Photoshop web tasarım dersleri - 4 - haber sitesi yapımı (eskiz)

Kayıt
30 Aralık 2013
Mesaj
18
Tepki
43

Bu konumda bir web sitesini tasarlarken nasıl bir aşamadan geçtiğimizi ve eskiz yapmanın faydalarını anlatacağım. Ayrıca eskiz dersinden sonra yayınlanan tüm dersler, bu haber sitesinin parça parça yapılışını anlatacağım dersler olarak devam edecektir.

Biz bir site tasarlarken eğer elimizde eskiz yoksa, bilgisayar başında saatlerimizi geçirip “şimdi buraya ne koysam” diye kendimize defalarca sorular sorarız. Çünkü web tasarımı kartvizit gibi 10 – 15 dakikada sonlandırabileceğimiz bir tasarım değildir. Yanlış bir dizilim yaptığımız zaman tasarımın komple bütün siteyi etkileyeceğini unutmayın.

Müşteriden siparişimizi aldığımız zaman öncelikle aşağıda yaptığım uygulama gibi, hazırlayacağımız sitenin genel görünümünü ortaya çıkartırız. Daha sonra bu dosyayı müşteriye göndererek, öncelikle ondan kategorilerin yerlerini, sütunların düzenini ve kullanılacak olan rengi vs. onaylamasını isteriz. Eğer değişiklik isterse, eskiz mantığı kolay bir karalama işlemi olduğu için, istediği değişiklikleri anında karşı tarafa gönderebilir hatta bu değişiklikleri onların da yapmasını isteyebiliriz. Neticede eskiz yapmak için özel bir yeteneğe ihtiyacımız yok.



Müşteriden onayı aldıktan sonra zor olan kısmı atlattık diyebiliriz. Bundan sonrası tamamen şablona uyarak ilerleyeceğimiz bir süreç olmuş oluyor. Bu süreçte ise dikkat etmemiz gereken en önemli kural artık okunurluk ve estetik.

Okunurluğu sağlamak için temel tipografi bilgilerini biraz olsun bilmemiz siteyi tasarlarken bize çok yardımcı olacaktır. Sadece tipografi mantığıyla, görsel öğeler kullanılmadan hazırlanan web siteleri olduğunu unutmayın. Bundan sonraki web tasarım videolarımızın tamamında tipografik bilgiler de yer alacaktır.

Sitemizin estetik görünümünü sağlamak bizim hayalgücümüzle bağdaşan bir şeydir. Ancak bu tip durumlarda biz kendi göz zevkimizden ziyade, sitenin ziyaretçilerini baz alarak bir tasarım oluşturmamız gerekir. Kişisel olarak karamsar bir tema içerisindeki yazıları okumaktan hoşlanabiliriz, ancak pazar kahvaltısını yaptıktan sonra, bilgisayarının başına geçip gözlüğünü takıp haber okumak isteyen bir amca için aynı şeyler geçerli değildir :)

Kaynak: Designus - Web Tasarım Dersleri Haber Sitesi Yapımı (Eskiz)
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Valla Ali sen bu siteyi gerçekten bu kadr kolay yapabileceğimizi düşünüyormusun :D
Şaka bir yana gerçekten hepsini öğretecekmisin valla merak ediyorum ... Tasarım okey de arkaplanda programlama da lazım.
DW damı yapacağız o kısımları.
 
Kayıt
30 Aralık 2013
Mesaj
18
Tepki
43
İlerleyen derslerde ne kadar kolay olduğunu görebilirsin Fulya :) Kodlama kısmını anlatmayacağım, tasarımcının görevi burada biter :)
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
hımm peki. o zaman PS tasarımından sonra bide DW yi anlatırsın :) olmaz mı ? En azından bir sitemiz olsun çalışan :)
 
Kayıt
30 Aralık 2013
Mesaj
18
Tepki
43
@Fulyam

Ben tasarımcıyım kodla filan uğraşmam :) Öteki türlü her işi yapan sekreterden bir farkımız kalmaz değil mi? :) Herkes kendi işini yapsın kodlayan kodlasın tasarlayan tasarlasın.
 

Şener CANÖZ

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
2 Nisan 2009
Mesaj
2.986
Tepki
1.588
Kodlayan biri bu sayfaya bakarsa boş geçmesin üzerine bu dersi devam ettirsin hayrına... Amin.
 
Kayıt
30 Aralık 2013
Mesaj
18
Tepki
43
@Fulyam

Biz hepimiz "ne iş olsa yaparım" mantığıyla gittiğimiz için iş başvurularına karşımızdaki insanları da iyice şımarttık. Aranan adam olmak varken niçin aradıkları adam olmak için can atalım ki? :)
 
Yukarı Alt