Türk malı !

Televizyon yapımlarını nasıl buluyorsunuz?


  • Toplam katılım
    38

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
İnanın televizyon seyretmek istemiyorum, izlemek istersem seyredecek doğru düzgün hiçbir şey bulamıyorum zaten. Yayınları izlemek veya izleyebilmek için ya zeka seviyemizin çok düşük veya ne olup bittiğini aldırmayan bir insan olmamız gerekiyor!

Başlıktan da anlayacağınız üzere, yeni bir dizi başlamış. Bu diziye birkaç dakika kadar baktım, sonra sinirlerim gerildi, cidden bu medya patronları, genel yayın yönetmenleri ve yapımcıların tüm toplumunu bir “mal” yerine koyduklarını veya öyle düşündüklerini hissettim!

Malumunuz üzerine Şahan isimli kabiliyetsiz, fütursuz ve ahlaksız adam, kardeşiyle birlikte senaryosunu yazıp oynadıkları “recepivedik” tiplemesiyle, içlerinde yaşattıkları pislikleri tüm topluma bir güzel kustular, üstüne bir ton para kazandılar, yetmedi, üçüncüsünü yapmaktalar!

Şimdi bazılarınız diyebilir, izlemesin kimse kardeşim, haklısınız, asıl sorun elbette ki orada ama Nasrettin Hoca’nın dediği gibi, hırsızın hiç mi, suçu yok?

Sanki yazılacak hiç senaryo kalmadı ve yayınlanacak başka bir dizi bulamadılar, biri birinin kopyası sayılabilecek bu yapımı sürüverdiler insanların önüne. Konular, oyuncular, mekanlar farklı olsa da karakter ve tipleme aynı, yani ha Türk Malı ha, Recep İvedik!

Bu dizide yer alan ve oyunculuklarını beğendiğim tüm oyuncuları da kınıyorum!

Yapımcı arkadaşlarımız, piyasada yazılan ve emek sarf edilen ahlaklı, topluma bilgi veren, toplumsal mesaj yollayan senaryolara bakmıyorlar bile, nedeni basit! Beslenmekte oldukları ve cep damarlarına akan kanın membağı belli, onlar topluma nelerin pompalanmasını isterlerse, onu yaparlar, onu yayınlarlar!

Dikkat edin, tüm dizilerde genel olarak ahlak diye bir şey kalmadı! Toplumu ahlaksızlık sınırlarına iteleyen ve toplumu bir mal yerine koyan bu insanlardan nefret ediyorum!

İzlemeyin, izlettirmeyin, izleyenlerin ertesi gün size anlattıkları karelere, gülmeyin, gülümsemeyin!

Ozan Muhammet Candan
grafikerler.org
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Genel olarak eleştirinize(yazıya) katılmakla birlikte, tv yapımlarının illa mesaj ve doğru mesaj taşımaları gerektiğine katılmıyorum. Ahlak konusuna hiç katılmıyorum. En başta diziler ve onların yapımcılarının bana verecekleri bir ahlak dersine, didaktik önermelere hiç ihtiyacım yok. Bu da eleştirdiğiniz kavramlar derecesinde yanlış bir şey. Hatta bu bir sosyal mühendislik önermesi çok çok tehlikeli bir şey.

Diziler ve sinema filmleri sonuçta toplumun isteklerine göre şekilleniyor. Herkes eleştiriyor ama herkes de izliyor. Üstelik bu tür kavramlar zamanla oturur. Türkiyede bile yerine zamanla oturmuştur. 90'ların başındaki yayın akışını gözünüzün önüne getirin. Şimdikine insanın şükredesi geliyor. Liseye gitmeden önce öğle yemeğinden önce Tv'de erotik filmler izlediğimi çok iyi hatırlıyorum. Programların kalitesizliği, filmlerdeki şiddet ve pornografi derecesi tavana vuruyordu vb.

Ama şu anda sistem yavaş yavaş yerine oturmaktadır. Eskiden açık oturum bulunmazdı. Şimdi yavaş yavaş her programda söyleşiler, oturumlar yapılmakta Tv zamanla salt eğlence anlayışından vazgeçmektedir. Bu konuyu zorlamanın alakası yoktur.

