Sektörde Grafiker Olarak Çalışmak

Kayıt
1 Ağustos 2010
Mesaj
24
Tepki
4
Türkiye şartları dâhilinde maalesef kendi mesleği haricinde tüm işleri de yapabilen bir millet olduğumuz için açıkçası İnsanlarımızın kendi mesleklerinde gelişmeleri maalesef çok uzun zaman alıyor veya başka bir sektörde çalışmaya başlıyorlar. Tabi bunlar çözülemeyecek sorunlar şimdilik biz burada her zaman kendimize bakacağız ve elimizde bulunan Grafiker-Tasarımcı Mesleğini en iyi şekilde nasıl yaparız, bu sektörde yeni bir başlangıç yapmışsak neler yapabiliriz, bunlardan bahsedelim…
Etrafınızdaki şartların ağırlığı ne kadar çok olursa olsun, sadece kendi mesleğiniz üzerinde yoğunlaşmaya çalışın. Kendi prensiplerinizi kendi alışkanlarınızı belirleyin ve asla ödün vermeyin. Bulunduğumuz Ülkü’de insanların başına çok fazla gelen bir olaydır. Yaptığınız iş ne olursa olsun en iyisini yapmaya çalışın. Bu sadece Grafik-Tasarım alanında değil tüm meslekler geçerli olmalıdır. Yaptığınız iş sizin kendi kalitenizi oluşturur. Zamanla yaptığınız işler ile ya aşağılara doğru gidersiniz ya da yükselmeye devam edersiniz. İşinizi ‘Elit’ bir şekilde yapmayı bir prensip haline getirin.
Geçenlerde internet üzerinden bir arkadaşımız bir mail atmış bu konuştuğumuz konu üzerine. Gönderdiği mailde kendisinin bu sektörde yeni olduğunu Programlar için başarı sertifikaları aldığını fakat hala yetersiz olduğun ve birkaç sorundan bahsetmiş. Sorduğu sorular gerçekten herkesin merak ettiği ve çözüme ulaştıracak sorulardır.
Sorular ve Cevaplar

Herhangi bir Eğitim Kurumundan kurs almadım almam gerekli mi? Başka bir çözümü var mı?

Sürekli olarak gittiğim Türkiye’deki En İyi Eğitim Kurumu (Bilge Adam) bile bu konuda sektörde tecrübesi olmayan (İstanbul Hariç) hocalar ile eğitim vermektedir. Tavsiye etmiyorum o kadar yüksek miktarlara verdikleri Eğitimi Vasat Seviyede ve Vakit Kaybı olarak değerlendiriyorum.
İnternette o kadar çok kaliteli anlatım yapan siteler mevcut ki bunlardan kendiniz takip edebilirsiniz. Sonuçta Kursa da gitseniz bir gayret bir çaba olmadıktan sonra size hem maddi hemde zaman yönünden maliyetleri ağır olacaktır.

Başarılı bir Grafik-Web Tasarımcı olmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Web-Grafik alanında sürekli olarak güncel olmalısınız. ‘Grafik Tasarım’ Dergisini takip edebilirsiniz. Artık sitelerde E-Mail Aboneliği bulunuyor. Siteye eklenen konular direkt olarak mail adresinize geliyor. Önünüzde her zaman Grafik Programları açık olmalıdır. İnternet üzerinde Modern Tasarımları takip edin ve hoşunuza gidenleri bire bir yapmaya çalışısın. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi sizde belli bir süre sonra bu işte kendi çizginizi oluşturacaksınız…
Bu meslekte en çok yapılan işler nelerdir?

Bu mesleğin dalları o kadar çok geniş ki tam olarak nerede duracağınızı bilmelisiniz.
Bu işte çalışacağınız alanlar;
Web Grafikeri, Matbaa Grafikeri, Görsel Yayın Grafikeri, Tasarım Stüdyoları, Reklam Ajansları, Açık Hava Reklamcılığı, Freelance (Serbest Olarak Çalışmak) ve Kurum Grafikeri…
Bu alanların hepsi de sürekli olarak en çok yapılan işlerdir. Hangi alanda kendinizi iyi hissediyorsanız o alanda işe başlayabilirsiniz.
Bu meslekte işe girme süreci nasıl işler?

Evet, geldik işin çetrefilli kısmına, Bu kısımda işiniz zorlaşabilir ve şartlarınız ağırlaşabilir. Bu sizin gözünüzü korkutmasın… Eğer bu meslekte yeni iseniz bilin ki İşsiz kalmazsınız. Çünkü sürekli olarak firmalar mantar gibi türediğinden dolayı işsiz kalma gibi bir lüksünüz yok. Bu konuda rahat olabilirsiniz… Belli bir süre piyasa tecrübesi kazanma adına Maaşınızı ve Sigortanızda aksaklıklar olacaktır. Bizim insanlarımız Acemi kişileri kullanmayı ve savsaklamayı çok sever. Çalışmaya başladığınızda sizin açınızdan ne kadar zor bir durum olsa da unutmayı ki çekilen eziyet ne kadar ise size kazandırılan tecrübe de o kadardır. İşinizi severek yapınız ve kendinizi geliştirmeye bakınız. Tasarımlarınızı saklayın ve belirli yerlerde yayınlayın. Belli bir süre sonra iş arayan kişi değil sizi arayanlar bulur…
Üniversite eğitimi almadığım için bu mesleği icra etmem çok mu zor?

Lise eğitimimi Yabancı Dil, Üniversite de de Pazarlama Bölümü olarak okudum. Bu işi sevdiğim için bu seviyeye gelmiş durumdayım. Aranan biri olmak güzel bir şeydir. Tabi böyle bir şey için bazı şeylerden fedakârlık etmelisiniz.
 
Yukarı Alt