Üniversiteye giriş yeniden iki aşamalı oluyor

Tepki
7
Üniversiteye giriş yeniden iki aşamalı oluyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), beklentilerin aksine ÖSS'de herhangi bir değişiklik yapmazken, üniversiteye girişte iki aşamalı sınav kararı aldı. YÖK'ün bir yıldır 2009 ÖSS'de 'değişiklik yapılacağına' dair açıklamalarına rağmen dünkü Genel Kurul'dan bu yönde bir karar çıkmadı.
Bu durumda meslek liselerinin 10 yıldır mağduriyetine neden olan katsayı ve alan uygulaması bu yılki ÖSS'de de aynen devam edecek. Öte yandan YÖK, 2010 yılından itibaren üniversiteye iki basamaklı sınavla girilmesi kararı aldı. 1998'de kaldırılan ÖSS benzeri 'Yükseköğretime Geçiş Sınavı' (YGS) adıyla yeni bir sınav koyan YÖK, bu sınavda belli bir başarı gösteren öğrencileri 'Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) alacak. Bu sınavlar ise yabancı dille birlikte 5 ayrı ders grubundan yapılacak. YÖK'ün bu kararıyla Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) adı 2009 yılından sonra kullanılmayacak.
Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, 2010 yılından itibaren uygulanacak yeni sınav sistemini belirledi. Yeni sisteme göre, üniversiteye gitmek bütün lise mezunları birinci basamak sınavına (YGS) katılacak. Bu sınavda ortaöğretimde okutulan ortak derslerin 'yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından' sorular sorulacak. YGS'de 'Türkçe (dil ve anlatım), temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri' alanlarında testler olacak. Açıköğretim ve meslek yüksekokullarına YGS puanı ile öğrenci alınacak. YGS'de belli bir puanı aşan öğrenciler ise ikinci basamak sınavı olan 'Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS'de 'matematik-geometri', 'fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji)', 'Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1', 'sosyal bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu)' ile 'yabancı dil' olmak üzere 5 ayrı alanda sınavlar olacak. Öğrenci hangi fakülteye gitmek istiyorsa o fakültenin istediği puan türüne göre bu sınavlara girecek. Her öğrenci 5 sınavın en az ikisine girmek zorunda olacak. İsteyen öğrenci daha fazla sınava da girebilecek. Bu sınavların sonucunda mevcut sistemde olduğu gibi Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (YD) puan türleri oluşturulacak. MF puan türü için matematik ve fen sınavlarına, TM için matematik ve Türkçe, TS için Türkçe ve sosyal, YD için ise yabancı dil sınavlarına girmek gerekecek. Bu puan türlerine birinci basamak sınavındaki temel matematik ve Türkçe testleri de belli oranda dahil edilecek.

Tepki
1
üniversityee hazırlanan bir öğrenci olarak
ben sevinsem mi üzülsemm mi bilemedim

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Tepki
103
Şimd şöyLe oluyorki; tüm meslek liseleri,düz liseler,anadolu liseleri aynı düzeye geldi..
2 kademeden oluşan sınava giricez ve 2011 yılında gireceğim Öss sınavında ben hangi bölümü çözeceğim? puanLama nasıL olacak? hiçbir bilgim yok.

madem tüm liseler eşit hale geldi katsayı engelinin kalkmasıyla, biz meslek lisesi öğrencileri; meslek dersleri gördüğümüz için matematik-edebiyat gibi önemli dersleri diğer liselere göre daha az saatte görüyoruz. Bu bizim için haksızlık sayılmaz mı peki??

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Tepki
716
Üniversiteye giriş sisteminin en çok değiştiği ülkemizde YÖK artık Senelik Faaliyet Raporlarını sağlıklı hazırlayamaz bir hal almıştır ve yıllık planlar artık bir muammaya sevkedilmiştir.
Ben 99 mezunu olarak ucuz yırtanlardanım.
Yeni gireceklere Allah Yardım etsin.

Yukarı Alt