Ne yapmalıyım?

Kayıt
22 Şubat 2008
Mesaj
57
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar
Özel bir eğitim kurumundan corel, photoshop ve freehand programlarının eğitimini aldım programları kullanabiliyorum şuan yolun başındayım ama benim hedefim uzman, yaratıcı bir grafiker olmak
Formda yaratıcılıga ait yazıları-yorumları okudum yaratıcılığın öğretilmediğini anladım ama ben

uzman bir grafiker olmak için

yaratıcı olmak için ne yapmalıyım?
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
küçükken annemizi babamızı taklit ederiz
taa ki kişiliğimiz oturana ben büyüğüm diyene kadar
bu çerçevede önceleri örnek incelemek bunları uygulamaya çalışmak
sistemlerini ve mantıklarını anlamaya çalışmak lazım
sonrası çorap söküğü gibi gelecektir
çok deneme yapmanız lazım
yorumlar ışığında kendinizi şekillendirmek ;)
kolay gelsin
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@grafiker.akif

Gladyatör okulunda gladyatör yetişir. Savaş okulunda savaşçı yetişir.

Harbiye mektebi harp okulu demektir. Tıbbiye mektebi, doktorluk okulu demektir. Konservatuarda müzisyen ve şarkıcı yetişir. Grafik okullarında da grafiker yetişir.

İbrahim Tatlıses konservatuar mezunu değil ki, diyenler olursa onlara da İbrahim Tatlıses ders versin. İbrahim Tatlıses'e şu soruyu sorsunlar; "Usta, niçin müzik okulu açıp kendin gibi müthiş yetenekler yetiştirmiyorsun da kebabçı açıyorsun?"

Dersanelerde ise grafik tasarımcısı yetişmez çünkü orada tasarım dersleri verilmez. Orada program dersleri verilir ve orada operatör yetişir.

Uzman grafiker olmak için uzman'dan ders almak gerekir. Uzmanlar da okulda bulunur.

Uzman olmayan hocalar çalıştıran dersaneler veya okullar ise okul değil, ticarethanedir.

Okul dışında uzmanlar ise uzman işyerlerinde bulunur.Ancak iyi iş yeri iyi uzmandan anlar ve iyi uzman çalıştırır.

Tasarımın eğitimi olmaz diyenlere inanmamak lazımdır.

Yetenekli olmanın ilk şartlarından biri de kültür ve eğitimdir. Eğitim ve kültür yeteneği besler ve geliştiririr.

Çok yetenekli birisi grafik tasarım eğitimi almazsa ne olur, alırsa ne olur? Bu sorunun cevabı bir çok tartışmaya son noktayı koyacaktır.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@grafiker.akif

Akif kardeşim, bir şey değil.

Grafiker eğitimini şöyle ölçeceksin;

Faruk Çağlanın öğrencilerinin çalışmalarına bakacaksın, öğrenci yorumlarını inceliyeceksin.

Sonra dersanelerde eğitilmiş öğrencilerin ne öğrendiğini inceliyeceksin.

Sonra internette eğitilmiş öğrencilerin ne öğrendiğini göreceksin.

Uzaktan eğitimle yakından eğitimin avantaj ve dezavantajlarını inceleyeceksin...

Yakından eğitilirmiş gibi uzaktan eğitilme şansın var mı bunu zorlayacaksın.

Yakından eğitim için önüne ne gibi barajlar çıkarılıyor, lise diploması, öss sınavı, özel yetenek sınavı vs.

Bu yolla elenen nice yetenekli ve istekli grafikerin nasıl da mecburen alaylı-diplomasız konumuna itildiğini ve kimlerin elinde nasıl sömürüldüğünü düşüneceksin.

Sonunda benim iddia ettiğim noktaya geleceksin;

Grafik eğitiminde ÖSS ve özel yetenek sınavı kalkmalı, alaylılara diploma hakkı tanınmalı.

Özel grafik akademileri açılmamalı...Diplomalarını bütün dünya tanımalı ! Tasarım dersi almayan isterse 10 program da bilse grafik tasarımcı diploması almamalı.

