"Program kullanıyorum, öyleyse grafikerim" demek doğru mudur?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
"Program kullanıyorum, öyleyse grafikerim" demek doğru mudur?

"2 program bilen az grafikerdir, 5 program bilen çok grafikerdir" diyebilir miyiz?

"2 programla az tasarım yapılır, 5 programla çok tasarım yapılır" demek doğru mudur?

"hiç program bilmeyen hiç tasarım bilmez" dersek doğru mu söyleriz?

"program bilirsen, tasarımı da bilirsin" demek doğru mudur?

"program kullanmayı bilmeyen tasarımı bilirse grafiker sayılır" desek doğru olur mu?

"program kullanmayı bilmeyen müşteri, program kullanan grafikerin yanına oturup istediği tasarımı yaptırırsa tasarımcı müşteri mi olur, grafiker mi?"

Bu ve buna benzer sorulara cevap vermek istiyorsanız veya yeni sorular sormak istiyorsanız lütfen yazınız.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
dilerseniz konuya grafiker kimdir tanımını yaparak başlayalım.
grafiker; görsel ve grafik programlarını bilen ve grafiktasarım yapabilen kişiye denir. grafik tasarım yapabilen kişiyede kısaca grafiker diyoruz. ne kadar kısa oldu bilemeyeceğim ama :D uzun şeklinede grafik tasarımcı diyoruz.

bu bilgi ışığında diyebiliriz ki, grafik tasarımcı mutlaka program bilmelidir. çünkü, güzümüzde eskiden olduğu gibi kalemlerle boyalar yada bir takım yardımcı ekipmanlarla bu işler yapılmıyor. grafik tasarımda kendini çağımızın yeniliklerine ayak uydurarak geliştirmiştir. günümüzde PC ortamlı tasarımlar yapılmaktadır.
o halde bir grafikerinde PC ve program bilgisi olması gerektiğini söylemek tespit değil bir gerçektir. peki grafiker hangi programı yada kaç programı bilmelidir?
bu soruya net cevap vermek mümkün değildir. şartlara göre değişiklik gösterebilir. ama en azından ben grafikerim diyebilmesi adına bir piksel tabanlı bir de vektörel tabanlı iki program bilgisine sahip olmalıdır.

her şey bu kadar değil tabii ki. bir grafiker görsel sanatlar konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. perspektif nedir? ufuk çizgisi ne anlama gelmektedir? bilemiyorsa, eh artık ona cahil demekten başka diyebileceğim bir şey yoktur.
allah (c.c) bile ayeti kerimesinde "hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" diyor...

kısaca grafiker tasarım da yapabilmeli program da bilmelidir...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Emine hanım değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu.

Açıklamalarınızdan sonra aklıma şu sorular geldi;

Program BİLİP de tasarım BİLMEYEN grafikerlere ne demeliyiz?

Gerçi siz perspektif nedir, ufuk çizgisi nedir bilmeyenlere "cahil" demeliyiz diyorsunuz ama, bunları bilmeyip de grafikermiş gibi pc veya mac in önüne oturup iş yapanlar var. Bunlara da ya patronları, ya müşteriler ya da kendileri grafiker diyor. Sizin ifadenizi temel alırsak onlara cahil grafiker mi diyeceğiz, yoksa grafiker değil mi diyeceğiz?

Bu soruya bağlı olarak, bir başka soru kendiliğinden ortaya çıkıyor;
Sizin ifadenizle en az bir vektörel bir de piksel bazlı program kullanmasını bilen bir kişi eğer perspektif, renk bilimi, istif, kompozisyon vs gibi tasarım kuralları bilmiyorsa ve bu kişi "ben program biliyorum öyleyse grafikerim" derse...

Ya da bu kişinin sırtından menfaat elde edenler "bu kişi bal gibi de grafikerdir" derse...

