Temel sanat eğitiminin önemi ve amacı

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Kuşkusuzki sanat; geçmişte bugünde ve gelecekte hayatımızın en önemli parçalarından biridir. Yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir.
Duygularımızı ve düşüncelerimizi sanatın farklı alanlarını kullanarak ortaya çıkartır ve paylaşırız.

Bu forumda bulunan bütün üyelerimiz ya bir sanatçı yada birer sanatçı adayı. Aramızda ilgili fakültelerden eğitim almış olanda var olmayanda, amacımız bilgi ve birikimlerimizi paylaşmak :)

Yaptığımız her çalışmanın önceki yapılanlarla bir bağlantısı vardır, hiç birimiz yoktan var edemeyiz. Yaptığımız bir tasarım yaşamımızdaki tüm bilgi ve birikimlerimizin toplamıdır.

Temel sanat eğitiminin gerekliliği burada ortaya çıkıyor…, gerekliliği tartışılmaz derecede önemlidir. Görsel sanatların bütün hepsinin temelinde bu ders görülmektedir ( resim, heykel, grafik vs.. ) Eğitim fakültelerinde bütün alanlarda ortak ders olarak verilir.

Temel sanat eğitiminde; temel ilke ve kavramları öğreniriz. Yaratıcı gücümüzü, gözlemlerimizi, izlenimlerimizi ve duygularımızı sanat yoluyla ifade eder ve geliştiririz,

Her türlü teknik bilgi ve donanımla klasik ve özgün tasarımlar ortaya çıkarmamıza,

Geçmiş ve günümüz sanat anlayışlarını objektif olarak kavrayabilme ve bunları karşılaştırıp sentezliye bilmeye,

Çalışmalarımızda kopya, taklit ve bayalıktan uzak özgün tasarımlar olmasına,

Ulusal ve dünya sanatını tanımamıza,

Temel sanat eğitiminde geçen temel terimleri öğrenmemizi mümkün kılar.

Temel sanat eğitiminde verilen başlıca derslere gelince;

Işık
Nokta
Çizgi
Leke
Oran
Plan
Ton
Perspektif
Desen
Sanat tarihi
Çağdaş sanat
Türk sanat tarihi
Anatomi
Sanat akımları
Renk
Kolaj
Suluboya
Yağlı boya
Karakalem
Lavi
Guaj boya

İlerleyen günlerde bütün bu dersleri yeni konu açarak görsel eklemelerle birlikte paylaşacağım.

Sanat dolu günler dilerim ;)

:grafikerler:
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
O dersleri eminim herkes merakla bekliyor Yasemin Hanim. Siz musait olur olmaz paylasimlarinizi bekliyoruz, bu onemli bilgiler icin de tesekkur ederim. +
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
Yaptığımız her çalışmanın önceki yapılanlarla bir bağlantısı vardır, hiç birimiz yoktan var edemeyiz. Yaptığımız bir tasarım yaşamımızdaki tüm bilgi ve birikimlerimizin toplamıdır.
teşekkürler metni okuyunca bile heyecanlandım merakla bekliyoruz dersleri
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Yasemin Uyar
Yasemin hanım,

Uzunca bir süredir çabalarınızı izliyorum. Çok mübarek ve çok zor bir görevi üstlenmişsiniz. Bu yüzden kutluyorum, tebrik ve teşekkür ediyorum.

