Sizce yorum nedir ?

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Değerli grafikerler.org takipçileri, forum sitemizde bir çok güzel paylaşımlar olmaktadır,
bunlar mesleğimizi sevenler ve mesleğimize ilgi duyanlar tarafından sürekli takip edilmektedir.

forum paylaşımlarında " yorum " yapmak yada paylaşımı sorgulamak
" sen mi yaptın ? " demek " eline sağlık teşekkürler " demek yorum mudur ?

yada şöyle söylemem o daha doğru olacaktır. sizce yorum ne demek ?
tüm takipçilerimizin bu konudaki fikir ve düşüncelerinizi bekliyorum
herkese iyi çalışmalar diliyorum.


:grafikerler:
 

yakan

Üye
Kayıt
15 Haziran 2009
Mesaj
232
Tepki
0
Yorum, o konuyla ilgili duygu düşüncelerin objektif olarak, eğip bükmeden mesleğin etik değerleri içerisinde ifadesidir.

Yorumlar, kişilere, cinsiyetlere yada rütbelere göre değişkenlik gösterdiğini pek çok forumda olduğu gibi burada da görmekteyim.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Sayın Yakan;
Kişilere göre yorumlardaki değişiklik insanın yapısında vardır. Bunun önüne kimse geçemez. Yorum yazarken o konu hakkında gerçekten bilgi birikimi varsa yorum yapmak gerekir. "Eline sağlık güzel olmuş" demek o insana pozitif enerji katar ancak bu bir yorum değil, düşünce belirtmedir. Herkesin her konuda düşüncesi vardır ancak bu düşünceyi saygılı bir şekilde ifade, hem muhatabı için hem de içinde bulunduğu toplum için önemlidir.
Bence yorum; tamamlanmamış, müşteri onayı almamış bir çalışma için olmalıdır. Tabii öncelikle bilgisi yeterli ise, yorumları okuyan insanlara faydalı olabileceğine inanıyorsa yorum yapmalıdır. Mesela, yolda size acele ile adres soran birine bilmediğiniz halde yanlış cevap verdiğinizi düşünün ve sizin yönlendirmenizle yanlış yoldan giden o kişinin uğrayacağı muhtemel zararı... Sözün özü "bilmiyorsan susacaksın." Kolay gelsin.
 

Canan ERDE

Üye
Kayıt
19 Ekim 2007
Mesaj
502
Tepki
19
@Sedat Gül


kıskanclıklarınımı katıyorlar yoksa sizde bir ego sorunumu var günlerden beri takip ediyorum çokta başarılı olmayan çalışmalarınızı eleştirmeyegörsün insanlar ateş püskürüyorsunuz resmen insanlara örnek olsun diye ekledim diyosunuz ama sizin insanlara örnek olacak ne deneyiminiz varki kendinizi bu işte usta sanıyosunuz bence insanlar örnek alacak çalışma aradıktan sonra internette bir dolu çalışma var bu işin dünyaca ünlü ustaları var gidip onlardan örnek alırlar ayrıca burda portfolyonuz yokmu ekleyin oraya insanlar bakıp örnek alsınlar neden yorum almak için ekliyorsunuz ben söyleyeyim neden olduğunu çok güzel olmuş yorumlarını alıp egonuzu tatmin etmek için diğerlerini kaldıramıyorsunuz.

eleştrilmek güzeldir fakat eleştiriyi kaldırmak erdem işidir gerçek ustalar her kesin yorumlarını dikkate alır. forumda herkes size cephe almış bu tavırlarınızdan dolayı sizin gibi birtane daha yok Sedat bey, insanları kıran ve kendini birşey sanan[/QUOTE]
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
@Canan ERDE

hanım efendi " sizce yorum nedir ? " diye sorduğum bir sohbete,neden başka
olayları taşıdınız ?

çalışmalarıma yapılan yorum, yorum olmayınca elbette cevap vereceğim.
ne güzel yazmışsınız, çok usta var örnek alınacak diye, ama siz o
ustalara ulaşıp, onları eleştiremiyorsunuz değilmi ? ulaştıklarınıza da kişisel yorumlarınızı acımasızca yapıyorsunuz, bakın elinize böyle bir fırsat geçti ya
herşeyi yazma cüretini, nasılda gösteriyorsunuz !

Ben şuna bir yazı yazayım, havasını alayım, düşüncenizle, sizde egonuzu tatmin ettiniz öyle değilmi ?

Evet doğru söylüyorsunuz benim gibisi yok, sizin gibiside yok !
çünkü herkes kendine göre tektir....

herkese cephe almışsınız ne demek ! savaştamıyız hanım efendi ?,
kimse kimsenin, ekmeğini yemeğini vermiyor, hep söylüyorum ,yine söylüyorum
saygılı olun ki, saygı görün, bakın siz yazabiliyorsanız, bende yazabiliyorum..[/QUOTE]
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Yorum ve eleştiri üzerine...

Yorum sözcüğünün iki açıklaması vardır.
Bunlardan birincisi, bir eserin, özellikle bir müzik eserinin çalınma veya seslendirmesinin bir başka şekilde yeniden düzenlenmesidir. Örneğin bir kondüktörün (orkestra şefi) veya herhangi bir virtüözün bir eseri, genellikle notalarına veya temel melodisine bağlı kalarak ve fakat bunun dışındaki unsurları kullanarak yeniden seslendirmesi; bir yorumdur. Benzer yorumlama çeşitlerini başka sanatlarda da görebiliriz. Yorumlamanın uc noktası, çeşitlemedir. (varyasyon) Çeşitlemede, eser neredeyse farklı bir şekle getirilir ama birincil eser, özellikle hissettirilir.