Ya da bu kişinin annesi veya babası menfaatleri icabı; "benim çocuğum elbette grafikerdir, sen de kim oluyorsun sana ne?" derse...

Bu kişinin grafiker olup olmadığına kim, nasıl karar verecek?
Yoksa onların beyanları doğru mu kabul edilecek?

Saygılarımla.

(Not; topu siyasi cenaha atarak ve atmayarak iki şekilde cevaplamanızı rica ediyorum)
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
-zaten bu konuya vakıf olarak net bir sonuç ortaya koymak demek ciltler dolusu kitap yazmak demektir.
ana hatlarıyla kısaca ifade etmeye çalıştım. resim yada kompozisyon bilgisi olmayana
değil grafiker tasarımcı bile denmez tabii.
cahil dememin sebebi grafiker denemeyeceği içindir.
tasarımcı olmak ise ayrı bir konudur.
zira, çevre düzenlemesi yapan ya da endüstriyel parça tasarlayan da tasarımcıdır ki,
grafik tasarımla alakası yoktur.

"Ya da bu kişinin sırtından menfaat elde edenler "bu kişi bal gibi de grafikerdir" derse..."
bu cümlenizi özellikle alıyorum ki, problemin ana kaynaklarından biriside budur.
-grafik tasarımcıyı belirleyen bir merci mi var ayıklasın? yok maalesef...
-bu konuda topu taca (siyasi cenah) atmam. atsam ne olacak ki.
arapsaçı bu konuyu mu çözecekler? mümkün değil...
hangi konuyu çözmüşler ki,...
saygılar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Emine hanım,
Cevaplarınız için gerçekten çok teşekkürler.

Ben diğer üyelerin de yazmasını isterdim.

"grafik tasarımcıyı belirleyen bir merci mi var ayıklasın? yok maalesef..." cümleniz ile grafik tasarımcının grafik tasarımcı olup olmadığını belirleyen bir merciinin olmasını istiyorsunuz ve olmadığından yakınıyorsunuz gibi bir sonuç çıkardım.

Şimdi yine bir-iki soru aklıma geldi, sormadan edemiyeceğim.

Kişinin grafik tasarımcı olup olmadığını belirleyecek bir mercii olmalı mı?

Olmalıysa bu mercii neresi olmalıdır?

Bir mercii olmalı dediğimiz zaman birileri çıkıp diyor ki; "siz insanları sığır damgalar gibi <bu grafiker değil, bu grafiker> diye damgalamak istiyorsunuz, ayıptır. Kendini grafiker diye gören herkes grafikerim diyebilmelidir, grafikerlikten (grafik tasarımcılıktan) ekmek yiyebilmelidir". Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

Bir de son yıllarda bir tanım uyduruldu, "tasarım bilmeyen grafikere grafiker, tasarım bilen grafikere tasarımcı grafiker denir" diye. Bu tanıma katılıyor musunuz? Bu tanımı sizin deyimizle "tasarım bilmeyen cahil grafikerler" kendi işlerine geldiği için uydurmuş olabilirler mi?

Saygılar.
 

