Sanat Terimleri Sözlüğü ' B ' Harfi ( Görsel )

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Baal : Fenikelilerin tanrısıdır. Fenikelilerde her kentin bir Baal’i vardır.




Bağdadi : eskiden ev yapımında kullanılan bir konstrüksiyon tarzı. Bu tür yapılarda duvarların iskeletini oluşturan kalaslar, aralıksız olarak ince çıtalarla kapatılır, üzerine de sıva yapılırdı. Bu usül hem evin sızak olamsını sağlar hemde rutubeti önlerdi.




Bağıl : Eski saray, konak şatolarda hizmetçilerin oturmalrı için esas binadan ayrı olarak yapıan binalara denirdi.


Bağırıcı renk : Çiğ renk


Bahçe sanatı : Bugüne kadar iki türlü bahçe düzeni görülmiştir. 1- Düzenli, sağlam bir geometrik tertip içinde biçimlendirilmiş bahçe anlayışı. 2- Serbest doğa görünüşüne uygun olarak düzenlenen bahçe tipi. Eski Mısır ve Yunan bahçeleri düzenli, geometrik simetrik anlayışta idi. Barok Avrupa sanatının saray bahçeleri aynı geometrik ve simetrik düzende yapılmıştır. Pompei’de Roma evinin peristili içinde heykellerle süslü bahçeler vardı. Arapların bahçe anlayışı su ve havuz espirisi üzerine kurulmuş olup dinlendirici bir atmosfer yaratma amacı ile planlanmakta idi. Elhamra sarayındaki Generafile bunun güzel bir örneğidir. Çin bahçeleri simetrik düzenli anlayışa dayanmaz. Çinli, bahçe manzarasını ön plana alır. Ağaç grupları, pavyonlar, köprüler, akan su ve sanki doğalmış gibi olan göller Çin bahçe sanatının öğeşeridir. Bizde bahçe mimarisinin gelişimi üzerine yazılmış bir kaynak görülmediği gibi, geometrik bir bahçe sistemi de yoktur. Genel olarak meyva ağaçları ve çiçekler yan yana bizim eski loş avlulu Türk evlerinin yeşil ve sakin atmosferini yaratmaktadır. Eski bahçe mimarimiz Barok Avrupa sanatının ülkemize girişinden sonra yok olmuştur. Avlu anlayışımız da hemen hemen yok olmuş gibidir.





Bakanal : eski Yunan’ın şarap tanrısı olan Baküs’ün bayramına verilen isimdir. Bu bayramalara ait sahneler ilk olarak 14. yy. İtalyan ressamları tarafından ele alınmış ve sonra Velazquez, Rubens ve 19. yy. sanatçıları tarafından resimlerine konu yapılmıştır.




Bakant : Baküs’ün bayramlarında yani Bakanal’da dans eden rahipler.

Bakır Çağı : Cilalı Taş devri ile Demir Çağı arasındaki tarihten önceki zamanlara denir. Bakır, Önasya’da M.Ö 2500 yıllarında, Avrupa’da ise 2100 yıllarında bulunmuştur. Bakır çağı denmesindeki neden, kullanılan eşyaların ve aletlerin bakırdan yapılmasındandır.




Balbal : Hunların mezarların etrafına diktikleri taşlara denir.




Baldahin : Avrupa krallarının tahtları üzerindeki kıymetli kumaş ve tahta oymalı süslerle yapılmış olan görkemli tavanlı, cibinliğe benzeyen tepelik.


Balmumu : Resim boyalarından yağlı boyanın yapımında özellikle kullanılan bir madde. Yağlıboyanın yapılmasına yarayan keten ya da haşhaş yağının içine % 2 oranında ve ısıtılarak karıştırılır.





Baqtisterium : Vaftizhane




Barbakan : Kalelerin duvarlarında düşmana ok atmak için açılmış dar pencere deliklerine verilen ad.




Barbata : Kalelerde duvarların üstünde, mazgallar ve mazgal siperlerinin bulunduğu, bir dişli gibi gözüken duvarlar.



Kaynak: Grafikerler.org / Yasemin Uyar
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Teşekkürler Yasemin Hanım.. Tüm harfler bitince harika bir arşiv olacak..


:)
 
Yukarı Alt