Solaklar!

Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Dünya'nın bütün solakları!.....

Öyle ya da böyle, solaklar dünyanın en itilmiş insanlarıdır.
Azınlıklar için savaşımlar verilmiş, zenciler için, aborjinler için, kızılderililer için.... hak arayışları yapılmış tarih boyunca.
Ama dünya nüfusunun yüzde onunu oluşturan bu kesim, yani solaklar; ne yazık ki hep ikinci plana itilmiştir. En büyük ayrımcılık bu alanda ve hâlâ yapılmaktadır.

Solaklık, hep yetersizlik, yetkinsizlik ya da zavallılık olarak görülmüştür. Bütün araçlar, silahlar... hep sağ ele göre tasarlanmıştır. Ergonomi bilimi yalnızca sağ elini kullananlar için çalışmıştır, çalışmaya devam etmektedir..

Ne diyelim, iyi çalışmalar...

Gel gör ki, dünyanın en yetenekli sanatçıları, bilimadamları, politikacıları vs. genellikle bu azınlık grubundan çıkmaktadır.
Dünyayı solaklar değiştirecek.
Ya da değiştirmeli!

Ama önce kendilerini değiştirmeli, ufuklarını genişletmeli, üzerlerindeki baskıyı bertaraf etmek için çalışmalılar.

Bu nasıl olacak?

Bir solak olarak bunu ben de bilmiyorum. Ama düşünmeliyim.

Düşünmeliyiz.

Sağ elini kullanan birisi olarak, siz, hiç solak bir insanı çalışırken, üretirken izlediniz mi?

Genellikle bu durum, yani sağ elini kullanan bir izleyiciyi içten içe rahatsız eder. Örneğin bıçak kullanan bir solak, sanki elini kesecekmiş gibi hissettirir. Ya da sol eliyle resim yapan birisi, eğri büğrü çiziyormuş gibi görünür. Hatta, bir futbol maçında iseniz, size doğru topla gelen solak futbolcu karşısında şaşkınlığa bile düşersiniz. Ya da kılıç kullansaydınız, karşınızdaki solağın hamleleri size ölümcül duraksamalar yapacaktır.

Ama unutmayın, bunların hepsi, solaklar için de geçerlidir. Bu veya buna benzer gerekçeler, solaklar ile duygusal bağlantılarda da sorunlar yaratır.

Çok derin bir mevzudur bu...

Çalışan, üreten bir solağı izlemek, bilinçaltından hep huzursuzluk verir.
Bu yüzden belki de, solaklar işlerini hep hızlı hızlı yaparlar. Elle yazı yazarken hep hızlı yazmaya, resim yaparken hızlı hızlı çizmeye gayret ederler.

Eskiden solaklara askerlik yaptırmazlardı.

Hatta şimdi bile ciddi sorunlar yaşadıkları bir gerçektir.
G3 tüfeğini sol eliyle tutan bir solağı, bazen bir felaket bekler. Çünkü G3'ün kovan çıkışı, tüfeğin sağ tarafındadır. O tarafta ise solağın nişan almak için yüzü durmaktadır. Her an bir göz faciası olasıdır.

Ya o eski kurma kolu olan tüfekler?

Onlarda durum daha vahimdir. Çünkü solağın tüfeği kurmak için sağ eliyle cebelleşmesi gerekir. Tabii ki o arada düşman da sizi nallar!

Ya o makaslar?
Aman Allah'ım, bir kumaş kesen solak terzi, makası icat edenin yedi sülalesiyle bizzat hergün teşviki mesaisini sürdürmektedir!

Bunları o kadar çoğaltabiliriz ki, burada anlatmakla bitmez. Ama işin mizahını biryana bırakarak, gerçek yaşamda, örneğin kalem kullanarak yazı yazan solağın sorunlarını anlatmak istiyorum.

Yazının yönü...

Latin abecesi, soldan sağa doğrudur.
Harfleri tek tek yazarken, bir solak veya sağ elini kullanan için özgün bir sorun yoktur. Teorik olarak, her iki elle güzel ve düzgün yazı yazılabilir.

Fakat pratikte ise sol eli kullananı bir açmaz beklemektedir. Sağ el ile yazı yazarken, harfler ve satırlar gözönünde, açıkta durmaktadırlar. Çünkü Latin abecesiyle soldan sağa yazarken, eliniz yazı üzerinde durmaz.
Oysa sol elini kullanarak yazı yazarken, satır ilerlerken, maalesef eliniz yazıyı kapatmaktadır. Neredeyse sadece son yazdığınız harfi görmektesiniz.
Yazdığınız yazının doğru mu yanlış mı olduğunu anlamak için elinizi kaldırmak zorundasınız. Ya da, kolunuzu 180 derece çevirerek yazmanız gerekir. Televizyonda ABD Başkanı Obama'nın yazı yazarken veya imza atarken rastlarsanız, kolunun pozisyonuna dikkat edin, ne demek istediğimi anlayacaksınız...

