Sıcak, Soğuk Ve Nötr Renkler

Kayıt
12 Haziran 2014
Mesaj
134
Tepki
47
SICAK RENKLER – Kırmızı, Sarı, Turuncu


Ateşi çağrıştırdığı için Kırmızı ve Kırmızı’ya yaklaşan renklerdir. Sıcak renkler, izleyeni uyarır ve neşelendirir. Fiziksel gücü, enerjiyi, dinamizmi arttırır, metabolizmayı hızlandırır. Abartılı kullanımı heyecan, yorgunluk, şiddet, saldırganlık ve konsantrasyon güçlüğü yaratabilir.

Görsel bir tasarım içinde yer alan renklerden ilk önce sıcak renkler algılanır. Sıcak renk hem önce görünendir hem de en yakın olarak algılanır.




KIRMIZI
Sıcak renkler dediğimiz renk skalasındadır. Heyecanı ve duyguların yoğunluğunu arttıran uyarıcı bir etkisi vardır.
Sıcak ve ateş, hız ve lezzet, kan ve heyecan, rekabet ve saldırı gibi tüm duygular Kırmızıyı anımsatır. Etkinlik ve cesaret veren bir renktir. Tansiyonu yükseltir, heyecanlandırır, metabolizmayı hızlandırır. Dikkat çeker. İştah açıcıdır. Bu sebeple yiyecek sektöründe oldukça kullanılır.



SARI
Işık etkisi veren, neşe yaratan, uyarıcı bir renktir. Güneşin ve sıcaklığın olduğu kadar altının, zenginliğin ve lüksün de sembolüdür.
Ancak geçiciliğin de sembolü olmuştur. (Tüm dünyada taksilerin Sarı olması gibi.)
Aynı zamanda dikkat çekicidir. Trafik levhalarında uyarı işaretlerinin sarı olması bu yüzdendir. İnşaatlarda tehlike belirisi olarak kullanılır. Post-itler de sarıdır. Sarı üzerine Siyah ile yazılan yazılar oldukça dikkati çeker. En çabuk hatırlanan renk de Sarı’dır.



TURUNCU
Sıcak bir renktir. Neşeli, canlı ve samimidir. Sitenin göz alıcı ve dikkat çekici olması için Turuncu kullanılabilir. Kırmızı gibi iştah açıcıdır.



SOĞUK RENKLER – Mavi, Yeşil, Mor


Buzu çağrıştırdığı için Mavi ve Mavi’ye yaklaşan renkler soğuk renkler olarak adlandırılır. Soğuk renkler bizden uzakmış duygusu oluşturur. Sakinleştirir, rahatlık ve huzur verirler.




MAVİ
Genelde en sevilen renktir Mavi. Sayısal ve problem çözücüdür, analitik ve sorgulayandır.
Profesyonelliği, tarafsızlığı, sakinliği, sağlamlığı ve uyumu temsil eder. Duygusal etki olarak sakinleştirici bir yanı olduğu için rasyonel bakış açısını getirir. Mavi, ciddi, saygıdeğer, otoriter, entellektüel ve güvenilir bir etki yaratır. İstikrar ve güven değerlerini çağrıştırdığı için kurumsal olarak en çok kullanılan renktir. Dünyadaki firmaların yarısından fazlası logolarında Mavi’yi kullanırlar. Günümüzde çok popüler bir background rengidir.



YEŞİL
İnsan tarafından en kolay algılanan renk olan Yeşil, akla hemen doğayı getirir.

Doğallığı, sağlığı ve tazeliği işaret eder. Bu sebeple süt, ayran ve yoğurt ürünlerinde ve tazeliği hatırlattığı için market kurumsal kimliklerinde çok kullanılır.
Ayrıca güven veren bir renk olan Yeşil, paranın da rengidir. Bu sebeple bankaların sıkça kullandığı bir renk olarak bilinir. Gerçi şimdilerde bankalar renk konseptlerini geniş bir yelpazeye yaydılar. Sarı’dan Mor’a kadar pek çok rengi görüyoruz artık bankacılık sektöründe.



MOR
Renk skalasının soğuk renkler bölümden olan Mor renk, melankolinin, uzaklığın rengi olmakla birlikte; görkem, ihtişam, prestij ve soyluluğun da rengidir.
Tasarımda kullanması risklidir. Geniş yüzeyler halinde kullanılırsa korku oluşturur, pişmanlık duygusunu güçlendirir. Etki etme özelliği güçlü olduğundan, küçük alanlarda kullanılması tavsiye edilir. Doğada doğal olarak en az, en nadir bulunan renk Mor’dur. Çok az görüldüğünden tek olma ve iktidar olmayı simgeler. Uzun yıllar bu rengi sadece kraliyet mensupları, din adamları, aristokratlar kullanabilmiştir.





NÖTR RENKLER -Beyaz, Siyah, Gri


Nötr renkler, Beyaz, Siyah ve Gri gibi tarafsız renklerdir.
Beyaz ve Siyah optikte renk olarak kabul edilmezler.
Beyaz üç ana rengin belirli oranlarda karışımından ( % 59 Yeşil, % 33 Mavi, % 19 Kırmızı ) ortaya çıkan değere verilen isimdir.
Siyah ise renk olmayış durumudur.




BEYAZ
En popüler background rengidir. Özellikle yazıların okunurluluğunu arttırdığı için içerik sitelerinde çokça kullanılır. Beyaz hangi renkle kullanılırsa o rengin gücünü ve etkisini arttırır. Kullanıldığı alanlarda genişlik hissi verir.
Ayrıca temizliği ve hijyeni simgeler.



SİYAH
İçerik olarak yazıların çoğunlukta olan sitelerinde okunurluluğu zor olduğu için kullanılmamasını tercih ettiğim bir renktir. Buna karşın toparlayıcı etkisi bulunur.
Görsel içerikli sitelerde bu özelliğinden yararlanılabilinir.
Otorite ve protokolün rengidir ancak sofistike ve gizemli olabilir. Resmiyet, entellektüellik, kültürlülük, gizemlilik etkisi verir. Bu özellikleri açısından sanat sitelerinde kullanımı genelde çok başarılı oluyor. Depresyon rengi olarak da bilindiği için geniş yüzeylerde kullanılırsa karamsarlık yaratmak gibi olumsuz etkisi de olduğu bilinir.





GRİ
Son zamanlarda gezdiğim teknolojik ürünlerin sergilendiği web sitelerde fon rengi olarak sıkça rastladığım Gri diplomatik ve ağır bir renktir.
Durgunlaştıran bir etkiye sahiptir. Gri, yanında yer alan renklerin farkedilmesini sağlar.
 
Yukarı Alt