Yazıyla alakası olmasada çok tav olduğum konulardan biride her türlü kötülüğün kaynağının Tv ilan edilmesidir. Tv dizisi altı üstü tv dizisidir. Çok da önemli bir şey değildir. İşte çocuklarımızın ahlakı bozuluyor kültürel yönden bozuluyorlar vb. Kardeşim siz kendi evlatlarınıza TV konusunda bile söz geçiremiyorsanız zaten o iş orada bitmiştir. Bir dizi izledi diye bozulacak olan bir dimağ yoktur, ailesini ciddiye almayan her kötü örnekten etkilenecek bir zevat çıkmıştır artık ortaya. Kendi evlatlarını yetiştiremeyenlerin .... 'u dizilere atmaları acınası bir durum olduğunu düşünüyorum.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Yukarıda aynı konuyu yorumlayan iki arkadaşta haklı aslında. Ozan bey bu tür şeylere prim verilmemesi gerektiğini hatırlatıyor haklı olarak, Gürhan bey ise tv izleyerek bozulacak toplumun zaten bozulmaya hazır olduğunu bunun eğitim ve ahlaki çerçevede çözülmesi gerektiğini söylüyor.
Bence ikisi de haklı ve birbiriyle bağlantılı. Gürhan beyin sözünü ettiği kuşak ile şimdiki kuşak çok farklı gerçekten ve şimdi daha kontrol edilebilir bir tv sisteminin olduğunu ve daha bilgili ve duyarlı aileler olduğunu görebiliyoruz.

Gülmek her insanın hakkıdır ve gülmenin stres başta olmak üzere birçok hastalığa dahi iyi geldiğini söyleniyor. Bizim toplumumuzda ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere bir çok sıkıntı ile karşı karşıya olduğu için gülmeyi daha çok hakediyor. Ancak madem gülmeyi istiyoruz Ozan bey'in dediği gibi kaliteli şeylere gülelim istiyorum ben de...

Saygılar...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Tv programları tabii ki toplumu etkiler.. Recep İvedik konusunda aynı fkirdeyim. Dünyanın en mizah yüklü toplumlarından birisiyiz ama her nedense İvediklere tenezzül ediyoruz..
 

ekinoks76

Üye
Kayıt
5 Kasım 2009
Mesaj
318
Tepki
4
Bence Tv dizilerinde ki ahlaksızlık diz boyunda ama öyle bir yumuşatarak önümüze koyup izletiyorlar ki çoğumuz farkında değiliz.diğer arkadaşımızın dediği gibide 80li yıllarda gündüz kuşağında şaçma sapan filmler çıkardıki aile ortamında ya kızarırdık yada odayı terkederdik bişey bahane bulup..
Şimdilerde apaçık gözümüze batırmıyorlar fakat; ilişkiler çok saçma ahlaksız Türk örf adetlerine çok aykırı sıradışı olucağım diye saçma sapan senaryolar üretiliyor.Yengesine aşık olan,eniştesine aşık olan iki kız kardeş enişteyi paylaşamıyor;çok yakın arkadaşının sevgilisine yada eşine aşık olan paylaşamayan saçma sapan sapkınlıklar tuhaf çelişkiler ilişkiler.Birde çok seri üretim diziler var elin kolun bir dizeye çarpıyor izlesen günde 4 -5dizi izlersin en az,belden aşağı espriler çok saçma ailece oturmuşsun izliyorsun saçma sapan espriler.. Bizler için saçma geliyor en azından kendi adıma konuşayım fakat yeni gelen kişiliği henüz oturmamış nesil için endişeliyim ben ; kötü örnek teşkil ediyorlar belkide onları örnek alıyorlar kimbilir bilinmez ama genel anlamda da neslin kötüye gittiğini düşünüyorum.Bizim zamanımızda bunu diyeceğim aklıma gelmezdi büyüklerimiz bizim zamanımızda diye başlayan cümleler kurarken biz gözlerimizi kaydırıp oflayıp dinliyormuş gibi yapardık ama haklılarmış :)) şimdi bizim zamanınmızda bizim gençliğimizde böyle şeyler yoktu ana babaya öğretmenimize saygısızlık yapıcaz onları üzücez diye korkardık Arkadaşlıklarımız ilişlilerimiz sevgililerimiz seviyeliydi.ele ele tutuşmaya utanırken şimdiki gençlik afedersiniz neyaptığı belli değil ve kendi değerlerine sahip çıkanları geri kafalı görüyorlar yadırgıyorlar.Hep Tv ; medya ; İnternet hepsinin katkısı var bunda herşeyi ordan görüyor öğreniyorlar ve kendi değerlerini unutuyorlar özgürlük uğruna kişilikleri bozuk bireyler yetişiyor fazla karamsar konuştum farkındayım fakat ben böyle düşünüyorum.Ayrıca şiddet içerikli oyunlar dizileride belirtmek istiyorum bunlarda gençler üzerinde kişiliği henüz oturmamış bluğ çağındakiler özellikle çok fazla etkiniyorlar acımasız tehlikeli bireyler oluyorlar..(öğretmenini bıçaklayan öğrenci çok okuduk misal)
Dizilere tekrar dönersek hepsini toplasan doğru dürüst bişi çıkmaz ortaya bir Ezel farklı sanki oda intikam entrika arkadaşınn arkasından kuyu kazmalar vss... farklığı sadece beyin jimlastiği yaptıran düşündüren puzzell gibi bir dizi, parçalar oturtuyorsun sonradan haa buda bundan ötürüymüş gibi düşünceler sarıyor ama bu dizi yordu beni farklı olucağım derken bazen sıkıyor insanı
Çocuklar duymasınlar ;Asmalı konaklar Çalıkuşular.....vs nerdeee

