QDIM Hızlı Ölçülendirme

Kayıt
17 Mayıs 2008
Mesaj
65
Tepki
27
AutoCAD 2000 ve daha yüksek bir sürümünü kullanıyorsanız hızlı ölçülendirme "quick Dimension" ile çok kısa sürede ölçülendirme işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Hızlı ölçülendirmede temel kavram çok basit: Ölçülendireceğiniz nesneleri pencere ile seçtikten sonra istediğiniz ölçülendirme tipini seçiyor ve ölçülendirmenin yerini ekranda gösteriyorsunuz. Bu komut doğrusal ölçülendirmelerde olduğu kadar bir seri çember veya yay ölçülendirmelerinde de çok başarılı.

QDIM komutunun nasıl kullanıldığını gözden geçirmekte yarar var:

Komut: QDIM

Select geometry to dimension: Ölçülendirmek istediğiniz nesneleri seçin

Specify dimension line position, or [Continuous/Staggered/Baseline/Ordinate/Radius/Diameter/datumPoint/Edit] :
İstediğiniz ölçülendirme tipini seçin, burada birçok seçeneği kullanma sansınız var. Bu seçeneklerden "datum point", "staggered" ve "edit" üzerinde durmakta yarar var. Çünkü diğerleri zaten AutoCAD kullanıcılarının tanıdık olduğu ölçülendirmeler.

"Datumpoint", "baseline" ve "ordinate" ölçülendirmelerde yeni bir başlangıç noktası seçebilmenizi sağlar.

Birçok ölçülendirme standartı kısa mesafelerde daha büyük ölçüler kullanmayı gerektirir. "Staggered"; soldan sağa kademeli olarak yazıları birbirine karıştırmadan ölçülendirme yapar.

"Edit" seçeneği ile yaptığınız ölçülendirmeye yeni nokta ekleyebilir veya silebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız ölçülendirmenin tipini değiştirmek istiyorsanız; "QDIM" işlemine girip ölçülendireceğiniz nesneleri ve mevcut ölçülendirmeleri seçerek istediğiniz tipi seçerseniz, ölçülendirmeniz güncellenecektir.

Photoshop CİNİ
 
Yukarı Alt