bütün bu yazdıklarımı empati kurarak düşünürseniz durumumu anlayabilirsiniz.

Profosyonel anlamda grafiker-grafik tasarımcı olmak istiyorum...
Bir ürünün bütün reklam ya da tanıtım projesini hazırlamak istiyorum ya grafiker olarak yada reklamcı olarak.Gazetelerde, dergilerde ya da billboardlarda ki reklamları tasarlamak istiyorum.Reklam çekimleri hazırlamak istiyorum ya da bir filmin, klibin, dizinin çekimlerini yapmak.
Şuan aklımda sayısız.Logo-tshirt-afiş-reklam tasarımları, reklam-klip-film-senaryoları, jingle-şarkı-jenerik müzikleri ,consept-konser-organizasyon-festival fikirleri var.Çok azını hayata geçirebildim.

Bu mesleğe yönelmek için, 2 yıl sonra(mezun olunca yani) bir şirkete "ben grafik tasarımcıyım" diyebilmem için neler yapmam lazım.Sadece kurslarla birşey olunmayacığının farkındayım.Neler yapabileceğim, hangi yolları izleyebileceğim konularında beni aydınlatırsanız çok memnun olurum

Teşekkürler:eek:. . .
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
merhaba cold,
öncelikle aramıza, ailemize hoşgeldiniz. biz bir aileyiz. bu ailenin içerisinde makalesini okuyup eklediğiniz sayın faruk çağla bizim bir büyüğümüz, ağabeyimiz...
bu aileye katıldığınız için mutlu olduk, mutlu olacaksınız. bu ayrıcalığı zaman geçtikçe yaşayacaksınız.

ben ilkokul ve hatta lise yıllarına kadar resime büyük bir düşkünlüğüm vardı, lise yıllarında yine hat sanatıyla tanıştım. ikisini birlikte yapmak garip gibi gelsede aradığımı hat sanatında bulmuş gibiydim.
sonraları (hiçte aklıma gelemeyen) grafik tasarımla tanıştım. şimdi bakıyorumda sanırım aradığım şey buymuş.
bütün güzel sanatlar biribirinden farklı olsada kişinin aradığı başka başka bir şeylermiş.
maksat ruhun tatmin olmasıymış... ben tasarım işine bu gözle bakıyorum.
zaman içerisindede kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. okulunu okumakta bir yerde önem taşımıyor...

rofosyonel anlamda grafiker-grafik tasarımcı olmak istiyorum...
Bir ürünün bütün reklam ya da tanıtım projesini hazırlamak istiyorum ya grafiker olarak yada reklamcı olarak.Gazetelerde, dergilerde ya da billboardlarda ki reklamları tasarlamak istiyorum.Reklam çekimleri hazırlamak istiyorum ya da bir filmin, klibin, dizinin çekimlerini yapmak.
Şuan aklımda sayısız.Logo-tshirt-afiş-reklam tasarımları, reklam-klip-film-senaryoları, jingle-şarkı-jenerik müzikleri ,consept-konser-organizasyon-festival fikirleri var.Çok azını hayata geçirebildim.
bu alıntı yaptığım konu önemli ve hassas. siz her şey olmak istiyorsunuz ama bu mümkün değil.
çok şey yapmak isterken bvir bakmışsınız hiç bir şey yapmamış, yapamamışsınız.
hemen aklıma gelen bir örnekleme yapmak istiyorum.
siz bir şehirler arası otobüs firması kurmak istiyorsunuz.
ama istiyosunuz ki, bileti ben keseyim, şoför ben olayım, muavinlikte yaparım, halkla ilişkilerde. sizcede mümkün mü?

saygılar...
Emine Şahin
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba Cold,

Öncelikle anlattıklarını okuyunca, sende iyi bir kumaş olduğunu düşünmeden edemedim açıkçası. Nasıl grafik tasarımcı ve reklamcı olunur, diye sormuşsun. Yukarıda okuduklarım, sende bu yönde bir yetenek olduğunu anlamam için yeterli, sanırım, sende bunun farkındasın.

Şu durumda ilk yapman gereken okulunu tamamlamak. Her zaman söylediğim ve arkadasında durduğum bir konu var, hiç kimse okulunu okuyarak veya ilgili bölümü tamamlayarak meslek sahibi olamaz, olur ama olamaz. Yani biyoloji okuyor oluşun seni nasıl ki biyolog yapmayacaksa, GSF mezunu olan herkes de, grafik tasarımcı olamaz.

