benim alanım serigrafi degıl ama bildiğim kadarıyla size tram bilgisi vereyim.
tram dediğimiz şey; basılacak materyalde renklerin elde edilmesini sağlar. mesela ofset (matbaa baskısında) resimlerin elde edilmesi için gereken şey renklerin, renk ayrımına girdikten sonra kağıt uzerine transfer edilirken kullanılan çıktıda görülen noktaralın büyüklüğüdür.
şimdi ofset baskıda da diger baskılarda da yapılacak olan baskını çeşidibe göre tram kullanılır
bunlarda değişik iriliklerde ve şekillerdedir....
mesela ofsette 70'lik veya 80'lik gibi kuşe ve 1. hamur kağıtlarda tram kullanılabilmektedir. tabı bu tramlarda baskı yapan usta ve makine çok önemlidir. zira 80 tram cok hasas makine ve usta gerektiren bir inceliktedir. o yüzden çoğu tekrenk makinelerde 80'lik tram yerine 70'lik tram kullanılır.
serigrafi, ipek transfer ve cyrill kilişe ile baskı yapılan teknolojilerde ise çok daha iri tramlar kullanılır bunlar 60'lık 50'lik gibi ofsete nazaran cok iri taramlardır. bezen bu tram irilikleri 40 hatta 14'luk olarak bile kullanılmaktadır.
gelelim tram sekillerine. renkler tramlardan olurusr dedik. bu işin bir basamak yukarısı bu tramlarım şekilleri ve bu şekillerin belirli açılarla üst üste gelmesinden oluşur.
bu sekiller square (dörtköre), diamond (elmas seklinde) gibidir. tabi bu sekillerin olursutulası gözle görülmez ama lüp (büyüteç) ile farkedilebir.
peki siz hangi tramı kullanacaksınız.....
bunu tespit etmek aslında biraz zor ve bir o kadarda karmaşık.
ama yapılacak iş cok basit..... sadece alışılagelmiş usta tecrübeleri ve daha önceden yapılan işlerin hagi ortamda ve materyale basıldığını öğrenmek ve bunlara göre çalışmak olacaktır.
tabiki bunu tasarım aşamısanda yapmıyorsunuz. film çıktı veya renk ayrımı aşamasında bunu renk ayrımcınız sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çıktıda ayarlamaktadır.
umarım bu bilgiler size ışık tutar. kolay gelsin.