Ripiniz ctpinizin hızına uygun mu?

burucu17

Üye
Kayıt
2 Nisan 2010
Mesaj
25
Tepki
0
Bir matbaa firmasında rip yazılımının ctp den daha yavaş olduğunu saptadım.Genelde rip ler hızlı olur. Pozlama makinesinin hızı dikkate alınır.Hatta bir rip yazılımı ile birkaç ctp'ye iş göndere bilirsiniz.ama bu matbaada tam tersi ripin işi tramlara (Tif yapması) ayırması daha uzun sürdüğü için ctp'nin ripi beklediğini tespit ettim.Rip yazılımı değiştirerek CTP'nin daha hızlı çalışmasını sağladık.benzer sorunu yaşayan arkadaş varsa yardımcı olabilirim.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

RIP yazılımları (Raster Image Processor), genellikle CTP ile birlikte verilir. Her CTP cihazı, bundle verilen yazılımla optimize edillerek üretilir.
RIP yazılımları, postscript lisansına haizdir. Ve nihayet postscript; bir baskı dilidir.

RIP; postscript komutlarını, CTP'nin lazeri yönetme, kalıbı ittirme, ayna hareketi (spinner motoru) gibi araçlarının hareketlerine çevirir. Sistemde iş akışı bu şekildedir.

Demek ki, burada RIP'in, sözünü ettiğiniz yazılım hızı olarak yalnızca postscript'in yorumlanması olarak tanımlanabilir. Gönderilen dosyanın postscript'e çevrilmesi zaten RIP yazılımını hazırlayan firmanın satın aldığı lisanslı postscript derleyicisi ile mümkündür. Yani yazılım hızı olarak sözünü ettiğiniz şey, RIP'in bellek yönetimi ile ilgili birşey olabilir. Bu da, kullanılan işletim sisteminin (Mac veya PC) yönetimi araçlarıyla zaten optimize edilebilir.

Sonuç.
Sözünü ettiğiniz yazılım hızı kavramı çelişkilidir.
Ama RIP'i koşturduğunuz makinenin yapısı (bellek, işlemci yapısı ve sayısı, vs.) değişkenleri Ripleme hızını etkileyecek en önemli faktörlerdir. Hatta işletim sistemi bile ciddi farklar atabilir. Genellikle PC tabanlı Riplerin daha hızlı yorumlama yaptığını çok sık duyuyorum. Yıllar öncesi film çıkış makinemde de bunu test edebilme şansını elde etmiştim. Yeni nesil riplerde de aynı şeyden sözeden atölyeler var.

Ayrıca, EPS veya PS ve de PDF dosyalarının daha hızlı yorumlandığını söylemeye gerek yok. Çünkü bunlar postscript derlemesi yarı yarıya yapıldığı için daha hızlı basılırlar.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

burucu17

Üye
Kayıt
2 Nisan 2010
Mesaj
25
Tepki
0
bahsetmiş olduğum tif destekli ctp ler için geçerli.siz basacağınız işi tif e çevirip ctp nin bilgisayarındaki klaserin içine atıyorsunuz.anlatmak istediğim tif oluşturma süresi. genel olarak bu tür bir duruma ilk defa rastladım. genel olarak donanıma bağlıda olsa ripler hızlı olurdu. baskı hızını film makinesi veya ctp nin pozlama hızı belirlerdi.bende ilk defa karşılaştım. tif destekli ctp lere işi tif destekli bir rip ile gönderebilirsiniz.Elinizde tif destekli bir rip varsa ayrıca rip almanız gerekmez.bu durum markaya göre değişiyor bazı ctp ler için özellikle tif oluşturma süresi pozlama süresinden uzun olan arkadaşlar varsa yardımcı olmak isterim.70x100 calıbın tif yapma süresi 20-30 sn geçiyorsa (90 sn gibi ) bir bakmalarında yarar var derim.
 
Yukarı Alt