kriptonik

Üye
Kayıt
4 Mart 2009
Mesaj
257
Tepki
1
Hocam şimdi yazınızı okuyunca Kenan Evren geldi aklıma, paşam da ressam oluvermişti birden.. konuyu kendi adıma değerlendirecek olursam, benim grafik alanında bir bilgim yok.. aslında grafik düzenleme programlarıyla ilgili aldığım bir eğitim de yok.. lâkin ben kendime grafiker demiyorum, sadece birşeyleri resmetmeyi seviyorum ve bu konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.. grafikle ilgili olarak ; sadece birkaç arkadaşım için swf dosyaları içinde kullanılacak küçük şeyler hazırlamıştım ama onlarda kâr amaçlı değillerdi.. Grafik programları kullanabilen herkese grafiker denilemez elbette.. Birkaç grafik çalışması yaptı diye de kimseye bu mesleği icra ettiğini söyleyemeyiz.. Her resim yapabilen ressam, grafik uygulamalar yapabilen grafiker sayılamaz elbette.. Bu bakış açısıyla baktığım zaman ben grafik edit programlarıyla ilgilenen çok sayıda arkadaşın da bu şekilde düşündüğünü; aslında bir çoğunun sadece hobi olarak, kişisel tatmin elde etmek için bu tür programlarla ilgilenip, birşeyler oluşturabilmenin hazzını yaşamaya çalıştığını düşünüyorum.. Ama tabii, yaptığı çalışmaları kendi gözünde çok güzel olarak değerlendirip, bu konuda çok yetenekli olduğunu düşünüp bu mesleği icra etmeye çalışanlar da var..(bazıları yetenekli olmadıkları halde kendilerini öyle görebiliyor) Bu kişiler zaten yetenekli olduklarını düşündüklerinden eğitim almaya da gerek görmüyorlar yahut kısa süreli kurslarda aldıkları eğitimin yeterli olabileceğini düşünebiliyorlar..
Bu kurslarda eğitim alıp sonra kendini geliştirmeye devam edenler bence ileride bu meslek erbabından sayılmayı hakediyorlar.. Ancak bunun için sadece program için alınmış kurslar değil, mesleğin icrası hakkında da kurslar alması gerektiği kanısındayım..(yani kalfalık belgesi gibi bir belge alabileceği bir kursta almış olmalı bence..)
Bunun dışında bence, belki tüm grafikerlerin sorunu haline dönüşmüş olan ; birdenbire ortaya çıkan bu kendini grafiker zanneden insanlar ordusu.. ülkemizde ki genç neslin daha yaratıcı olmasını sağlayacak ileriki yıllar da.. Rekabet duyguları, beğenilme ve tatmin duyguları daha çabuk gelişecek.. ve belki bundan 10 yıl sonra Türk tasarımları tüm dünyada gözde olacak... Bu işi bilen mesleğin bozulmadan sürmesini sağlayacak ustalara düşen; bu mesleğin erbabı olmayı hakeden bu işi seven insanları keşfedip onları yetiştirmeleridir bence.. Tıpkı sizin yaptığınız gibi..
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Kriptonik;
Beni çok mutlu eden yazınız içinçok teşekkür ederim.
Gerçekten çok can alıcı noktalara apaçık, net ve uzatmadan değinmişsiniz, bravo.

https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/13311-grafik-tasarimci-icin-diploma-belge-sertifika.html#post73910

linkinde tartıştıklarımızla sizin yazdıklarınız ilintili.

Orada demişim ki;

Diploma şart değilse; kimin çırak, kimin kalfa, kimin usta grafiker olduğuna kim karar verecek?

Sen mi?

Müşteri mi?

Patron mu?

Kim?
---------------


İşte bu sorunun cevabından, cin olmadan adam çarpmak isteyenler cin çarpmış gibi korkuyor.

Kimisi de bu "grafikerleri damgalamaktır" diyerek bozuk düzenin sürmesinden yana olanların ekmeğine yağ sürüyorlar.

Eskiden Osmanlıda bile "icazet" verilirdi, loncalarda usta; kalfasına ustalık belgesi verirdi, diyorum, "sen ne biçim ilericisin, hani solcuydun, şimdi feodalizmi savunuyorsun", diye çamur atıyorlar.

Vallahi ne yapacağımı şaşırdım. Şu sitede 27.000 kişi varmış, 27 kişi bile cevap yazmıyor. Bedava resim olsa indirmeye koşarlar ama.

Siz ne dersiniz?

Çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi verilmeli mi?
Bunu istemek gericilik mi?
Bu belgeyi kim vermeli?

