Tüp baskı nedir

Kayıt
28 Ocak 2009
Mesaj
8
Tepki
0
Merhabalar
Tüp baskı için desen tasarlarken kriterlerimiz ne olmalı,raportu, çözünürlüğü,tram değerleri vs. Tüp baskının rotasyon baskıdan farkı nedir?
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Rulo (Tüp) Baskı Yöntemi Nedir?


Rulo baskıda bakır silindirlerin üzeri, renk vermesi gereken desen yerlerinde aşındırılır ve bu oyuklar baskı patı teknesinde dönen silindirik fırçalarla baskı patı ile doldurulur. Fazla gelen pat keskin rakle bıçağıyla ayrılarak sıyrılır.


Olumlu Yönleri:

·Üretim hızı çok yüksektir. Saatteki üretim 1200-2200 metre ve hatta üzerine çıkabilir. Üretim, renk sayısına, desen ve renk değişim sıklığına, her desen ve varyasyon başına düşen metreye bağlıdır.
·En büyük avantajı; keskin kenarlı baskıların elde edilmesidir.
·Yer gereksinimi düşüktür.
·Dikey tip rulo baskıda blanket, blanket yıkama ve baskı altı bezi yoktur.
·Türkiye’de üretilebilidiği için yatırım maliyeti, film-druck ve rotasyon baskı yöntemlerine nazaran daha düşüktür.
·Tüp kumaş baskısı mümkündür.

Olumsuz Yönleri:

·Desen silindirlerinin grave edilmesi çok masraflı ve zaman alıcı olduğundan, uzun metrajlarda kullanımı daha uygundur. (buna rağmen desen şablonları uzun süre kullanılabilir.)
·İşlem sırasında gerektiğinde şablon ve renk değiştirmek çok vakit alır.
·Baskı merdanelerinin raport ayarı ve değiştirilmeleri sırasındaki hazırlıkların uzun sürmesi dolayısıyla baskıya hazırlık için çok vakit harcanır. Yeni tip rulo baskı makinelerinde bu sorun buton kontrolu ile nispeten azaltılmıştır.
·Desen silindirlerinin çapları sınırlı olduğu için desen raport boyu sınırlıdır. Bu nedenle, daha çok çizgili ve küçük desenli baskılarda uygundur. Büyük raportlu desenler basılamaz.
·Rulo baskı renk verimliliği açısından en dezavantajlı kumaş baskı yöntemidir. Örneğin; aynı renk tonu eldesi için film-druck baskıda 20gr/kg, rulo baskıdayasa 50gr/kg boyarmadde kullanılır. Bunlar, yaklaşıp değerde olup, makine ayarları, kumaş kalitesi gibi faktörlerden etkilenecektir.
·Desen sinlindiri ile presör arasındaki yüksek basınçtan kaynaklanan boyaların ezilmesi ve boyaların kirlenmesi problemleri vardır.
·Renk adedi sınırlıdır. Sekiz renge kadar baskı mümkünse de artan desen silindiri sayısında vibrasyon nedeniyle beş desen silindirinin üzerindeki sayılar pratikte pek randımanlı değildir. Pratikte yedi renge kadar sorunsuz çalışan makineler mevcuttur.
·Basılabilecek en, rotasyon ve film-druck tekniklerine göre daha sınırlıdır.

alıntı
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
İrfan bey ,birkaç desen çalışmıştım tüp baskı için , desen boy raport ölçüsü 41cm.;en-120cm olarak hazırlamıştım.Tramları,çok seyrek istemişlerdi, yayma yapıyor diye.
 
Kayıt
28 Ocak 2009
Mesaj
8
Tepki
0
Rüya Hanım bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Desen boy raport ölçüsünü 41 ve 41'in as katları olarak mı çalışmak lazım ayrıca en raport ölçüsü de zorunlu mu?
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
İrfan bey, sizin sadece bir raportu çizmeniz yeterli sanırım. Kalıp çekim aşamasında raportun tekrarını kalıpçı arkadaşlar ayarlıyor.
Deseni hazırlayacağınız firma ile mutlaka görüşmenizi öneririm , rulo silindır kalıbın çap ölçüsünü tam almalısınız.
Aldığınız ölçüye göre alt katlarında raport hazırlayabilirsiniz.
Örnek: 41cm -tam
41 :2 tekrar=20,5 cm
41 :3 tekrar=13,6 cm
41 :4 tekrar=10,25 cm,gibi devam ediyor.
Kalıp çapı desenin boyunu ,belirtiyor,aynı zamanda da kumaşın boyunu. Kumaş maylarını takip ederseniz , ne demek istediğimi anlarsınız. Bu sizin tasarlayacağınız desen için çok önemli.
Desenin EN raportunu da mutlaka yapmalısınız.Motiflerin devamını sağlamalısınız.En raportunda da küçük birim kulanabilirsiniz ,ama burda boydan farklı olarak istediğiniz ölçüde yapmakla serbestsiniz,yeterki desen iz ( uzaktan bakıldığında bariz bir şekilde görülen boşluklar yada yoğunluklar,raport tekrarında, tekraladığından dolayı ,bu çirkin görüntü yaratıyor ve desen arasında kopukluk oluşuyor).
Umarım yardımcı olabilmişimdir .
 
Kayıt
28 Ocak 2009
Mesaj
8
Tepki
0
Evet, Rüya ve Gül ikisi de çok güzel isimler. Gül Hanım çok teşekkürler.. Bir sorum daha var,rotasyonda tram değerlerini bitmap olarak ayarlıyoruz, tüp baskı için de aynı şey söz konusu mu? Tüp baskıda tramlar degrede yada blur halinde mi kalıyor.
 
Kayıt
2 Kasım 2008
Mesaj
302
Tepki
10
Bitmap yapmadan kalıp çekim aşamasına geçilmez.
Kalıpta gözenekler var,desenin tram değerine göre uygun kalıp seçilerek ,çekilir.

Bazı işletmeler ,bitmaplama işlemini ,kalıp çekim sırasında yapılyor.(şuanda benim çalıştığım firmada.ben gelene kadar .senelerdir)
Bu tamamen işletmede kullanılan desen ve şablon çekimi sistemi ile alakalı.Adını hiç duymadığımız çizim programları geliştirilmiş ve avrupadan satın alınmış komple sistem. Kullanılan program da çok kısıtlı ,tramlı desenlerde hiç işe yaramıyor,laplarda ve raport tekrarını görmede iyi sonuç veriyor.

Lazer sistemi ile çekilen kalıplarda bitmap ,işlemini kalıpçı arkadaşlar yapıyor,ama bu çok yalnış bence ,deseni çizen kişi tramlamasını da yapmalı.

Bir desinatör olarak şöyle anlatim size,işi elinize aldığınızda ,tamamen ona odaklanıyorsunuz ,herşeyinizle ,o desenle bütünleşiyorsunuz. Belli bir zaman geçiriyorsu çizerken .
Hele ki tramlı desenlerde,çok daha ayrıntı,çok daha dikkat ''şefkat'' istiyor.

Böyle bir çizimimi kimse kusura bakmasın ,kalıpçıların eline teslim edemem ,tramlamaları (bitmapleme işini onlar yapsın diye).

Sonuç, benim görüşüm :bitmap olmadan kalıp çekilemez.
 
Yukarı Alt