The Mighty Avengers Tanıtım - İnceleme

Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
[h=3]The Mighty Avengers Tanıtım - İnceleme[/h]

Belki 2012 yılında vizyona giren filmde “Mighty” sıfatı yoktu ama gişe hasılatı tam da sıfatına uygun olmuştu The Avengers’in: 1.5 Milyar Dolar. Elbette bunda ekibin 1963 yılından itibaren The Avengers, New Avengers ve Mighty Avengers gibi çizgi roman dizileriyle çizgi roman dünyasına renk getirmiş olması var. Bu arada irili ufaklı birçok farklı Avengers başlıklı seri de comics alemine adım atmıştı.


Şimdi bu dizi Gerekli Şeyler etiketiyle raflarımızda yerini alıyor:





Kısa bir Avengers tarihçesi
Hatırlanacağı üzere 1963 yılında yayınlanan ilk 3 sayıda grup kurucuları Demir Adam, Wasp, Karınca Adam, Hulk ve Thor idiler. Bu beşli sinirden deliren Namor’un denize fırlattığı bir buzdağı parçasının içinden Captain America’yı çıkarınca grup üyesi sayısı da artmış oluyordu. Bu efsanevi dizinin 1960 yılında bir araya getirilen kahramanlardan oluşan DC Comics ekibi Justice League of America’nın başarısına istinaden başlatıldığı söylentiler arasında. Bu efsaneyi ortaya çıkaranlar da editörlüğünü ve yazarlığını üstlenenStan Lee ile çizer Jack Kirby’dir. Zaman içinde kanun kaçağı Hawkeye, yine kanun kaçağı/mutant olan The Scarlet Witch ile kardeşi Quiksilver ekibe katılmış Hulk ise ayrılmıştır. Bununla birlikte insanlar, mutantlar, robotlar, uzaylılar, doğaüstü güçleri olan kişiler ve hatta başka eski suçlular katılmasıyla grup sürekli büyümüş "Avengers Assemble!" narası hafızalara kazınmıştır.


Great Lake Avengers ve Avengers West Coast grupları bu yıllarda oluşmuş yan kollardır.


Çeşitli badireler atlatan ekip 1996 yılına kadar yan öykülerle yıllıkları hariç toplamda 402 sayı yayınlanmıştır. Marvel comics belki de DC Comics’e göre çok az crossover yapıyordu desek yeridir o yıllara kadar. Bu bakımdan 1996 yılı Onslaught hikayesiyle bir milat sayılır The Avengers Tarihinde. Bu hikayede ölen kahramanlar aslında başka bir boyuta giderler ve orada alternatif bir hikaye yaşarlar (Heroes Reborn) ve sonrasında Heroes Return’la geri dönerler.


Heroes Return (1998)
1.Sayı olarak başlayan ama daha sonra bir önceki serinin kaldığı yerden numaralanan bu dizi 503. sayıda sona ermiştir. Kurt Busiek’le George Perez’in elinde muhteşem bir dönüş yapan The Avengers ekibi ilginç bir süreçle Amerika’nın iç ve dış siyasetine ek olarak tarihiyle de yüzleşirler bu dizide. Irkçılık, kadın hakları, faşizm, hoşgörü, bazı ticari-dini örgütlerin kamuoyunu yönetmesi, basının manipülasyonu, ülke yöneticilerinin saldırganlaşan tutumlarının sorgulanması hep bu dönemde ele alınan kurgulardır ve şaka bir yana son derece etkili öykülerle işlenirler.



Bu dizi Scarlet Witch’in yaşadığı buhranla birlikte bitmiştir: Avengers Disassembled (Avengers Dağıldı – Gerekli Şeyler).


New Avengers (2005 – 2010 / 2013)
Üç kez bu isimle yayınlanan bir yeni dizi bugün de okurlarının büyük bir keyifle Türkçesini takip ettiği New Avengers dizisidir. Çizer David Finch ile Brian Michael Bendis’in başlattığı dizi daha sonra çeşitli çizerlerle yoluna devam etmiştir, etmektedir.


Mighty Avengers (2007 – 2010)
Demir Adam liderliğinde başlayan, Ms. Marvel’la süren, finalde ise Henry Pym’le sonlanan bu grup son derece farklı ve sürprizli yenilikler sunuyor Avengers okurlarına.


Öncelikle ekibin bu dönemi crossoverlarla dolu onu belirtmekte fayda var. Eğer ana hikayeler basılmazsa birçok sayısını anlamak mümkün olmayacaktır. House of M (Marmara Çizgi), Civil War(Marmara Çizgi), Planet Hulk (Gerekli Şeyler), World War Hulkhikayelerinin hemen peşi sıra ve biraz da kıyısından ucundan içinde yer alan Mighty Avengers dizisinin yolu Secret Invasion, Dark Reigngibi iki önemli hikayeyle bu yıllarda kesişirken Asgarda’a saldırıyla sonuçlanacak olan The Siege hikayesi bu dizinin sonuna bağlanıyor.


The Mighty Avengers’in belki de en çok yaşayacağı olay sıkça kahraman ölümlerine tanık olunmasıdır. Bir de bazı kahramanlarının hayatlarının değişmesi. Hank Pym liderliğe soyunacak örneğin. Hatta son derece yeni karakterler de bu dizide gruba katılacak. Thor kendisine tapanlara tanrıcılık oynayacak. Hulk eski gezgin haline dönecek. Loki… Öyle işte… Daha fazla yazmak demek ipuçlarını sıralamak demek… Burada keseyim ben bu konuyu.


Ama Ares’i yazmadan geçemeyeceğim. Thor’un yeryüzüne taşıdığı Asgard’da Odin’in yerine geçtiği ve dünyadaki her milletten insanın ona taptığı maceralar yaşadığı yıllardır bunlar. Haliyle tanrıcılık oynayan Thor’un yerine başka eşit güçte birini almak gerekecektir gruba. Bu kişi de sık sık Herkül’lü olaylarda kötü ve kıskanç tanrı olarak ortaya çıkan savaş tanrısı Ares olacaktır. Ancak burada hayli renkli, psikopat ve delişmen bir adam olarak karşımıza çıkarak çok sempati toplayacaktır adım gibi eminim. Pervasız, soğukkanlı, gözüpek, atılgan ve gözü kara haline bayıldım ben. Tabii bir de buna savaş tanrısı misyonuna uygun strateji zekasını da eklersek… Bir de şunu ekleyeyim, ben Ares’i o kadar sevdim ki Dark Avengers adıyla yayınlanan 3 ve 5 sayılık hikayelerine ulaştım, oğluyla yaşadığı macera ve sevgi dolu hikayesine hayran oldum.


***


Şimdi sıra bu Muazzam İntikamcıları okuma vakti. Tabii keyifle Muazzam Okurlar olmanın da tam zamanı.


Ümit Kireççi


Kaynak - ÇROP
 
Yukarı Alt