(bana alaylı-mektepli ayrımı yaratıyorsun diyenler ise utanmalı)
 
Kayıt
7 Ağustos 2009
Mesaj
157
Tepki
1
faruk abim biz öğretmekmi istiyoruz yoksa öğretmemekmi istiyoruz önemli olan aşıyı vurabilmek aşıyı vurmadan bir insanın elinin ne yattın oldugunu öğrenemezsiniz tamam dogruları konuşuyorsunuz ama aşıyı vurmadan bu iyne çok acıtır diyorsunuz ben bu başlayalı 10 yıl oldu ve benim usta diyebilecem bir öğreticim olmadı ama suan 3 adet digital baskı makinesi kullanıyor corel ve photoshop kullanıyor ve kullanırkende zevk alıyorum tabiki bir ustayla yanyana gelsem pasif kalıcam belkide ilerlemek istiyorum ama hayat yogunlugundan birsey yapamıyorum hersey akısında ilerliyor lütfen kimseyi yapmak istedigi birseyden sogutmayalım zaten yapamıyacagı bir iş kendisi pes edecektir ama bir gelecek olabilme ihmali öldürmeyelim beni yanlış anlamayın ben git demektense ne olursa olsun baştan gel demeyi tercih ediyorum
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Hakan Konakçı

Sayın Hakan Konakçı;
1-Ben doğru öğrenmenin yollarını gösteriyorum.Öğrendiğini sanıp öğrenmeyenler beni sevmiyor.Her ameliyat acı verir, ameliyat olmadan sürekli uyuşturucu kullanarak hastalık tedavi edilmez. Bunu isteyenler kendilerini kandırır.
2-Benim öğrettiklerim, ne yaptığım, neyi yapmadığım aşağıdaki linklerde tıkladığınızda karşınıza çıkar.
3-Şu trafikte herkes araba kullanmasını biliyor ama kazalar da durmuyor. Niye? Herkes araba kullanmasını biliyor ama trafik kurallarını bilmiyor. Bilmeyince de trafik kazası oluyor. Grafik konusunda ise, herkes bilgisayarı kullanıyor, program kullanıyor, hatta dijital baskı makinesi kullanıyor, buraya kadar tamam, ama grafik kurallarını bilmezse grafik kazası yapıyor.
4-Arkadaşlarımızın kavrayamadığı veya kavrayıp da kabul etmek istemediği şudur; Tasarım eğitimi ! Bu eğitimin ne olduğunu kimse bilmiyor. Corel eğitimi veya Photoshop eğitimi verirsen tasarım eğitimi de arkadan gelir sanıyorlar. Tasarım sadece yetenek işidir, eğitim işi değildir diyorlar. İşte ben buna karşı çıkınca aşı acıtıyor. Sen de aşı olma kardeşim, morfinle uyuşmaya devam et. Morfin acıtmıyor sanıyorsun.
5-Ben kimseyi soğutmuyorum, ben bir yanlışı düzeltmeye çalışıyorum. Tasarım bilene tasarımcı grafiker denir tasarım bilmeyene sadece grafiker denir yalanına karşı çıkıyorum. Bu yalana inananlar benim sözlerimi duyunca elbette iğne acıtıyor diyeceklerdir, çünkü gerçekler acıdır ve acı gerçek diye bir deyim vardır.
6-Doktor kılığına girip beyaz önlük giyinip hasta muayene eden yüzlerce hastabakıcının içinde birisi kalkıp siz doktor değilsiniz siz tıp eğitimi almadınız derse, elbette hastabakıcılar, ne diyo lan bu, diyeceklerdir.Bizi mutsuz eden şeyler söylüyor, bizi mutlu eden şeyler söylesin diyeceklerdir.
7-Ben diyorum ki, grafik tasarım eğitimi almayan grafiker değildir, operatördür.Bana diyorlar ki; sen idealini ve kitaptakini söylüyorsun, oysa piyasa bizi grafiker diye kabul ediyor, bizim için piyasanın dediği geçerlidir, senin dediğin değil. Ben de diyorum ki sizi piyasadaki kurnaz patronlar böyle kandırıyor işin doğrusu onların dediği değil benim dediğimdir.Onlar doktor pahalı diye hastabakıcıya doktor önlüğü giydiriyorlar, garibim hastabakıcı da kendini doktor sanıyor diyorum.
8- Sen bize böyle demekle bizi meslekten soğutuyorsun, diyorlar. Ben de diyorum ki, hastabakıcıya sen doktor değilsin demekle o hastabakıcı doktorluktan soğumaz, çünkü zaten doktor değildir. O hastabakıcı eğer iyi bir hastabakıcı ise iyi hastabakıcı olmakla öğünmelidir, iyi doktor taklidi yaptığı için övünmemelidir. Eğer ben böyle dediğim için o hastabakıcı hastabakıcılıktan da soğuyorsa o zaman o ya iyi bir hastabakıcı değildir, ya da kendisini doktorluğa layık gören ama doktorluk yapma şartlarına sahip olmayan ve bu nedenle doktorlara haset eden bir hastabakıcıdır. O zaman da ben diyorum ki; gelin tıp sınavına girin, kazanırsanız doktor diploması alın sorun bitsin. Devlet size bu şansı versin diyorum, bunun neresi meslekten soğutmaktır? Bunun neresi öğretmek istememektir?

Benim amacımı anlamadan beni suçlamak iftiradır, bühtandır.

