Sütun Hizalama Düzeni (Resimli Anlatım)

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Sütunlar arasındaki satır hizamalarını yapabileceğnizi seçenekler bulunur. İlave olarak, metni ölçekleyebileceğiniz ve ilk satıra üst boşluk verebileceğiniz komutlar vardır.

Adjust columns (Sütun hizalamaları)
İki ayrı yöntem sunulmaktadır. Ancak bu yöntemler, aynı yazı alanı içindeki sütunlarda geçerlidir. Birbirinden bağımsız yazı alanlarını, sütun gibi dizerek oluşturduğunuz tasarımlarda, komutların etkisini göremezsiniz.

Balance (Denge ayar)
Bazı sütunlarda diğerlerinden daha fazla sayıda satır bulunması, görsel açıdan dengesizliğe yolaçar. Balance seçeneğinin işaretlenmesi, sütunlardaki satırların eşitlenmesini sağlar.

Modify Leading (Satır arasının yenilenmesi)
Sadece son sütun için işlem yapar. Genel olarak son sütunda satır sayısı azdır. Son sütundaki satırların, satır arası boşluğunu yeniden düzenlemek için bu seçeneği kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Threshold (başlangıç) değerini doğru belirlemelisiniz. Sözgelimi %50 Threshold değeri, son sütundaki satırlar, sütun yüksekliğinin yarısına erişiyorsa Modify Leading işleminin uygulanmasına izin verir. Eğer satırların yüksekliği, sütun yüksekliğinin yarısından az ise etki görülmeyecektir. Son sütundaki satır sayısı az olduğunda, Modify Leading'i, Balance komutuyla birlikte kullanın.

Copyfit (Metnin proporsiyonal olarak boyutlandırılması)
Bu işlem, fotokopi mantığına benzer. Özellikle yazı alanında farklı puntolarda metin parçaları bulunması durumunda faydalıdır. Sizi, her metin için yeniden punto belirlemekten kurtarır. Min ve Max'lar, sapma değeridir. Punto ve satır arası boşluğu değerleri, doğrusal şekilde büyütülür veya küçültülürken, kutu altında belirtilen Current (tavsiye edilen) değeri uygulanacaktır. Yazı alanını seçin ve metnin puntosunu büyütmek için her iki kutuya %100'den büyük değer girin. Puntoyu küçültmek için %100'den az değer girmelisiniz.

First Line Leading (İlk satır boşluğu)
Yazı alanında birinci satıra, satır arası boşluğu uygulamak için kullanabilirsiniz. Normal satır arası (leading) değeri, sadece birinci satırı etkilemez.

 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Yine güzel bir ders. Derslere dur durak vermeden devam ediyosunuz. Teşekkürler
 
Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
2.540
Tepki
31
Ders için teşekürler yaşar abi freehand i oldum olası beceremem ama bişeyler yapmaya başaldım ufak ufak
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
@Bahtınur YILDIZ

@Erkin KARATAŞ

@Abdullah Şahin

@Fatih Coşkun

Teşekkür benden sizlere arkadaşlar.
 
Yukarı Alt