Yukarıda anlattıkların, senin de belirttiğin üzere amatörce uğraşlar, gerçek piyasada çok daha çetin rekabetler söz konusu. Bir reklam ajansına başvurduğun zaman senden elbetteki yeterlilik belgesi isteyecektir, istememesi için, senin piyasada gerçektende ses getirecek bazı işlere imza atman gerekir ki, senden belge yerine, sen yeterki ekibimizde yer al diye bir yaklaşım sergilesinler.

Bunun olasılığı nedir dersen, bunun olabilmesi, senin ne kadar şanslı olduğunla alakalı, derim. O kadar şanslı olmadığına inanıyorsan, yaşın, bahsettiğin gibi, çok da ilerlemiş değil, bir şekilde ilgili bölümlere geçiş yapmayı deneyebilirsin.

Ben bunu yapamam, buna ne zamanım var, ne de gücüm var diyorsan, çok çetin ve meşakkatli yolların sektörde seni beklediğini, asla aklından çıkarma. Tabi burada, ne yapmak istediğin çok önemli, sen sıradan bir reklamcı veya tasarımcı olmak istersen, hiç bir yeri bitirmene zaten gerek yok, önüne monütörü alan, grafiker bu ülkede, sende bunlardan birisi olabilirisin. Fakat ben ciddi manada, bu işi yapmak ve başarılı olmak, marka olmak istiyorum dersen, o zaman bir şekilde okul konusunu değerlendirmeni tavsiye edeceğim.

Bu arada aramıza hoş geldin...

Saygılar...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Normalde nasıl olurum soruları ilgimi çekmez. Ama benle aşağı yukarı aynı yollardan yürüyecek yetenekli bir arkadaş olduğunu anlayınca bende bir kaç şey yazayım dedim.

Öncelikle çizim yeteneğin, gözün, estetiğin olduğu çok belli. Ama bolca brush, vektör ve efektin arasında kaybolduğun da belli:) Çalışmalarından belli olan bir şey daha var ki bu işin eğitimini almamışsın, bir usta yanında çalışmamışsın, özellikle tasarım ile ilgili kitaplar ve materyallerle, bilgisayarla ilgilendiğin kadar ilgilenmemişsin.

Sanırım bir 4 sene daha GSF bile olsa okuma niyetinde değilsin (ama bunu yapabileceksen kesinlikle yap). O zaman iyi bir tasarımcı olmak için napacaksın kesinlikle kendine iyi yıllanmış bir usta bulacaksın. Gerek düşük maaşla, gerek üstüne para vererek bulduğun ustanın yanında rahat bir seneni geçireceksin. Ve bu arada özellikle tasarım üstüne bulabildiğin anlayabildiğin gerek basılı gerek dijital ortamdan ne buluyorsan kapıp okuyacaksın.

Bu bilinen denenmiş okul dışındaki geçerli tek yoldur. Bir de asla şuna kanma ben çok yetenekliyim iyiyim hoşum okuldan mezun olanlar sanki bir haltmı yapıyor bu tarihi bir yanılgıdır. Özellikle tipografi hatta en temel tasarım bileşenleri olan denge, hiyerarşi, devamlılık gibi konulardan (özellikle 2005 sonrası cs2 ile sektöre atılım yapan alaylı arkadaşlar) tamamen bi haber olduklarını, en temel niteliklerinin bilmedikleri bir alanda ahkam kestiklerini görürsün. Aynı hatalara düşmemek için 2 yol var. Ya okul, ya çıraklık.

Bunlar dışında bir yol seçersen yeteneğine rağmen olacağın şey ben ve bir çoğumuz gibi grafik işçiliğidir.
 

cold

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2009
Mesaj
47
Tepki
3
@Emine Şahin

Düşünceleriniz ve yönlendirmeniz için teşekkürler...

@danisman
Yölendirmeleriniz altın değerinde USTA'm


@GürhanErkal

Bu durumda yalnız olmadığımı ve ulaşmak istediğim noktaya ulaşmış birini görmek daha ad şevklendirdi beni teşekkürler...
 
Yukarı Alt