Bu yüzden, solakların yazısı çok kötüdür.

İçlerinde hep sağdan sola yazma isteği vardır. Hatta bunda da başarılı bile olurlar. Ben bile sağdan sola yazıları ters olarak çok hızlı yazanlardanım.
Bunu arada şov olarak yapıp çevremi şaşırttığım bile olur.
L. Da Vinci'nin neden böyle yazma isteğini şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur. Yani sadece şifreleme değil, aynı zamanda huzur veren bir zorunluluk..

Ama bu ters yazıyı okumada o kadar da başarılı değiliz. Yani en az sağ elini kullananlar kadar.
Ayrıca buna göre Arapça'nın tam solaklara göre bir yazı dili olduğu söylenebilir. Hiç araştırmadım, ama solak hattatların tarihte sağ elini kullananlara göre daha başarılı olmuş olabilirler.

Tabii ki solakların Harf Devrimini reddetmeleri düşünülemez!
Ama en azından, bütün dünyada, Latin abecesini kullanmak zorunda bırakılan solakların sıkıntısı özümsenmelidir.




İmlecin yönü...

Farenin hükmettiği imleç, bir işaretleyici pozisyonunda durduğunda, okun yönü sağdan sola doğrudur.

Neden?

İmleç, sağ elimizde elimizde tuttuğumuz bir kalem veya bir araç gibidir. Sivri ucu ile nesneleri taşır, düğmelere tıklatırız. Çünkü fareyi sağ elimizde tuttuğumuzda, sanki bir kalem ya da tornavida... tutar gibiyizdir. Doğal olarak, ucu da sağdan sola doğru olacaktır.
Peki fareyi sol eliyle tutan biri için durum nedir?
Ben söyleyeyim: Kalemin veya tornavidanın ucu başka yöne, eliniz başka yöne doğru olacağı için aracınıza hükmetmeniz ya sınırlı, ya da sorunlu olacaktır...
Ya da yapacağınız iş beceriksizce... Bunun sonucu olarak da başarısız olacaktır.
Sadece umursamaz bir imleç tasarımı yüzünden bugüne kadar bütün solaklar ekran başında başlangıçta zorlanmışlardır. Hatta solaklar bile bunun farkında değillerdir. Çünkü sağ elini kullananların da aynı sorunu yaşadıklarını sanırlar..
Solakların kendileri bile solaklığa karşıdırlar çoğu kez.



Yeniden görüşmek üzere.
Hoşça kalın

Tuncer ÖZKAN
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Bir solak olarak hak veriyorum.. Bizler içinde bazı aletlerin (özellikle mutfak, ilk aklıma gelen cezve ,soyucular ) sol olarak yapılması gerekiyor. : )
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Bilgiler için teşekkürler Tuncer Bey.
Gitar çalan solakların gitarlarında tel dizilişleri standarttan tersinedir.
Ve gitarda sol eli kullanmak oldukça güçtür.
Ben sağımı 10 yıldır zar-zor sağlamlaştırmışken solu hiç düşünmek bile istemedim.

Evet Fulya Hanım çok haklısınız çok yerinde bir tesbit.
özellikle mutfak, ilk aklıma gelen cezve ,soyucular ) sol olarak yapılması
Bu ülkemizin önde gelen sorunlarından birtanesidir , umarız en kısa zamanda çözülür.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Ben de bir "solak" ım. :rolleyes:

Yazıda solakların yazılarının genelde güzel olmadığı belirtilmiş fakat şimdiye kadar tanıdığım bütün solakların yazıları çok güzeldi.. Keşke el yazımı gösterebilsem.. :)
Arada bir sıkıntı çeksemde şimdiye kadar niçin solağım yada niçin herşey sağ el üzerine diye hiç isyan etmedim.. Sadece yeni bir bağlama aldığımda tellerini değiştirip sol elime göre ayarlamak isterken sazı üreten kişinin bunu düşünmediğini o telleri takmak için yeniden bir delik daha açmak gerektiğinde delik için yer olmadığında biraz sinirlenmiştim.:eek:
Bu arada genetikmidir nedir, ben solağım, üç çocuğum var ikisi de solak.. :p

Çoğunluk sağ elini kullanıyor... ben ise sol elimi... Bu dünyada az bulunan ne varsa her zaman değerlidir.. Tıpkı altın gibi... :D

Yazı için teşekkür ederim..
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Ahmet Altun,

Solaklığınız ile barışık olmanız çok doğal birşey.
Ben de solaklığımla barışığım.