Sonumuz hayrola diyorum sonuç olarak ve ülkece acaba yabancıların kültürlerinemi giderek kayıyoruz diye düşünmekten kendimi alamıyorum:)) Allah korusun:)
Değerlerimizi unutmayalım çocuklarımızada unutturmalarına izin vermeyelim. Seçici olarak en azından ufak çözümler üretebiliriz:))
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
kalitesizlik,ahlaksızlık vs vs var... ve toplumu da tabiki de etkiliyor...

ben recepden nefret ediyorum.. inanın hiçbir filmini izlemedim.. ama izlemiş kadar oldum... tüm küçük çocuklarda onun konuştuğu terbiyesize kelimeler ve tiplemeler var.. çocuklara ne kadar söylesende yaptıklarının kötü olduğunu fark ettiremiyorsun... hadi onlar çocuk diyorsun.. ya büyüklere ne demeli...

Çok kötü bir örnekti.. ve daha devam ediyor... çok ama çok sinir bozucu...

çok fazla uzatmak istemiyorum... ama dertler derya misali dizilerde ....

izlemiyoruz mu...tabiki de izliyopruz... hepimizin izlediği bir dizi muhakkak vardır....
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Konuyla ilgilenen, fikirlerini paylaşan, görüşlerime katılan veya katılmayan, Sayın Erkal'a, Ahmet Bey'e, Süleyman Köklü'ye, sevgili Ekinoks ve Fulya'ya teşekkür ederim...
 

VaraKA

Üye
Kayıt
23 Mart 2010
Mesaj
133
Tepki
2
Ben buna arz talep meselesi diyorum. Demek ki tv izleniyor ki yapımcılarda yapıyor. Toplum olarak tepki gösterme özürlüsüyüz ne yazık ki. Türkiyenin 20 yıllık bir tv geçmişi var ve bu başarılı şahsiyetler 20 yılda Türkiyenin toplumunu düzenini ahlaki yapısını tamamen değiştirdi!.. Türk insanı buna meyilli olmasaydı bu derece başarılı olamazlardı kanımca. Koyun psikolojisi mi desek? Sürü psikolojisi mi? Ne desek bilemiyorum! Hiç bir şey demesek de önemli değil zaten durum ortada..
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
" İzlemeyin, izlettirmeyin, izleyenlerin ertesi gün size anlattıkları karelere, gülmeyin, gülümsemeyin!"

Bu şekilde her birey tepki vermeye başladığı zaman, eminim o izleyenler de, yahu biz bunu izliyoruz ama kimse izlemiyor demek ki diye, kendilerini geriye çekeceklerdir.

Sonuç olarak kendimizden biliyoruz, sevmediğimiz bir konu anlatıldığında ya ilgilenmeyiz veya hiç oralı bile olmayız anlatılanlarla, bu da karşı tarafın kafasında soru işaretleri bırakmaya yeter...

Konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim sevgili Varaka...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Ben bu diziyi hiç izlememiştim. Bu yazıyı okuduktan sonra bir göz atayım dedim. Dizi ismi Türk Malı fakat dizi müziği Türkçe sözlü RAP müzik.
RAP kelimesinin Türkçe açılımı: Ritmik Amerikan Şiiri... :)
 
Yukarı Alt