Photoshop CS6 yenilikleri neler ve nasıl kullanılırlar (resimli anlatım) bölüm 2..

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Bir önceki incelememizde perspective crop tool dan bahsederek konumuzu kapatmıştık bugün CS6 sürümünün yeniliklerinden bahsetmeye devam edeceğim.

Photoshop CS6 da layer (katman) panelinde; çalışma yaptığımız katmanları türlerine, efektlerine, renklerine vb. sıralama imkanımız oluyor.Nasıl mı ?




[FONT=&quot]Photoshop CS6 sürümüne eklenen yeni özelliklerden biri de Filter menüsü altında bulunan Oil Paint özelliği.Bu özellik ile daha görsellerimizi gerçekçi yağlı boya tablolar haline getirmemiz mümkün oluyor.Seçtiğimiz görseli programımızda açıyoruz ve Filter menüsü altından Oil Paint alt menüsüne tıklıyoruz açılan ekrandan fırça ve ışıklandırma ayarlarını yapıyoruz ve sonuç inanılmaz oluyor.

[/FONT]




Color Range menüsüne eklenen Skin Tones özelliği ile artık cilt tonlarını daha kolay değiştirebiliyoruz.Görselimizi programda açtıktan sonra Select menüsü altında Color Range seçeneğini seçiyoruz ve Select kısmından aşağıdaki görselde görüldüğü gibi SkinTones seçeneğini seçip fuzziness değeri ile oynarak cilt tonlarını seçili hale getirebiliyoruz.



Seçim işlemi tamamlandıktan sonra hue and saturation ile cilt rengi ile oynayabiliyoruz.

Photoshop CS6 nın en çok şaşırtan özelliği video düzenleme seçeneği eklemesi bence.Bu sürüm ile birlikte videoları kesme,eklentiler yapabilme, yakınlaştırma-uzaklaştırma işlemlerini yapabilme ve bazı fotoğraf efektlerini videoya uygulayabilme özelliği getirmiş.

Hem amatör hem de profosyonel fotoğrafçıları sevindirecek bir diğer yenilikte yeni blur efektleridir.




Filter—Blur—Field Blur seçeneğini seçtiğimizde görselimiz blur tools ekranında açılır.Field blur yeni eklenen 3 blur özelliğinde en basit kullanıma sahip olanıdır.Otomatik olarak bir ayar halkasının görüntünün tam merkezine yerleştiğini göreceksiniz.Bu noktada yan taraftadaki field blur miktarı ile oynadığınızda görsele uygulanan blurun bu ayar noktasının çevresinde olduğunu göreceksiniz.



Bu merkez noktayı istediğini alana koyup ardından blurlamak istediğiniz alanlara başka ayar noktaları koyarak her bir ayar noktasının blur ayarını dilediğiniz gibi verebilir ve fotoğrafın farklı alanlarına farklı derecelerde blur verebilirsiniz.

Fİlter — Blur — İris blur menüsüne tıkladığımızda da aynı ekran açılır.Fakat İris blur efektinin işleyisi farklıdır.İris Blur filtresi bulanıklık etkisinin yerini ve yoğunluğunu tayin için kapsamlı ekran kontrolleri sunmaktadır. İlk bakışta, kontroller oldukça basit görünebilir. Biraz programı karıştırdıktan sonra bu kontrollerin oldukça güçlü ve esnek olduğunu göreceksiniz.

Bu özellikte de field blur özelliğinde olduğu gibi yine tam merkezde bir otomatik ayar noktasının olduğunu fakat bu noktanın etrafında bir çemberin bulunduğunu göreceksiniz.Blur değeri ile oynadıkça çemberin etrafının bulanıklaştığını içinin aynı kaldığını göreceksiniz.



Burada ben bulanıklık değerini yüksek kullandım ki bulanıklık efektini uygularken merkez nokta iç noktalar ve çemberi nasıl kullanacağınızı daha rahat anlatabileyim.

Merkez kontrol noktasının etrafında 4 adet beyaz nokta var bu noktaları mouse ile ileri geri çekere bulanıklık efektinizin merkeze ne kadar uzak olacağını ayarlıyorsunuz.İç noktaları mouse ile çekince 4 ü birlikte hareket eder siz yoğunluğu hangi noktaya vermek istiyorsanız ALT tuşuna basarak noktaları tek tek çekebilirsiniz.Çemberin kenarlarından tutarak kare dikdörtgen elips vb. biçimlere getirebiliyor ve döndürebiliyorsunuz.Efekti uygulayacağınız alana daha net ulaşabilmeniz için size yardımcı oluyor.

Tilt and Shift blur özelliğini ilk açtığınızda da karşınıza yine bir merkez noktası belirecektir.Fakat bu sefer merkez noktanın altında ve üstünde bir takım çizgiler göreceksiniz.




Merkez noktasının altında bulunan düz çizginin bulanıklık için sınır olduğunu görüyoruz.

Photoshop CS6 da göze çarpan yeni özelliklerden biri de yazı ekleme özelliğinin önceki sürüme göre daha profosyonel olduğudur.Bu yeni özellik sayesinde uzun metinlerde bile yazı stilleri ve paragraf düzenlemeyi rahatça yapabilme imkanına kavuşuyoruz.




Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, hatam varsa affola ...







 
Yukarı Alt