Programların Versiyon Numaraları Ne Anlama Geliyor?

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Bir programın Hakkında "About" ekranında programın versiyonu ile ilgili bilgiler bulursunuz.

Örneğin versiyon u v2.5.0.2154 olan bir programın bu versiyon numarası ne anlama geliyor.

Bu versiyon numarasını noktalarından ayıralım;

2 : Versiyonun Major Numarasıdır.
5 : Versiyonun Semi-Major Numarasıdır.
0 : Versiyonun Minor Numarasıdr.
2154 : Versiyonun Build Numarasıdır.

Şimdi Major Numara ne anlama gelir?

Major Numara elinizdeki yazılımın sahip olduğu temel özelliklerinin değişimini simgeler yani Major numarası 2 iken 3 olmuş bir yazılımda bir çok gözle görülür ve çalışma prensibinde hissedilir değişiklikler var demektir. Örneğin öncede 1 işlemi 4 sn yede yapan bir program yeni versiyonunda 2 sn de yapıyor olabilir. Veya Yeni bir kaç özellik eklenmiştir vb...

Semi-Major Numarası ne anlama gelir?

Semi-Major numarası yazılımda yapılan değişikliklerin, yazılımın genel çalışma mantığını ve işleyişini bozmadan yazılama uygulanmış olan özellikleri simgeler. Örneğin X özelliğinin eklentisi olarak XY özelliğide programa eklenmiş olabilir veya bir tusa tıkladığınızda X işlemini yaparken X ve XY işlemlerini seçmeli olarak yapıyor hale gelmiş olabilir. Major'den ayrıldığı nokta, eklentinin çalışma prensibinde ve belkide kullanıcı ara yüzünde farklılık yaratmiyor olmasıdır.

Minor Numarası ne anlama gelir?

Minor numarası yazılımda yapılan ufak tefek değişiklikleri simgeler. Mesela bir tusun üstünde yazan yazının değişmesini veya calışmada oluşan gereksiz bir geçikmenin programdan egale edilmiş olduğunun habercisidir.

Build Numarası ne anlama gelir?

Build numarası yazılımda olan güvenlik açıkları, buglar veya sistem uyumsuzluklarının geliştirildiğinin habercisidir. Yani örnek verecek olursak, bir programda 8 karakter girilecek yere 9 karakter girdiğinizde programın hata vermesi veya bir tusa bastığınızda 1 işlemi 2 kere tekrar ediyor olması gibi atraksiyonların elendiğinin habercisidir.

Tabii bu numaralar yazılım firmalarınında yazılımın dağıtımını yaparken uyguladığı farklı politakalar sonucu farklılık gösterebilir. Mesela yukarda Build Numarasında anlattığım gibi, basit gibi görünün bir hatanın düzeltilmesi için yapılanların listesi sonucu değişikliğin semi-major versiyon numarasına yansıtılmış olma olasılığıda vardır. Ama düz mantıkta yüksek numara herzaman için daha az sıkıntısı olan numara diye biliriz...
 

C@GL@R

Üye
Kayıt
17 Ekim 2009
Mesaj
83
Tepki
3
İlginç ve Genel Kültür arttırıcı bir bilgi.. Teşekkür ederim Abdullah Bey.
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Merak ederdim niçin böyle versiyon numaraları diye.. Tesadüfen okudum şimdi... Merakım gitti : )

Tşkler...
 
Yukarı Alt