Sahte Anti-Virüslere dikkat!

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Her yıl milyonlarca bilgisayara virüs bulaşıyor,temizlemek için birçokanti virüs kullanıyoruz ama hangi bazılarının sahte olduğunubiliyormusunuz ?

Bulaştığı bilgisayar veya sistemleri çalışamaz hale getiren virüsler büyük fabrikaların yapmış oldukları üretimi bile durdurabilecekkadar etkili olabiliyor. Bilgisayarların boyut ve özellik değiştirerekgünlük yaşantının en uç noktalarına kadar yaygınlaşması ve internet kullanımındaki artışla birlikte virüsler de çok hızlı bir şekilde yayılarak hepimizin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Bilgisayarlara bulaşan virüslerin çoğu, bilinçsiz kullanıcıların arama motorlarında karşılarına çıkan bedava antivirüsyazılımlarını hiç araştırmadan yüklemelerinden kaynaklanıyor. Çünkübilgisayarlarımızı korumak için yüklediğimiz bu antivirüsprogramlarının çoğu aslında virüsün ta kendisi. Bu sahte antivirüsprogramları, bilgisayarımızda birçok virüsün bulunduğu ve bunlarıtemizlemenin tek yolunun da kullanmakta olduğumuz antivirüsün ücretli sürümünü indirmekten geçtiği konusunda ekranımızı ısrarcı uyarı mesajlarıyla dolduruyor.

Bilgisayarında virüs olduğu yalanına inanan birçok kullanıcı da sahte antivirüs programını satın almak zorunda kalıyor. PandaLabs'a göre 30 milyondan fazla kullanıcı, sahte antivirüs kurbanı ve internet ortamında şu anda 7 binden fazla sahte antivirüs programı bulunuyor.

Sahte antivirüs programlarının en bilinenleri:
PersonalAntiSpy,
VirusGuardPlus,
VirtualPCGuard,
AntiMalware 2009
AntivirusProtection,
Security Scanner 2008,
VirusResponse Lab 2009
Antivirus Lab 2009,
Antivirus Security,
Micro Antivirus 2009
AntiSpyware Pro XP ve XP Protector 2009

Bilgisayarınıza virüs bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlarsınız?
Bilmediğiniz bir dosyayı isteyerek ya da yanlışlıkla açtınız. Bu dosyanın virüslü olup olmadığını anlamak için birkaç belirti;

-Bilgisayarınız beklenmedik bir şekilde kapanıyor ya da sürekli kendini resetliyorsa;

-Bilgisayarınız açılırken çok yavaş açılıyor, normal olarak başlamayı reddedip açılma sürecinde garip mesajlar görüntülüyorsa;

-Bilgisayarınız yeni pil taktığınızda bile, CMOS (bilgisayarlarınızıntüm donanım ayarlarının saklandığı bölüm) ayarlarını kaybediyorsa;

-İşletim sisteminiz normalden yavaş tepki veriyor, uygulamalar ya çok geç açılıyor ya da çok geç kapanıyorsa;

-Sisteminizin belleği sürekli yetersiz geliyorsa;

-Yeni programların yüklenmesi normalden uzun sürüyorsa;

-Bilgisayarınızda garip isimli dosyalar oluşuyor veya dosya boyutlarısürekli büyüyorsa, sisteminize virüs bulaşmış olma ihtimali yüksektir.

Virüslerden korunmak için ne yapmalıyım?
-Bilgisayarınıza güncel bir antivirüs ve firewall programı yükleyin. İşletim sisteminizin sürekli güncel olmasına dikkat edin.

-Haftada en az bir kere virüs taraması yapın. Virüs taraması için kendibilgisayarınızdaki antivirüsün dışında farklı bir program ileinternetten online tarama yaptırın ki bilgisayarınızda herhangi bir virüs veya solucanın barınmadığından emin olun.

-MSN'den arkadaşlarınızın gönderdiği her dosyayı kabul etmeyin ya da antivirüsle kontrol etmeden bu dosyayı açmayın.

-Virüslerin en çok "screensavers" (ekran koruyucu), "wallpapers" (duvar kâğıdı) ve müzik dosyaları yoluyla bulaştığını unutmayın. Özellikle dosya paylaşımlarının yoğun olduğu P2P sitelerinden uzak durun.

-Virüs bulaşmasına karşın önemli bilgilerinizin düzenli olarak yedeklerini alın.

Online virüs temizleme siteleri:

Bilgisayarınızda yüklü olan antivirüs programı, bilgisayarınızıvirüslerden korumada bazen yetersiz olabilir. Çünkü antivirüsprogramlarından birinin tanıdığı virüsü diğeri tanıyamıyor veyatemizleyemiyor. Eğer bilgisayarınızda virüs olmadığından tamamen eminolmak istiyorsanız, internet üzerinden düzenli aralıklarla onlineolarak bedava virüs taraması yapabilirsiniz. Bunun için en ünlüantivirüs programlarının sitelerinden faydalanabilirsiniz. Busitelerden birkaçı;

Kaspersky Free Virus Scan - Kaspersky Lab
Trend Micro Trend Micro HouseCall - Free Online Virus and Spyware Scan - Trend Micro USA
Symantec: http://security.symantec.com
Panda Software Free online antivirus. Download ActiveScan 2.0 and clean your PC. Panda Security
Bitdefender Online Scan
eTurst CA Threat Scanner
McAfee Antivirus Software and Internet Security For Your PC | McAfee
Nod32 ESET - NOD32 Antivirüs

Eğer antivirüs için kişisel olarak ayırabileceğiniz bütçeniz yoksa; antivirüs programlarının en az 30 günlük deneme sürümlerini indirerek bedava kullanabilirsiniz.



ALINTIDIR.
 
Yukarı Alt