SUÇ ve CEZA

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Çok fazla dizi izleyen ve bunları takip eden birisi değilim, çünkü dizi filmler sinemaya darbe vuran çalışmalardır. Ne zaman ki dizi filmler tv lerin başköşesine geçip oturdu, o gün bu gündür, sinemanın da keyfi kalmadı. Yüzlerini eskiten artist ve oyuncuların hiçbir değeri kalmadı. Eskiden birkaç sinema filminde rol alıp, yıl boyu geçimini sağlayan sektör çalışanları, şimdilerde aynı kazancı yıl boyu çalışarak ve yüzlerini eskiterek kazanır duruma geldiler. Tabi ki konumuz sektörün son durumu değil ama değinmeden geçemedim.Efendim, bahsi geçen diziyi bir arkadaşımın beni arayıp haberdar etmesiyle izlemeye başladım.

İlk bölümünden bu yana izliyorum ve yeterince gözlem yaptığımı düşünüyorum, o sebeple açıklayıcı bir yazı olacağı kanaatindeyim.İlk olarak belirteyim, dizide reklamcı dendiği için ayaklanmaya, oflamaya, puflamaya gerek yok. Başta sitemizde olmak üzere, piyasada reklamcıyım adı altında faaliyet gösteren ve çalışanları bağlamayan, onlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir reklamcı dizisinden bahsediyoruz.Bu tarz toplumsal değerlerin göz önünde bulunmadığı, milyon dolarların havada uçuştuğu, rantın, kişisel çıkarların ilk sırada yer aldığı bir reklamcılıktan bahsediyoruz. Daha açık bir ifadeyle, her ne kadar dizide kurumsal kimlik sözcükleri geçiyor olsa da piyasa reklamcılarını bağlamayan bir kurumsal kimlik çalışmasıdır. Piyasa reklamcıları veya piyasa reklam ajansları, dizide anlatılan ve bahsi geçen işlerin kaçına imza atmıştır veya atabilir? Hangi reklam ajansı bahsi geçen paralarla işler yapmaktadır? Reklamcılıktan reklamcılığa dağlar kadar fark var ve kimsenin alınmasına, gerilmesine gerek yok.

Dizideki reklam ajansı ve orada yaşanan ilişkiler yumağı tas tamam, orada anlatıldığı şekilde işlemektedir. Bunu kim inkar edebilir? Bunun doğru olmadığını söyleyen veya bunun abartılı olduğunu söyleyen, o dünyaya tamamen dışarıdan bakan ve o dünyanın nelerden ibaret olduğunu bilmeyen kişilerdir. Yukarıda yazısı yayınlanmış olan yazar arkadaşımız, nereden bilmektedir o dünyanın gerçeklerini ki, bu diziyi reklamcılara uyarlamaktadır?Ne yazık ki, üst sınıf hizmet anlayışı ile hizmet vermekte olan tüm reklam ajanslarında bu ve buna benzer ilişkiler yaşanmaktadır ve yaşanacaktır. Bu kadar rantın ve paranın olduğu hangi sektörde, bahsi geçen değer yargıları ön planda olabilir? Sadece bu sektöre has bir durum değil elbette, rantın ve paranın çok konuşulduğu her sektörde, bu tarz ilişkiler yaşanmaktadır, yaşanacaktır. Dizi filmin yönetmeni Kudret SABANCI, her nedense toplumsal bir fişlenmeyle karşı karşıya kalmaktadır. Sebep nedir? Sebep yönetmenin yaşanan keşmekeşliği ve pisliği ortaya çıkarması mıdır? Daha önce yaptığı dizi filmlerde ve sinema filmlerinde de bu tarz birçok toplumsal çarpıklığı kral çıplak diye haykırarak piyasa sunduğu ve bağırdığı için mi suçlanmakta ve yıpratılmaya çalışılmaktadır.Efendim çocuklarımız reklamcıyım demekten utanır hale gelecektir, kim, kimi kandırma derdindedir? Dürüst olan bir insan her platformda dürüst, namuslu olan insan, her zaman namuslu olmayı başarabilecek güçtedir. Kaldı ki, orada yaşananlar toplum dediğimiz alt sınıf insanları hiç bağlamaz ve ilgilendirmez.

Burada yönetmeni, senaristi ve yapımcıyı karalamak yerine, kutlamak gerekmektedir. Böyle çarpık ilişkileri gün yüzüne çıkaran bir yapıma imza atıldığı için, şahsen hepsini tebrik ediyorum.Bu tarz reklam ajans hizmeti sunan tüm reklam ajansları büyük güçlere ve paralara sahip insanlardır ve böyle bir gücü karşısına alıp bir dizi film yapmak, bunları deşifre etmek, herkesin harcı değildir.Kaldı ki bu gerçekle yaşayan bir reklam ajansı dünyasından bahsediyoruz. Onlar zaten yaptıklarının yanlış olduğunu, yaşam tarzlarının doğru olmadığını, oralarda çalışanların bu durumları bilerek ve isteyerek bu sektöre girdiklerini çok iyi bilmekteler.Kimse kalkıp da reklamcıları veya reklam ajanslarını bu reklam ajansları ile aynı kefeye koymaya, namus bekçisi olmaya çalışmasın, isteseniz de o kefeye koyamazsınız zaten çünkü bahsettiğiniz reklamcılar ve reklam ajansları dizideki reklam ajansı hüviyetine asla bürünemezler. Sebebi basittir, onların ve onlara iş verecek reklam verenlerin o kadar para ve güçleri yok.

Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler.org
 
Yukarı Alt