Gerçekten öğrenmek için soruyorum;
1-Bu çabalarınız, bu dersleriniz mektepsiz-diplomasız yani alaylı grafiker kardeşlerimize yararlı oldu mu? Onlar sizden öğrendiler mi, öğrendiklerinin pratikte ne gibi yararı oldu onlara? Bu konuda size sağlıklı bilgiler ulaştı mı veya görüşünüz nedir?
2-Temel sanat eğitimi aldıktan sonra tasarım gücüm gelişti deyip de bunu kanıtlayıp açıklayabilen alaylı grafiker kardeşimiz var mıdır?
3-Piyasada grafik işverenleri, yani grafiker patronları açısından temel sanat eğitimi almış grafikerle almamış grafikerin maaş veya kariyer açısından bir farkı olabiliyor mu?
4-Alaylı grafiker kardeşlerimiz arasında temel sanat eğitimi aldıktan sonra iş yerimde maaşım ve prestijim arttı diyen var mıdır?
5-Patronlar temel sanat eğitimi almış grafikerleri tercih mi ediyor, yoksa "bunlar çok bilmiş, işime gelmez" deyip istemiyor mu?
6-Eskiden mektepli grafikerler için bunlar program bilmiyor, piyasa tecrübeleri ve teknik bilgileri yok diyen alaylı grafikerler, şimdi sizin yazılarınızı okuduktan sonra diplomalı grafikerlerin temel sanat eğitimi aldıklarını öğrenip eski görüşlerini değiştirmişler midir? "Evet, eski görüşümüzü değiştirdik, şimdi mektepli grafikerlere daha saygı duyuyorum" diyen alaylı kardeşlerimiz var mıdır?
7-Eskiden "tasarımın eğitimi olmaz, tasarım demek yaratıcılık demektir, yaratıcılık ise Allah vergisidir, yaratıcılığın eğitimi veya mektebi olur mu, asıl olan program eğitimidir, programları öğrenirsin, yeteneğin varsa da iyi tasarım yaparsın" diyen alaylı grafiker kardeşlerimiz, sizin eğitim yazılarınızı okuyup uygulamalarınızı yapmaya çalıştıktan sonra bu görüşlerini değiştirmişler midir? Bu sitede bu anlamda görüşlerim değişti, tasarımın da eğitimi olurmuş diyen grafiker kardeşimiz var mıdır?

Saygılarımla...
Not; Bu sorularımın amacı alaylı-mektepli çatışması yaratmak değil, aksine alaylı-mektepli karışımı, yakınlaşması veya birlikteliği yaratmaktır.
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Faruk bey,

Ne yazık ki paylaşımlarım forumdaki arkadaşlara yararlı olmadı. Temel sanat eğitiminin önemini ya ben anlatamadım yada anlamak istenilmedi, orasını daha çözebilmiş değilim.

Ben grafiker değilim, güzel sanatlar resim eğitimi almış ardından tekstil eğitimi ile devam edip moda tasarımcısı oldum, işim gereği bilgisayarda çizim yapmam gerektiği için grafik programlarını öğrendim bu siteye ilk başta üye olma amacımda buydu. Zaman geçtikçe forumda bulunan arkadaşlarımızın bu konudaki eksikliklerini fark ettim ve yararlı olur düşüncesi ile böyle bir işe kalkıştım ve ne yazıktır ki 'yeter artık kaldırın şu sanat tarihini' gibi sözlerle karşılaştım.

Piyasadaki çoğu grafiker arkadaşımız kopya işler yapıyorlar, başkalarının tasarımlarını ufak tefek değişikliklerle kendileri yapmış gibi lanse ediyorlar yada hazır çizimleri birleştirerek tasarım yaptıklarını sanıyorlar. Diğer sorularınıza gelince;

Temel sanat eğitimi aldıktan sonra maaşım ve prestijim artar mı ?

- Kesinlikle.
Nedenine gelince; bakış açınız değişecek, sıradanlıktan kurtulup farklı işler ortaya çıkartacaksınız sonuç olarak prestijiniz artacak, maaşınıza gelince bu durum iş verene göre değişir.

Patronlar temel sanat eğitimi almış grafikerleri tercih mi ediyor, yoksa "bunlar çok bilmiş, işime gelmez" deyip istemiyor mu?

- Sırf temel sanat eğitimi almış demek yanlış olur, sonuçta bu ders güzel sanatlar fakültesinin tüm bölümlerinde ilk yıl ortak ders olarak gösterilir yani bu bir başlangıçtır. Patronlar bu eğitimi almış insanları 'bunlar çok bilmiş, işime gelmez diyorlarsa' onların kaybı zaten bu düşünce yapısındaki insanlara nasıl bir tasarım yaparsanız yapın memnun edemezsiniz yada anlatamazsınız demek daha doğru olur.

