Photoshop'ta Toplu Dosya Dönüştürme - Görsel Anlatım_vb

vberk

Üye
Kayıt
24 Mart 2010
Mesaj
244
Tepki
4
Bu işlemi yapmak için bir çok program var piyasada; Fakat başka bir programa gerek kalmadan, toplu olarak dosyalarınızı Photoshop'ta başka formata dönüştürebilirsiniz.

Uyarı: Seçtiğiniz dosyaları, sadece "JPEG, PSD, TIFF" dosya formatlarına dönüştürebilirsiniz.

1.Photosop'u açıp "File/Scripts/Image Processor..." menüsüne geliniz.


2. Aşağıdaki gibi bir menü açılacaktır.


Bu menüdeki seçenekleri anlatmak istiyorum...

__________________________________________________
BİRİNCİ BÖLÜM

"Use Open Images": Photoshop'ta sadece açık olan çalışmaları başka formata dönüştürür. Bu işlemi seçtiğinizde, klasörden dosya/dosyaları seçip başka formata dönüştüremezsiniz.

"Include All Sub-Folders"
: Seçtiğiniz herhangi bir klasörün alt dosyalarına da uygulamayı yapmak istiyorsanız, bunu seçmelisiniz. Bu seçeneği kullanabilmek için, işlemek istediğin klasörü seçmelisiniz.

"Select Folder..."
: Eğer bir herhangi bir klasörde ki dosyaları işleyecekseniz, buradan klasörü seçmelisiniz. Seçtiğiniz klasörün konumu, butonun yanın da gözükecektir.

"Open First Image To Apply Settings"
: Bu seçeneğin tam anlamı; ayarları uygulamak için ilk resmi aç... Eğer birden çok "Camera Raw" dosyasına aynı efekti vermek isityorsanız, bu seçeneği onaylayarak ilk çalışmaya açınız. İlk raw dosyasına örnek standartları uygulayarak, diğer dosyalara da aynı efekti otomatik verebilirsiniz.

__________________________________________________​
İKİNCİ BÖLÜM

"Save In Same Locatıon"
: Seçtiğiniz işlenecek dosyaları, dosyaların bulunduğu aynı konuma kaydeder.

"Select Folder"
: İşlenen dosyaları farklı bir konuma kaydetmek için kullanılır. Seçtiğiniz klasörün konumu, butonun yanın da gözükecektir.

"Keep Folder Structure”
: Photoshop programı, işlenen dosyaları kaydederken kaydedilen dosyalar için ayrı bir dosya konumu oluşturur. Bunun nedeni ise belirlediğiniz konumda başka öğelerin olduğunu varsayarak dosya karışıklığını önlemek amaçlıdır. Eğer kaydedilecek özel bir dosya konumu belirlediyseniz, bu seçeneği onaylayarak dosyalarınızı belirlediğiniz konuma doğrudan kaydedebilirsiniz. (Alt dosya oluşturmadan kaydedilir.)

__________________________________________________
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

"Save As JPEG"
: İşlenecek dosyaları JPEG formatında kaydeder.

  • Quality: Kaydedilecek dosyaların görüntü görüntü kalitesini belirler. Görüntü kalitesi değeri, 0-12 arasında bir değer olmalıdır.
  • Convert Profile To sRGB: Adobe'nin görüntü ve video işleme yazılımlarında birçok tür renk uzayı mevcuttur. Adobe RGB ve sRGB bunlardan bazıları... Adobe RGB, Adobe'nin kendi geliştirdiği renk uzayıdır ve standart renk uzayına göre daha çok renk seçeneği içermektedir. Fakat Adobe RGB, her program tarafından desteklenmiyebilir. sRGB ise standart renk uzayıdır. Renk seçeneği, Adobe RGB renk uzayına oranla biraz daha düşüktür.
Renk profilleri ve birbirlerine göre durumları.

"Save As PSD": İşlenecek dosyaları PSD formatında kaydeder.

  • Maximize Compatibility: Bu seçeneğin tam anlamı; Uyumluluğu en üst düzeye çıkarın... Başka formata dönüştürülecek dosyaların uyumluluğunu daha iyi bir duruma getirir. Katmaları (layers) işleyemeyen programlar için katmanların birleşik bir versiyonunu çalışma dosyasına ekler.
"Save As TIFF": İşlenecek dosyaları TIFF formatında kaydeder.

  • LZW Compression: TIFF formatına dönüştürelecek dosyaları LZW algoritmasını kullanarak kaydeder.
"Resize To Fit": Dönüştürelecek dosyaları, belirlediğiniz en-boy değerlerine oranlıyarak yeniden kaydeder. Eğer belirlediğiniz en-boy oranları çalışmanızla orantılı olarak uyuşmuyorsa, çalışmanızın uzun olan en-boy değerini, bu en-boy değerlerine oranlıyarak kaydeder.

__________________________________________________
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

"Run Action"
: Eğer işlenecek dosyalara uygulamak istediğiniz bir faaliyet (action) varsa bu seçeneği onaylamalısınız. İlk seçim bölmesinden faaliyet türünü, ikinci seçim bölmesinden faaliyeti seçmelisiniz.

"Copyright Info": İşlenecek dosyalara telif hakkı bilgisi ekler.

"Include ICC Profile": ICC, Uluslararası bir renk standartıdır. ICC profili, Uluslararası Renk Konsorsiyumu (ICC) tarafından belirlenen standartlara göre oluşturulan renk uzayıdır. Eğer renk profilini işlenecek dosyalara eklemek istiyorsanız, bu seçeneği onaylamalısınız.

"Load... & Save...": Belirlediğiniz bir dönüştürme biçimini içe veya dışa aktarma amaçlı kullanılır. Eğer bir biçimi daha sonra yeniden kullanmak istiyorsanız, "Save..." diyerek dönüştürme biçimini yedekliyebilirsiniz. Bir dahaki toplu dönüştürme işleminizde önceki biçimi "Load..." diyerek kullanabilirsiniz.

__________________________________________________
***ÖRNEK ÇALIŞMA***



Örnek bir efekt verdim; Biraz bozdum fotoğrafı... Efekt belli olsun diye... :D



Ve belirlediğim konuma (Kayıt yeri) dosyalarım oluşturuldu... Üstelik hepsine istediğim efekt verilmiş durumda...


_____________________________________________
Takıldığınız yerlerde yardımcı olurum.:)
Örnek Raw dosyaları: Dosyalar
 
Yukarı Alt