Tasarım bilmeyene Grafiker denir mi?

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Grafikerler arasında son yıllarda tasarım bilenler için tasarımcı grafiker, bilmeyenler için de sadece grafiker kelimesi kullanılır oldu. Bu doğru mudur?
Grafiker dediğimiz kişinin zaten Tasarım bilmesi gerekmez mi? Mesela kaşar peynir kesebilen Bakkal dersek doğru mudur? Zaten bakkal denilen adamın kaşar peynir kesmesini bilmesi gerekmez mi?Ya da et doğrayan Kasap dersek, eti doğrayamayan kasap olur mu? Gözlük numarası ölçebilen, göz hastalıkları tedavi edebilen Göz Doktoru dersek, veya çocuk doğrurabilecek Anne, otomobil kullanabilecek Şoför dersek biraz tuhaf laf etmiş olmaz mıyız?

Yani, bilgisayar kullanabilen grafiker veya Photoshop, Corell, Indesign kullanabilene Grafiker diyoruz da, bir de niçin ayrıca tasarımcı grafiker demeye ihtiyaç hissediyoruz? Demek ki her program bilen kişinin tasarım bilmediğine inanıyoruz. Peki tasarım bilmeyip sadece program bilen kişilere grafiker denmesi doğru mudur?

Eskiden bilgisayar operatörü veya Mac Operatörü diye bir kavram vardı. Böyle bir meslek vardı... Halen de var mı? Kime bilgisayar operatörü denir, kime tasarım bilmeyen grafiker denir? Bu konuda söyleyecek sözü olan var mı?

Grafiker olan yada olmayan bütün kullanıcılarımızın bu hakkındaki görüşleri çok önemlidir. Lütfen fikirlerinizi beyan ediniz.

Saygılar.
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Ömer benzetmelerinde haklısın, fakat sadece kaşar kesebildiği için ismi bakkal değil yada sadece et doğrayabildiği için ismi kasap değildir. Tabiki de bahsettiğin gibi bunlarıda yapmak zorundadır ama birini yapamdığı için tamamen bu sektörden soyutlanacağı anlamına gelmez.

Ben kesinlikle Grafiker (Mac - Pc Operatörü) ve Tasarımcı (Sanatçı) kavramlarını birbiriyle kıyaslamıyorum, bir Grafikerde ikiside olmalı sadece programları kullanmayı bilmek bizi grafiker yapmaz, tasarım yönüde olmalı. Yani grafik programlarını amaç değil araç olarak görmeliyiz.

Açıkçası sadece Corel kullanmayı bilen kişiyede ben grafiker gözüyle bakmam. Corel matbaa mantığıyla çalışan bir programdır ve müşterilerin gündelik ihtiyaçlarını giderirsiniz, bunun dışına çıkamaz. Demek istediğim grafik programlarını bilmek iyi kullanabilmek tasarımın bir parçasıdır. Bu mesleğin ismi Grafikerlik, yapılan işlere bakılıp da bu ünvan kişilere verilmiyor. Eğer sözlükteki anlamıyla bakarsak piyasanın %65'ini elememiz gerek, hele ki bu son zamanlarda Grafikerim diye ortaya çıkan kişiler! Ben açıkçası bu mesleği çok elit ve geçerli bir meslek olarak görüyorum. Ama okadar basite indirgiyolar ki buldukları bi resmin - fotoğrafın üzerine iki yazı yazan ben Garfikerim diyor.

Tasarım (Sanat) insanın duyu organları ve hislerinin birleşmesiyle ortaya çıktığı kanaatindeyim. Eğer insan gerçekten sanatçıysa bu o nun karakterinde becerilerinde mevcuttur. Bence artık Tasarım yönü olmayan Grafikerde olamaz sözünü bi kenara bırakıp Grafiker ve Tasarımcı olarak iki koldan inceleyelim. Çünkü gidişat malum, bu sektörde herkez Grafiker..
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Erkin KARATAŞ

Erkin bey,
Neyi "Grafiker ve Tasarımcı olarak iki koldan" inceleyelim.? Bu cümlenizden çıkan sonuca göre;
"Tasarım bilmeyene grafiker, bilene tasarımcı grafiker denir" sözünü onaylıyorsunuz, yanlış mı anladım?
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Aslında tasarımı bilmeyene Grafiker (Mac - Pc Operatörü), tasarımı bilene yalnızca Tasarımcı (sanatçı) denmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü artık Grafikersin diye sektöre itilen kişilere sadece programların eğitimi veriliyor ve bununda artık bu saatten sonra değişmeyeceğini düşünüyorum, yani Grafikerlik artık başka bir meslek oldu, Tasarımcılık ise hala sanat yönünü koruyor..
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Erkin KARATAŞ

Bu görüşünüz mac operatörlerine grafiker ünvanı vermekten başka işe yaramaz, ve doğal olarak katılmıyorum.

Ayrıca bu saatten sonra değişmez derseniz zaten değişmesini istemiyorsunuz ve bu saçmalığı kabullenmişsiniz demektir.

Grafikerlik başka bir meslek oldu demeniz bile tasarım bilmeyip program bilen artık grafikerdir fikrini kabul ettiğinizi gösteriyor.

Tasarımcılık sanat yönünü koruyor ne demek?

Benim kartvizitime tasarımcı yazarsam neyin sanatını yaptığımı kim nasıl anlayacak? Belki endüstri tasarımcısı belki de mobilya tasarımcısı sanacaklar.