Benim her yazdığımın şahidi ispatı vardır.

Bakın siz diyorsunuz ki;
"benim usta diyebilecem bir öğreticim olmadı ama suan 3 adet digital baskı makinesi kullanıyor corel ve photoshop kullanıyor ve kullanırkende zevk alıyorum tabiki bir ustayla yanyana gelsem pasif kalıcam belkide ilerlemek istiyorum "

Sırf bu cümlenizde bile 3-4 tane önemli itiraf var:
1-Benim ustam olmadı diyorsunuz. Yani herşeyi kendi kendime öğrendim diyorsunuz. Eğitim almadım diyorsunuz. Yani en pahalı öğrenme olan deneye yanıla öğrenmişiz. Kimbilir ne zorluklar çektiniz.Size soruyorum, dijital baskı grafikerliği diye bir Kkurs var mı? Olsaydı gitmez miydiniz?
2-Şu an 3 adet dijital baskı makinesi kullanıyorum, diyorsunuz. peki tasarım yapabiliyormusunuz ? Kendinizi tasarım bilen grafiker olarak niteleyebilir misiniz? Niteleyebiliyorsanız tasarımlarınızı görebilir miyiz?
3-Corel ve Photoshop kullanıyorum diyorsunuz, program kullanmak başka şeydir, tasarım yapmak başka şeydir diyorum, katılıyor musunuz?
4-Zevk alıyorum diyorsunuz, elbette zevk alarak yapacaksınız, ıstırap çekerek iş yapamazsınız ve ıstırap çektiğiniz işi de savunamazsınız. Ben de , beni bu kadar eleştirmelerine ve gıcık olmalarına rağmen bu yazılarımı zevk alarak yazıyorum.
5-Bir ustayla yan yana gelsem pasif kalıcam diyerek, ustalığınızdan endişenizi dile getiriyorsunuz. Makine kullanmak konusundaki ustalığınızdan şüphe duyduğunuzu sanmıyorum, tasarım konusundaki ustalıktan şüphe duyduğunuzu sanıyorum. Eğer öyleyse zaten başından beri ben haklıyım demektir. Çünkü yıllardır bu sitede alet kullanmak başka şeydir, tasarım başka şeydir deyip duruyordum.İşine gelmeyenler elbette kabul etmiyordu.
6-İlerlemek istediğinizi ama buna hayatın zorlukları arasında vakit bulamadığınızı yazmışsınız. İlerlemek istediğinizi büyük bir memnuniyetle görüyor ve takdir ediyorum. Benim amacım da zaten sizin gibi azimli fakat diplomasız kardeşlerimizi daha yükseklere çıkarabilmek. Ben burada verdiğim kavgayı üniversite camiasında köşebaşını tutmuş ve grafiker sorunlarına kulak tıkamış keyfi yerindeki grafik profesörleriyle de yapıyorum. Zaten onlar benden önce bu sorunlara el atmış olsalardı bu gün bu rezil durumda olmazdık, herkes yerini bilirdi, ekip uyumlu çalışırdı. Siz beni nasıl sevmiyorsanız, o proflar ve hocalar da sevmiyor.Ben idealimdeki grafik okulunu açıncaya kadar bu savaşı sürdüreceğim.

Son sözüm; gelişmek isteyen kişilere bu eğitim ve diploma hakkı tanınmalı, alaylı-mektepli farkı kaldırılmalıdır.
 
Kayıt
7 Ağustos 2009
Mesaj
157
Tepki
1
güzel abim tamam yazdıkların doğru hepsi doğru tamam güzel bir hedefin var ama bir öğretmen öğrencisene bu şekilde uygulama yaparsa yetişecek öğrencilerden % 20 si kalır buda bana yeter diyorsan ayrı benim demek istedigimde adam tasarımcı grafikerin t anlamıyor vede anlama özürlüde olsa alıp biraz uğraşmak gerek diyorum ve ben açık sözlüyüm ben halk dilinde ne yapıyorsun dedikleri anlayış kolaylığı olsun diye kendimize grafiker diyoruz usta pro demiyoruz ama acık sözlülüğümüz de bir koz olarak kullanılmasın biraz uzaklaştırıcı degil sevdirmeyi denerseniz ummadığımız taş baş yarar
ummadığınız insanda belki tasarımcı grafiker çıkar sizin istediğiniz gibi
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Hakan Konakçı

Hakan bey kardeşim,
Bir öğretmen öğrencisine bu şekilde uygulama yaparsa diyorsunuz ya, çok üzülüyorum.Nasıl bir uygulama yapmışım acaba? Be ne kadar berbat bir adammışım ya diyorum.