Yorum sözcüğünün ikinci açıklaması, düşünce şeklinin ifadesidir. Bakış açısı, çözümleme içeriği gibi kavramlar, yorum olarak tanımlanabilir.

Yaptığım tanımların bu haliyle ikincisi, arkadaşımızın söylemek istediği olarak açıklanabilir. Ama bana kalacak olursa, forumlarda sunulan tasarımlara karşı verilecek mesajlar, bir yorum olarak tanımlamaktan ziyade, birer eleştiri kavramı olarak açıklanabilir.
Çünkü eleştiri, özellikle eseri hedef alır, olumlu-olumsuz, yeterli-yetersiz, yetkin-basit vs. ilişkileri ile incelenir. Dikkat edecek olursak, eleştiri yapıldığında, sözler "bence" diye başlasa bile, içerik olarak genellikle eseri hedef alır.

Oysa yorum, mesajı yazanın da kişisel duyumsamalarını içerir. mesajı yazan, bu haliyle özümseyerek eseri kendi duygusal-düşünsel çerçevesi içinde değerlendirir. Eleştiri yapmak ise, ortaya konan düşünce sistematiğine daha geniş bir perspektiften yaklaşmayı gerektirir. Örneğin tasarım ilkeleri, mesleki gelişmeler, yeni eğilimler, yeni teknikler, tasarımcının yetkinliği... vs. konular; eleştirinin, özellikle forumlardaki eleştirinin unsurlarıdır.

Ayrıca belirtmek isterim ki, eleştiri, içinde kötülük veya iyilik barındırmaz. Nitekim, eleştiri yapanın amacı, eseri değerlendirmektir. Eleştirilen eser sahibi, bundan çıkaracağı dersleri, yeni eser üretirken dikkate alınmalıdır.

Eleştiriyi yapanın ise burada ahlaki bir sorumluğu vardır.
Forumlarda büyük bir rahatlıkla yazı yazabilme özgürlüğü, bu ahlaki değerlerin sorumsuzca harcanmasını gerektirmez. Tersinden bakacak olursak da, eleştiriyi beğenmeyen veya küçümsendiğini hatta, bunu gülümseyerek söylüyorum, kıskanıldığını düşünen eser sahiplerinin de, bu eleştirileri ahlaksızca karşı çıkışları, özgürlüğün kötüye kullanılmasıdır.

Durum bu kadar esnemeye elverişli olduğu halde, üyesi olduğumuz forum yönetiminin oldukça anlayışlı eğilimlerine rağmen, en azından yönetimi müdahaleye gerek bırakmadan, kendiliğinden oluşan ve iletişimi sürekli kılmaya çalışan biz üyelerin güçlü regulasyonu (regulasyon: tekrar düzene, hizaya sokma. T.Ö.) ile bir ortak akıl oluşturulduğunu zaten görüyoruz.
Demek ki, bir yargısız infaz durumu yoktur. Mesaj yazdığımız çerçeveler, herkese aynı düzeyde açık, fakat ciddi bir ahlaki sorumluluk içermektedir.

Forumların genel ilkesi budur. Özgürlük, sosyal sorumluluk ve ahlak.

Durumu bu şekilde aktardıktan sonra, bu ilkeler çerçevesinde arkadaşımızın beni kıskanıyorlar veya çekemiyorlar...hatta saygısızlık yapıyorlar siteminin, herkesin gözü önünde gelişen olaylar karşısında zayıf, yetersiz ve yersiz bir karşı çıkış olduğunu söyleyebilirim. Arkadaşımız övücü eleştiriler karşısında mutlu olmakta, yerici eleştiriler karşısında hırçın davranışlar sergilemektedir. Oysa her övücü de, yerici de olsa her ikisi de eleştiridir. Eser sahipleri, tasarımcılar bu iki eleştiriden de yararlanmalıdırlar. Çünkü onların eserlerinin daha iyi olması için yapılmışlardır.

Öte yandan, kötü yapılmış eleştiri yok mudur?

Tabii ki vardır. Ama dikkat ederseniz, tıpkı yukarıda anlattığın regulasyon ilkesi hemen çalışmakta, aklın yolunun bir olduğunu özümsemiş üyelerimiz hemen olaya müdahale etmektedir. Son olarak işlerin çıkmaza sürüklendiğini gören yöneticiler ise zorunlu olarak devreye girmektedir.

Çünkü aslolan, iletişimin sürekliliğidir.

Umarım anlaşılır bir yazı olmuştur bu.

Verimli bir forum dileğiyle.
Tuncer ÖZKAN
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Tuncer Bey, yazınızı baştan sona, büyük bir titizlikle okudum, değerli düşüncenizi, yazınızı bizlerle paylaştığınız ve bizleri bu konuda aydınlatığınız için, çok teşekkür ediyorum...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Ben de size müteşekkirim, bu başlığı açarak konuya hassasiyet gösterdiğiniz için.

Kolay gelsin.
T.Ö.
 
Yukarı Alt