Tasarım bilmeyen grafiker kartvizitine grafiker yazarsa onun tasarım bilmediğini kim nasıl anlayacak?

Tasarımcı olmayan grafikere sadece grafiker denir ve bu kişi zenaatçıdır, tasarımcı olan grafikere tasarımcı grafiker denmesin sadece tasarımcı densin ve bu kişi de sanatçıdır mı demek istiyorsunuz?
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
verilen cevaplardan yola çıkarak bir soru sormak istiyorum;

Tasarım bilmeyen grafiker zenaatçi midir? bilen sanatçı mıdır? Öyleyse grafikerlik nedir? Zenaat midir SANAT MIDIR ?
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Ben bu piyasada kimin nasıl iş yaptığıyla ilgilenen kişiler (müşteriler) göremiyorum. Ucuz olsun temiz olsun işim görülsün zihniyetiyle iş yaptırmak isteyenler bu pazarın büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Ben en başından beri sizinle aynı fikirdeyim, Garfiker (Mac - Pc Operatörü) zenaatçı, Tasarımcı Grafiker sanatçıdır. Günümüzde Tasarımcı Grafiker ünvanı yerini Garfik Tasarımcısına bırakmıştır. Yani yuvarlak ve kare çizebilen herkeze bu ünvan yakıştırılabiliyor.

Demek istediğim hala Tasarım (sanat) sözlükteki anlamı ile kullanıldığından bu anlamın korunmasından yanayım. Tasarımcılık sanat yönünü koruyor dememdeki maksat buydu.

Az öncede bahsettiğim gibi herkez grafiker ve bu insanlara grafiker olmadıklarını anlatamıyosunuz.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Erkin KARATAŞ

Eğer herkeS kendinin tasarım bilen veya bilmeyen grafiker olduğunu iddia ediyorsa, konunun netleşmesi için bu satırları okuyan arkadaşlara şu soruları soralım;

1-Tasarım biliyorsanız kendinizi sanatçı olarak mı görüyorsunuz? Tasarım bilmiyorsanız kendinizi zenaatçı olarak mı görüyorsunuz?

2-Tasarım biliyorsanız kendinize Tasarımcı grafiker denmesini istiyor musunuz?
Tasarım bilmiyorsanız size grafiker denmesinden mutlu oluyor musunuz? Mac-PC operatörü derlerse kızar mısınız? Sizce doğrusu hangisidir?

3-Sizce grafik mesleğinde tasarım önemli midir? Yoksa olmasa da olur mu? Nasıl olsa durumu, vaziyeti idare ediyoruz diyor musunuz?

4-Zaten müşteriler için tasarım önemli değil, onlar kendi istedikleri tasarımı zaten tarif ediyorlar, bize de uygulamak düşüyor, bu yüzden tasarım bilmek önemli değil, makineyi iyi kullanmak daha önemlidir mi diyorsunuz?Mac-PC operatörü kime denir? Biliyor musunuz?

5-Grafiker deyince tasarım bileni de bilmeyeni de içine girsin, hem niçin böyle bir ayrım yapılıyor ki, diye düşünüyor musunuz?

6-Tasarım bilenlerin daha yüksek maaş aldığı söyleniyor, doğru mudur? Tasarım bilenle bilmeyen aynı maaş almalıdır, bu ayrımcılık niye diye düşünüyor musunuz?

7-Tasarım bilene daha çok para veriliyorsa o halde tasarım bilmek önemliymiş diye düşünüyor musunuz, yoksa tasarım bilen de bilmeyen de bir olsun, tasarım bilene daha yüksek maaş verilmesi haksızlık mı diyorsunuz?

8-Yaşadığınız koşullardan, çalışma şartlarınızdan, aldığınız maaştan, iş yerindeki durumunuzdan memnun musunuz? Daha iyisi nasıl olabilir?

9-Mantık olarak müşterilerin tasarım bilen grafikeri tercih etmesi gerektiği sanılıyor. Oysa ki bir çok kişi müşteri için grafikerin tasarım bilip bilmemesi hiç de önemli değildir diyor. Sizin çevrenizde hangisi daha yaygındır? Size göre müşteri tasarım bileni mi seçiyor yoksa müşteri için farketmiyor mu?

10-Bu soruları gereksiz ve saçma buluyor musunuz?
 
Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Tasarım bilmeyene grafiker denilmeli,tasarım bilene de tasarımcı grafiker denilmemeli.Çünkü tasarım ayrı bir mevkidir.Tasarımcı tasarımcıdır grafiker grafikerdir.
 
Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
2.540
Tepki
31
10-Bu soruları gereksiz ve saçma buluyor musunuz?

bence saçma garfiker yada operatör yada grafik tasarımcı sonuçta hepsi aynı işi yapıyor verilen ünavnın önemi yok zaten iyi olan iyidir bunu anlamak içinde profösör olmaya gerek yok kişi ne işle uğraşıyorsa kendi o konuda geliştirir

Kişi çalıştığı koşullara yaptığı iş kollarına göre kendini geliştirir.
web site yapan bir kurumdaysanız
matbaada resmi evrak ağarlıklı çalışan bi kurumdaysanız
broşür afiş insört yapan bi kurumdaysanız
kendinizi bu alanlarda geliştirirsiniz bunlardan birini yapan bi kurumdaysanız kendinizi o alanda geliştirirsiniz bu kadar basit
 
Yukarı Alt