Saygılar.
 

kriptonik

Üye
Kayıt
4 Mart 2009
Mesaj
257
Tepki
1
Öncelikle asıl ben teşekkür ederim Faruk bey , yılmadan olması, yapılması gerekenleri anlatmaya çalıştığınız için...Hocam bu belge mesleğin önde gelen uygulayıcıları tarafından verilmeli tabi ki ama elbetteki bu belgenin ulusal anlamda geçerlilik teşkil edebilmesi için milli eğitim kurumunca onaylanması gerek, şu an grafikerlik mesleğinin standatlarının belirlenmiş olup olmadığı konusunda tartışırken.. milli eğitim kurumunun mesleki eğitim veren birimlerindeki yetkililerce bu standartların zaten belirlenmiş olması gerektiği düşüncesindeyim.. Belki belirli ama bu standartlar aranmıyor çoğu zaman.. İşte sizin de çabasını verdiğiniz mesleki birlik oluşturulursa inşallah bu standartların aranması denetlenebilecektir nihayetinde.. Bence muhakkak meslek erbabı olduğuna dair bir belge verilmelidir ve bunu istemek gericilik değil aksine standartların oluşması için çaba vermektir bu belge milli eğitim kurumlarınca onaylı olmalı ve bir oda tarafından denetlenmelidir yani sizin tüm görüşlerinize tamamen katılıyorum hocam inşallah bir gün gerçekleşecektir bunlar..
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
@farukcagla

-sorularınıza tersten başlamış olacağım belki ama, ben "cahil grafiker" demedim cahil grafikerde olmaz zaten. yukarıda bahsettiğim terimleri veya benzerlerini bilmeyen cahildir. grafiker olur mu? el cevap olur tabii neden olmasın. ama bunları öğrendikten sonra olur ancak.

-grafik tasarımcıyı belirleyen bir merci olmalı mı? olmalı.
her işin belgesi sertifikası isteniyorda bunun neden olmasın.
ben hergün soba yakıyorum. diyemem ki kalorifer yakabilirim. bunun için ateşçi belgenizin olması gerek.
otomobili süren ehliyet değildir ama, ehliyetsiz de otomobil kullanamayız.
benim matematik bilgimin olması matematik öğretmeni olabileceğim anlamına da gelmez.
benim babam inşaat ustası. yanında çok çıraklık ettim. şimdi büyüdüm mimar olabilirim. diyebilirsiniz ama, "bakma ile usta olunsaydı kediler kasap olurdu" atasözümüzü kim, neden söylemiş acaba?...
tabii ki mimar olabilirsiniz. sizi tutan mı var? ama, okulunu okuduktan sonra...
bu örnekleri artırmak mümkün...

"Kendini grafiker diye gören herkes grafikerim diyebilmelidir, grafikerlikten (grafik tasarımcılıktan) ekmek yiyebilmelidir". Siz bu görüşe katılıyor musunuz?"
bu görüşe her zaman katılırım. lakin bu kadar laf ebeliğinden sonra gerekli bilgi ve becerilerinin olması ve olmayan merciden yetki belgesini alabildikten sonra olabilir diyorum. zaten o merci bunun için olmalıdır.

son paragrafınızda bahsedilen tanım saçmalıklar ötesi bir şey.
tasarım bilmeyen grafiker mi olur?
grafiker zaten tasarım bilendir, bilmelidir.
aksi halde ya PC operatörü ya da program bilen olabilir ki, o halde gitsin bildiği programın pazarlama departmanında iş arasın.

saygılarımla...
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Grafik tasarımcı, program bilgisi ile ölçülemeyen kişidir. Çünkü program, tasarımı uygularken tasarımcıya kolaylık sağlayan bir araçtır.
Bir hocam şöyle derdi: "Elektrik kesildi veya bilgisayar bozuldu. Tasarım yapamayacak mısınız?"
Diğer bir hocam da şöyle derdi: "Tasarım, kurşun kalemin ucundadır."
Program, tasarımcının işini kolaylaştıran büyük bir yardımcıdır. Tasarım gücünün bir ölçütü değildir.
 
Yukarı Alt