"Şirinler" beyazperde yolcusu...

Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
533
Tepki
6
80'li yılların unutulmaz çizgi serisi ''Şirinler" ("Smurfs'') beyazperdeye uyarlanıyor. Çizgi serinin film haklarını satın alan Sony Pictures, filmin senaryosunu yazması için, son yılların en yenilikçi animasyonu "Shrek"in senaristleri David Stim ve David Weiss'a teklif götürdü.

Uluslararası sinema sektörünün önde gelen yayın organı Variety'nin haberine göre, animasyonun film haklarını yapımcı Jordan Kerner aracılığıyla Lafig Belgium'dan satın alan Sony, "Şirinler"in beyazperde versiyonuyla ilgili çalışmalar konusunda hızla çalışmaya başladı. "Şirinler"in film haklarını 2002 yılında elde eden ve animasyonu son yılların popüler tekniği '3-D CGI' ile çekmeyi düşünen Kerner, finansman ve uluslararası dağıtım konusunda Columbia Pictures ve Sony Pictures Animation ile bir araya geldi.

Columbia Şirketinin Başkan Yardımcısı Doug Belgrad, "Şirinler"in çizgi film dünyasında çok iyi tanınan ve çok sevilen karakterlere sahip olduğunu belirtti. Belgrad, yapımla ilgili duydukları heyecanı da, "Şirin Baba'nın, Şirine'nin ve diğer tüm Şirinlerin yeni jenerasyonunu sunmaya hazırlanıyoruz ve bu konuda heyecanlıyız," diye özetledi.

Şirinler komünist miydi?

Çocukluğunu 1980'li yıllarda yaşamış olanlar için unutulmaz çizgi filmler arasında bulunan "Şirinler", 'Peyo' olarak da tanınan Belçikalı çizer Pierre Culliford tarafından 1958 yılında yaratılmıştı. Televizyon ekranlarında 1981'de gösterilmeye başlanan ve 1990'a kadar küçük seyirciyle buluşan "Şirinler" tam 234 bölüm halinde ekrana gelmişti. Culliford , dizinin acayip orijinal isminin ("Schtroumpfs") bir dil sürçmesi sonucu tesadüfen ortaya çıktığını söylemişti. Ancak bu dil sürçmesinin İngilizce'ye tercümesi tuhaf bir tartışmaya da kaynaklık etti. İddiaya göre, "Şirinler"in İngilizce adı olan "Smurf", 'kızıl bayrak altındaki küçük adamlar' ('small men under red flag') veya 'kızıl bayrak altındaki sosyalist adamlar' ('socialist men under red flag') kelimelerinin baş harflerinden türetilmişti. Şirin Baba'nın kırmızı şapkası, şirinlerin köyünde herhangi bir mabet veya tapınağın olmayışı, tüm şirinlerin komünal bir yaşam sürmesi, her şeyin el birliği ile yapılışı ve para kullanmayışları bu iddiaları körüklemiş, serinin baş kötü karakteri Gargamel'in paraya karşı olan hırsının da, komünal toplumun düşmanı olan kapitalizmi sembolize ettiği iddia edilmişti.
 
Yukarı Alt