Ofset Baskı İş Akışında Pdf 1.4 ile Adobe PDF Print Engine Üzerine

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Bilindiği gibi (ya da kimi grafikerlerce bilinmediği, önemsenmediği gibi), PDF 1.3 (ve bunun altındaki versiyonlar ile PostScript), Adobe programlarının bugün kolaylıkla sağladığı efektleri ve özellikleri (şeffaflık, gölge, harmanlama, font gömme, vb.) desteklemiyor. Böylece ofset baskı iş akışında, bu özelliklerin tek katmanlı hale getirilmiş, yani yassılaştırılmış (flattened) pixel halini PDF olarak ya da RIP'ten baskıya göndermek gerekiyor. Bu durum, baskıya hazırlık sürecini ağrılı hale soktuğu gibi, sık sık hatalara da davetiye çıkarıyor. Üretim tarihi itibariyle sadece PostScript dilinden anladığını tahmin ettiğim en az 8-10 yıllık baskı makinelerini ve bunların kendi RIP'lerini, dolayısıyla bunlar üzerinden baskıya gidecek çalışmaların, sadece PostScript dilinin "anlayacağı" hale dönüştürülmesi zorunluluğunu anlayabiliyorum. Ancak yeni model (son bir kaç yıllık) baskı makinelerine sahip matbaaların, hala aynı iş akışını sürdürmelerini PostScript ve PDF versiyonları bağlamında anlayamıyorum, nedenini bilmiyorum. Bu nedenle merak edip de öğrenmek istediklerim:

- Yeni model (diyelim ki 2010, 2011 veya 2012 model) baskı makinelerinin RIP'leri, PDF 1.4 ve üzeri versiyonlarını destekliyor da, RIP'in bu özelliği kullananlarca bilinmiyor, dolayısıyla hala PostScript temelli bir iş akışı mı takip ediliyor? Ya da PDF 1.4 ve üzeri versiyonların desteklendiği biliniyor ama eski bir alışkanlık mı terkedilemiyor?

- 2004 ve sonrasında üretilen makinelerin, PDF 1.4 ve üzeri versiyonlarını işleyebilecek RIP'lerle uyumlu olması beklenir. Son 7-8 yılın makineleri Türkiye'de mi hiç yok?

- Adobe PDF Print Engine en az 8 yıldır var ve üçüncü versiyonuna ulaştı. Bu Print Engine temelli RIP, tüm dünyada giderek yayılıyor. Bizde mi hiç yok?

Kısacası, Adobe PDF/X-3 2002 standartı ile PDF 1.3 versiyonunu hiç geçemeyecek miyiz baskı teknolojisinde? PostScript temelli iş akışına, bu işkenceye daha ne kadar devam edeceğiz?

Bilgisi olanlar, bilgilendirip katkıda bulunurlarsa, sevinirim.

Teşekkürler.
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Kimsenin ilgisi-bilgisi yok mu? CTP'de çalışmış/çalışan arkadaşlar - nerdesiniz?
 
Yukarı Alt