Eskiden mektepli grafikerler için bunlar program bilmiyor, piyasa tecrübeleri ve teknik bilgileri yok diyen alaylı grafikerler, şimdi sizin yazılarınızı okuduktan sonra diplomalı grafikerlerin temel sanat eğitimi aldıklarını öğrenip eski görüşlerini değiştirmişler midir?
"Evet, eski görüşümüzü değiştirdik, şimdi mektepli grafikerlere daha saygı duyuyorum" diyen alaylı kardeşlerimiz var mıdır?

- Sanmıyorum, bu dersin tasarımda yarattığı farkın, farkında değiller ki.

Eskiden "tasarımın eğitimi olmaz, tasarım demek yaratıcılık demektir, yaratıcılık ise Allah vergisidir, yaratıcılığın eğitimi veya mektebi olur mu, asıl olan program eğitimidir, programları öğrenirsin, yeteneğin varsa da iyi tasarım yaparsın" diyen alaylı grafiker kardeşlerimiz, sizin eğitim yazılarınızı okuyup uygulamalarınızı yapmaya çalıştıktan sonra bu görüşlerini değiştirmişler midir? Bu sitede bu anlamda görüşlerim değişti, tasarımın da eğitimi olurmuş diyen grafiker kardeşimiz var mıdır?

- Daha önce belirtiğim gibi bu farkın, farkında değiller. Bir çoğumuz sahip olduğumuz yeteneklerin farkında değilizdir, bunun sebebi ise sadece ön yargılarımızdır. Yaptığımız her çalışmanın önceki yapılanlarla bir bağlantısı vardır, hiç birimiz yoktan var edemeyiz. Yaptığımız bir tasarım yaşamımızdaki tüm bilgi ve birikimlerimizin toplamıdır.
Temel sanat eğitiminde yapılan eğzersizlerin çoğu yüzyıllar boyu sanatçılar tarafından kullanılmış geleneksel yöntemlerdir ( bu kadar insan yanılıyor olamaz herhalde ).
Bizle nesneleri yaratmıyoruz sadece kağıda kendi dünya bakışımıza yakın kabul ettiğimiz izlenimlerimizi ve gördüklerimizi yapıyoruz, çizdiklerimiz gördüğümüz şekillerin birer yansımasıdır… Ne kadar çok şey görürsek, incelersek ve araştırırsak bakış açımız o kadar değişir ve tasarım gücümüz artar. Bu bağlamda burada bunu anlayan bir arkadaşımız çıktımı ? bir elin parmaklarını geçmez herhalde...

Sonuç olarak asıl ben size teşekkür ediyorum Faruk bey, bu konuyu tekrardan canlandırarak gündeme getirdiğiniz için. Belki şimdi iki elin parmaklarına ulaşır...

Saygılar
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Yasemin hanım,
Siz size düşen cevapları vermişsiniz, çok teşekkür ederim.

Şimdi sıra diğer üye arkadaşlarda, onlar da kendilerini ilgilendiren şu sorulara cevap verirlerse konu daha aydınlanır;

2-Temel sanat eğitimi aldıktan sonra tasarım gücüm gelişti deyip de bunu kanıtlayıp açıklayabilen alaylı grafiker kardeşimiz var mıdır?

4-Alaylı grafiker kardeşlerimiz arasında temel sanat eğitimi aldıktan sonra iş yerimde maaşım ve prestijim arttı diyen var mıdır?

6-(temel Sanat Eğitiminin ne olduğunu gördükten sonra) "Evet, eski görüşümüzü değiştirdik, şimdi mektepli grafikerlere daha saygı duyuyorum" diyen alaylı kardeşlerimiz var mıdır?

7-(temel Sanat Eğitiminin ne olduğunu gördükten sonra) Bu sitede bu anlamda görüşlerim değişti, tasarımın da eğitimi olurmuş diyen grafiker kardeşimiz var mıdır?
 
Yukarı Alt