Ama sorun, solaklık değil, solaklığa bakış açısındadır. Sağ elini kullananların, sol elini kullananlara karşı tutumlarıdır. Mesajımda, solakların yaşadıkları sorunları aktardım. Yoksa solakları isyana davet etmek değildi amacım..
İstatistikler, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onunun solak olduğunu gösteriyor. Pek de azımsanacak bir kitle değil. Buna rağmen araçlar hep sağ elini kullananlara göre üretiliyor.
Bağlamaya tel takarken yaşadığınız sorun gibi.
35mm fotoğraf makinelerinde de eskiden beri, makineyi taşıyan el, sağ eldir. sol elle ise netlik yaparsınız(autofocus öncesi makinelerde). Netlik ayarının sol ele verilmesi güzel bir şey, ama uzun süre makineyi elde tutuyorsanız, güçsüz olan sağ eliniz perişan oluyor. Örneğin, 35 yıl önceki efsanevi model olan Nikon F2AS böyle bir makineydi. Veya Canon FTb modeli de. (Ben hâlâ kullanıyorum.)
Neredeyse bütün fotoğraf makineleri şu anda autofocus olduğu halde, bu eğilim, yani makinenin sağ el ile tutulacağı varsayımı hâlâ devam ediyor. Hatta fotoğrafçının daima sağ gözünü kullanacağı varsayılarak vizörden bakarken burnunun makine gövdesi ile çakışmasını önlemek için makinenin sol tarafı daha kısadır. Oysa sol gözünüzle vizörden bakıyorsanız burun gövdeye dayanır, vizöre adaptasyon zorlaşır. Bu durum bile hala devam ediyor!

Bu örnekler binlercedir.

Ben solaklığımdan memnunum diyorsunuz. Bence de bu hoşnutluğunuza devam edin. Ben de solaklığımdan hoşnutum, elyazım bozuk olsa bile.
Solakların el yazıları tabii güzel olabilir, sol eli ile yazdıkları ve önceki yazımda belirttiğim yazı yönü ile ilgili sorun olduğu halde.
Solakların elyazılarının bozuk olmasının en önemli sebebi, sağ eli ile yazmak zorunda kadıkları içindir. Ben de solak olduğum halde sağ elim ile yazdığım için elyazım çok kötü.

Oysa sol elimle gayet iyi fırça kullanırım. Bütün resimlerimi ve illüstrasyonlarımı sağ elimle yaparım..
Neredeyse sadece yazıyı sağ elimle yazarım.
Onparmak klavye kullanıyorum, ama biliyorum ki, sağ ele yüklenen misyon daha fazla. Sağ ele düşen harf sayısı, sol elden daha fazla. Oldukça hızlı klavye kullandığım halde F klavyedeyken ş harfini kullanırken hâlâ yanlışlar yapıyorum.
Mouse'yi ise sol elle kullanıyorum. Fakat bu durumu avantaja çevirdim. Şöyle ki, bilgisayarda çizim yaparken tableti sağ elimle kullanıyorum. Çünkü çok küçük yaşta alıştırıldığım için kalemi en iyi sağ elimle kullanıyorum. Yani bir elimde mouse, diğerinde kalem.. Aynı anda her ikisini de kullanıyorum. Program menülerine sol elimle, mouse ile ulaşıyorum. Sağ elimi kaldırmadan da çizim yapıyorum!..

Beni bilgisayar başında izleyenler, rahatsızlık duyduklarını söylüyorlar.

@Ahmet ALTUN

Ne güzel söylediniz!
Pozitif ayrımcılık diye buna derler.

(Laf aramızda, dünyada çok bulunan şeylerde bazen çok değerlidir. Hava gibi su gibi..)

Hoşça kalın.
Tuncer ÖZKAN
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Tuncer Bey. Mesajınızı okuyan herkes benim solak olmamdaki iyimserliğimi beğenmediğinizi anlar.. Oysa biz ikimiz aynı safta değilmiyiz..? Dünya'nın yüzde doksanı sağ elini kullanıyorsa tabiiki herşey sağ el üzerine üretilecek... Ve ben de pozitif ayrımcılık yapacağım başka çarem var mı..? Ben duruma iyimser bakmaya çalıştım, yoksa bazen gerçekten çok zorluklar yaşadağımız aşikar..
Aslında üretilen çoğu aletin solaklar için olanını da yapıyorlar.. tabi arayıp bulmak gerekiyor...

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde onu solakmış.. yani bu konuyu okuyan her 10 kişiden biri solak.. bu konuyu okuyan geri kalan 9 kişiden hangisi bizim derdimizi anlayacak hak verecek.. Sağolsun Hakan Bey destek vermiş..

Benim iyimiser olmaktan başka bir çarem olmadığı için iyimserim... Doğuştan sol kolum olmayabilirdi de.
ama yerinde ikisi de. Varsın solak olsun..

Teşekkür ederim.
 
Yukarı Alt