Sanatsal Bakış Açısı

bowfinger

Üye
Kayıt
21 Nisan 2013
Mesaj
8
Tepki
0
Özge Mardi Bayar hanımın Photoshop CS6 kitabını aldım. Hep aklımda olan bir soruya kitabın başında değinilmişti. Kelimeleri aynen yazmayacağım fakat özetle photoshopun piri olsanız sanatsal bakış açınız olmazsa olmaz ,Sanatsal bakış açısı kazanmak için de doğayı çok iyi gözetlemek gerekir demiş yazarımız.

Sorum şu; gerçekten sanatsal bakış açısı kazanılabilir mi ? Şahsım adına web tasarım ve programlamaya ilgiliyim. Sadece ilgi Fotoğrafçılığa yeni başladım sayılır. Asıl photoshop u daha yakından tanıma isteğim fotoğraflarıma yönelik çalışmalar ama tabi web tasarıma da geçebilirsem neden olmasın. Ben ki ortaokulda en kötü dersi resim olan bir şahıs, 62'den tavşan çizemeyen bir yetenek. Fotoğrafı bırakmak istemiyorum ama sizce hiç photoshopa kafa yormamalımıyım? Yor diyorsanız ne önerirsiniz?

Not: İşim gücüm var bu sadece hobi.
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Dikkatle inceleyiniz lütfen:

"Eğer yaptığın işin tarihini, teorisini, kitabiyatını bilmiyorsan veya bilme gereği duymuyorsan, ileride seni tanıma gereği duymayacaklardır. Senin aman aman kabiliyetlerin bir noktadan sonra tıkanacaktır ve sen felç olacaksındır. Kıpırdayamacaksındır. Yenilenemeyeceksindir. Yok olacaksındır. Çünkü teoriden yoksun olan pratik, aksak yürür ve kof kalır.

Her sanatın, kendine has kurallar sistemi olduğu gibi bir de bilimsel, tarihsel ve felsefi boyutu vardır. Çıkış noktaları, çıkış nedenleri, etkileri, kahramanları vardır. Sanatçı, kendisine bu sistematik içerisinde bir yer bulur. Kendisini bazı akımların, sanatçıların kategorisi dışında tutan özgün sanatçının durduğu yerin bile, izah edilebilir ve ilişkilindirilebilir bir söylemi vardır.

Birtakım raconların hakkından gelebilme yeteneği, iz bırakmak için yeterli dayanağı oluşturmaz. Bazı çevrelerce elüstünde tutulmak, bütün çevrelerin takdirlerine şayan olma imkanını baltalar. Birilerinin hoşgörü sınırlarının geniş olması nedeniyle elde edilebilen bazı yaftalar, er meydanında sökmez. Yerli yersiz alkış tutan şakşakçıların kulağa hoş gelen gürültüleri, kişiyi 'aferin delisi' yapmaktan başka bir işe yaramaz. Bugünü kurtaran, yarını kaybeder. Uzunca bir süre hor görülmeyi veya ciddiye alınmamayı göze alabiliyorsan uzun ömürlü olmaya hak kazanabilirsin. Elim kalem tutuyor deyip de yazmaya kalkışma; zira kimsenin gözünü boş yere yormaya hakkın yok. Ama senin, iddialı sanatçı geçinmeksizin kendi halinde bir hayat sürüp gitmene de bir diyeceğim yok."

http://www.40ikindi.com/yazarlar/oku.php?id=117&kategori=57

https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/46196-grafik-tasarimci-olmak-icin-neler-yapilmalidir.html
https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/45895-14-yasindayim-grafiker-olmak-istiyorum-bana-yol-gosterebilir-misiniz.html
 
Yukarı Alt