photoshop-indesign portfolyo tasarımı

xrefdsak

Üye
Kayıt
9 Mayıs 2020
Mesaj
2
Tepki
0
Merhaba,
Mimarlık öğrencisiyim ve portfolyo hazırlamak için Photoshop programını kullanıyordum. Ancak Photoshopta hazırlayacağım dosya boyutunun çok büyük olacağını, Indesign kullanmam gerektiğini öğrendim. Photoshopta ya da Indesignda hazırlanan dosyaların çözünürlükleri aynı olsa bile boyutları farklı olabilir mi? Photoshopun piksel tabanlı olduğunu Indesignın ise vektörlerle çalıştığını biliyorum. Bu hazırlayacağım portfolyoda aynı görüntü kalitesine sahip iki dosyadan Indesignda hazırlanmış olanın daha az yer kaplayacağı anlamına mı geliyor? Ya da Indesign programına hakim olmadığım için kullanabileceğim farklı bir yol var mıdır? Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Merhaba xrefdsak,

Sanırım, mimari projelerinizi içeren bir portfolyo olacak. Muhtemelen tamamen fotoğraf veya çizim görsellerinden oluşacak. Eğer uzun uzun anlatacağınız bir metin yoksa, Indesign gibi bir programa hiç bulaşmayın. Böyle bir iş için bence Word yeter de artar bile. Ama sorunuzun cevabını yine de vereyim. Phtoshop'ta yaptığınız proje ile indesign'da oluşturacağınız proje, sadece çalışma anında farklılık gösterir. Finalde ise dosya büyüklüğü, eğer fotoğrafları dosyaya gömdüyseniz Indesign dosyası az bir miktar daha büyük olacaktır. Ama Indesign, büyük projelerde (gazete, dergi vs) görselleri linkli olarak çalıştırabilir. Bu durumda ekranda fotoğrafın kendisini değil bir "preview"ini gösterir. Bu preview'in de çözünürlüğü düşük olduğu için sayfalar üzerinde çok hızlı çalışılır ve bellek kaybı olmaz. Finalde, yani print edeceğiniz veya pdf yapacağınız zaman diskteki yüksek çözünürlüklü fotoğrafları kullanır ve dosya büyür.
Photoshop'ta ise doğrudan görsellerle çalışıldığı için büyük hacimli işlerde bellek ve sanal bellek perişan olur. Düşük kapasiteli bir bilgisayarda dişlerinizin gıcırdamasına sebep olur. Masanın üzerine hızla yumruk atacağınız için masaya ek destekler sağlamalısınız.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Sağlıcakla kalın.
Tuncer.
 
Yukarı Alt