Diyorsununuz ki, "tasarımcı grafikerin t anlamıyor vede anlama özürlüde olsa alıp biraz uğraşmak gerek "... Evet, demek ki adam anlama özürlüsü de olsa alıp uğraşacağım. Demek ki bana böyle bir görev veriyorsunuz. Görevlerim arasına anlama özürlülerine sabırla uğraşarak öğretme görevini de eklemeliyim. Madem ki bu siteye geldim, bu görevi yapmalıyım değil mi? Yoksa ne işim var bu sitede? Ya bu deveyi güdersin ya da buradan gidersin diye atasözü vardır. Aba altından sopa göstermek diye deyim de vardır.

Size bir şey sorayım; görme özürlüsü körler okuluna, işitme özürlüsü sağırlar okuluna, zeka özürlüsü de spastik çocuklar okuluna gider değil mi?

Anlama özürlüler de anlama özürlülerin eğitildiği yere gitmeli değil mi? Ben anlama özürlüsüne eğitim verecek kadar uzman değilim, normal kişilere eğitim vermek benim işim.

Bu sitenin adı grafikerler.org anlamaözürlüsü.org değil.

Diyorsunuzuz ki; "anlayış kolaylığı olsun diye kendimize grafiker diyoruz usta pro demiyoruz ama acık sözlülüğümüz de bir koz olarak kullanılmasın" . Açık sözlülüğünüze teşekkür ederim. Herkes sizin kadar açıksözlü olsa ANLAMA ÖZÜRLÜSÜ bile kalmaz.

Açık sözlülüğü koz olarak kullanmak benim işim değildir. Ben ikiyüzlülüğe karşıyım.

Siz ne yapmalıyım diye soruyorsunuz, ben ne yapmanız gerektiğini söylüyorum, sonra bana bozuluyorsunuz.

Size tasarım öğrenin diyorum. Tasarım bilmeyene grafiker denmez operatör denir diyorum.

Benim bu açıksözlülüğüm birilerini kızdırıyor. Birilerinin menfaatine dokunuyor.

Tasarım öğrenilmez diyor kestirip atıyor. Eğitim yetenek kazandırmaz diyor kestirip atıyor.

Faruk Çağla sert yazıyor, sevdirmiyor, küstürüyor diyor.
Demek ki hep kabahat bende... Kusur bende. Ben ne kadar kötü bir adammışım böyle .

Bana kimse, hoca ya tasarım eğitimi diyorsun, böyle bir eğitim var mı? Varsa nerededir? diye sormuyor.

Şuradadır desem, hoca kendi reklamını yapıyor diyor.

Ne desem suç oluyor.

Alaylı mektepli farkı kapatılmalıdır diyorum, alaylı mektepli çatışması çıkartıyorsun diye
iftira atıyorlar.

Siteye yazmazsam niye yazmıyorsun diyor, yazarsam niye öyle değil de böyle yazıyorsun diyor.

Hakan bey kardeşim, bu devirde açık sözlülük değil, iki yüzlülük prim yapıyor. Toplum o hale gelmiş ki doğrunun ve haklının karşısında değil, menfaat rüzgarına göre eğiliyor.
Bana karşı başka, karşımdakilerine karşı başka konuşan çok kişi gördüm ben.

Siz ne yapmalıyım sorusunun cevabını biliyorsanız buraya yazınız.

Hakan bey, çok şükür bana ne yapacağımı öğrettiniz, şimdi siz ne yapmalıyım diye soran kardeşimize ne yapması gerektiğini öğretiniz. Gerçi açıklamalarımdan sizin gibi rahatsız olmadı ve bana teşekkür etti ama siz yine bana öğrettiğiniz gibi ne yapması gerektiğini ona öğretiniz, belki ben yanlış şeyler söylemişimdir.
 
Kayıt
7 Ağustos 2009
Mesaj
157
Tepki
1
konuyu hiç uzatmıyorum şunu diye biliriz bana grafikerler org. ile bir çalışma yaparmısınız aklınızdan gelen her hangi bir şey ne olursa olsun afiş - kart - tabela vs kusura bakmayın sizin kadar bilgilide değilim ve arkadaş azimliyse söz dinler birseyler yapar ve sizde buna göre bir açıklama yaparsınız ve hatta sizde bir orataya çalışma koyasınız veya hani diyorsunuz Faruk Çağla öğrencilerinin çalışmaları ya çok uzun yolun var yada sen şunları yapsan olucak diye bilirsiniz

tabiki bunlar benim yazdığım gibi degil daha mantıklı bir şekilde anlatılıp veya daha mantıklı bir şekilde istene bilir diyoruz ya DÜŞÜNCE - UFUK - bunlarıda yazarken bunlarıda düşünmek gerek

ben kimseye akıl vermek veya sen yanlışşın demiyorum ama şu diyorum AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR bir birimize fikir alış verişi yapacağız ki doğruyu bulalım
 
Yukarı Alt