Tipografi'nin Büyük Ustası: Claude Garamond

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Claude Garamond, 16. yy'da tipografi endüstrisinin temellerinin atılmasını sağlayan en önemli kişilerden biri olmuştur.



Font tasarımı, harf kesimi ve üretimi konusunda uzmanlaşan ilk tasarımcılardan olan sanatçı birçok ünlü yayıncıya bu konulardaki çalışmalarıyla hizmet vermiştir.

1480 yılında Paris'te dünyaya gelen Claude Garamond zamanının en önemli font tasarımcılarından biriydi. Sanatçı halen kullanılan pek çok önemli fontu tasarlanmıştır. Özellikle Garamond fontu onun ismiyle onurlandırılmıştır.

Sanatçı 1510'da Simon de Colines'le birlikte harf ve kalıp kesim çalışmaları yapmıştır. 1530'da sanatçının fontu ilk kez Erasmus'un bir kitabı olan Paraphrasis in Elegantiarum Libros Laurentii Vallaede kullanılmıştır.

Bu font, özellikle mimari, mühendislik alanında Michelangelo, Leonardo Da Vinci gibi isimlerin okuduğu kitapları hazırlayan Aldus Manutius'un 1455'de kesilmiş olan De Aetna'ya dayanan bir font'du.



Garamond 1541'li yıllardan itibaren çalışmalarıyla önem kazanmaya başladı. Bunda, dönemin ünlü baskı ustası Krallık tipografı unvanlı Robert Estienne tarafından kral 1. Francis için hazırlanan bir kitap serisinin önemi büyüktür. Bu kitap için sanatçının üç tane Grekçe (Yunan) karakteri kendisinden talep edilmişti. Garamond bunları krallığın Fontaineble-au kütüphanecisi Angelo Vergecio'nun el yazısından yola çıkarak hazırlamıştı.

Bu eser çoğu kişiye göre o zamanın en üst seviyedeki tipografi çalışmasıdır. Kral için hazırlanan kitap serisinde kullanılan font daha sonra Grecs du Roi olarak adlandırıldı, modeli çıkarıldı, 16 punto olarak kesildi. Royal Greek fontunun orijinal 3 seti de bugün Fransa'da Imprimerie Nationale isimli kuruluş tarafından korunmaktadır.

Kral için hazırlanan kitap serisinde kullanılan font daha sonra Grecs du Roi olarak adlandırıldı, modeli çıkarıldı, 16punto olarak kesildi.



Garamond'un bir diğer özelliği de yayıncılık yönüdür. Sanatçı 1545'de önce Pierre Gaultier ardından da Jean Barbe ile birlikte yayıncılığa başlamıştır. Yayınladığı ilk kitap, David Chambellan'in Pia et Religiosa Meditatio adlı eseridir. Bu kitabın fontları da Garamond tarafından tasarlanmıştır.

Garamond 16. yy'da tipografi endüstrisinin temellerinin atılmasını sağlayan kişilerden biri olmuştur. Font tasarımı, harf kesimi ve üretimi konusunda uzmanlaşan ilk tasarımcılardan olan sanatçı birçok ünlü yayıncıya bu konulardaki çalışmalarıyla hizmet vermiştir.

Sanatçı yayıncılık çalışmalarında yüksek sosyeteye elit işler üreten Venedikli klasik baskı ustalarının çalışmalarını model aldı. Sanatçı net tasarımlar, verimli marj inler, kalitelikompozisyonlar üretme konusunda, kağıt ve baskı kalitesi konularında her zaman ısrarcı oldu.

Bunun sonucu olarak her zaman muteber ve talep edilen bir isim oldu. Bunun hemen arkasından sanatçının Roman isimli çalışması gelmiştir. Bu çalışmanın etkisi kısa sürede Fransa ve dışına taşmıştır. Garamond ismi aslında t (Garamont) harfiyle bitse de Fransızcanın telafuz yapısı nedeniyle d harfiyle anılmaya başlanmış ve bu şekilde tarihe geçmiştir.

Tipografi alanındaki engin katkılarıyla önemli bir Rönesans sanatçısı olan Claude Garamond, 1561 yılında hayata gözlerini yumdu.

Alıntıdır..
 
Yukarı Alt