Vektörel desenin renk ayrımı

memetaltin

Üye
Kayıt
8 Kasım 2010
Mesaj
11
Tepki
0
Herkese iyi çalışmalar.
Vektörel çizim programında 64,2x200 cm olarak desenimizi hazırladık.
1- Renk ayrımı için Photoshop'a mı gönderiyoruz ?
2- Renk ayrımı yaparken vektörel çizim programında çizdiğim deseni, Photoshop'ta tekrar çizecekmiyim.
3- Photoshop'ta çizim yaparken sadece pen aracını mı kullanmalıyım.(çizimin kenarları blur olmaması için)

Teşekkürler...
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@memetaltin

Böyle bir zorunluluğunuz yok. Çalışmayı hazırladığınız grafik programında gönderebilirsiniz şayet çalışmanız grafik değilde cadcam tarzı bir programsa o zaman PDF yapıp göndermeniz daha doğru olacaktır.

@memetaltin

Bu da gerekli değil. Çalıştığınız programın "export" seçeneklerini kullanabilirsiniz. Özellikle uzantısı .eps olan bir formata export ettiğiniz takdirde Photoshop programına "place" olarak alabilirsiniz (generic eps modu varsa daha iyi olur). Ama ilk sorunuzda da belirttiğim gibi ille photoshop olacak diye bir mecburiyetiniz yok.

@memetaltin

Photoshop pixel tabanlı bir program olduğu için ne yaparsanız yapın kullandığınız her obje vektör özelliğini yitirecek ve (sanırım pikselleşmeyi kastettiniz) kenarlar keskinliğini yitirecektir oysa zaten vektörel bir porgramda çizmişseniz bu haliyle göndermeniz herhangi bir keskinlik kaybına yol açmayacaktır.

@memetaltin

Birşey değil:)
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@memetaltin

Sizin yapmanız gerekmiyor zaten. Hazırladığınız işi renkayrımına yolladığınızda orada rip olarak tabir edilen iş istasyonlarında renklerine ayrılır. Sonuç itibariyle siz hazırladığınız dokümanı her hangi bir renk kanalına ayırmak zorunda değilsiniz bunu ilgili servisbüro hallediyor ama özel bir işlem yapılacaksa önceden sözlü olarak uyarmanız yeterli olacaktır.
 

memetaltin

Üye
Kayıt
8 Kasım 2010
Mesaj
11
Tepki
0
bu bahsettiğiniz işlemiler masaüstü yayıncılık için geçerli değil mi ?
Ben kumaş (nevresim) deseninin renk ayrımını soruyorum.
bildiğim kadarı ile photoshopta rgb yada cmyk kanalları silinip desendeki renkler kanallara atanıyor. Photoshop pixel tabanlı olduğu için çizimin kenarlarında blur oluşuyor. bunu giderebilmek için pen aracı ile çizmek gerekiyor (yada gerekiyor mu ? )
Eğer Photoshopta böyle bir işlem yapacaksam boşu boşuna vektörel programda deseni hazırlamak için zaman kaybetmeyeyim. kompozisyonu, deseni photoshopta hazırlayayım.
Teşekkürler
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
@memetaltin

1-Tekstil için yapılan renkayrım işlemini tam bildiğimi iddia etmeyeceğim ama ofset sisteminden çok farklı olmadığını biliyorum çünkü yıllar önce 10 gün kadar bir tekstil firmasında çalışmıştım ve orada kumaşa baskı yapmak için aynı ofssetteki gibi bir renk ayrım sistemi kullanılıyordu.

2- Photoshopta Channels penceresinde sizin çalıştığınız renk uzayına göre renk kanalları görürsünüz yani çalışmanız CMYK olursa kanallar buna göre görüntülenir bunların üstüne spot kanal ekleyebilir veya herhangi bir kanalı boşaltmak suretiyle baskıda o rengin çıkmamasını sağlayabilirsiniz ama bunların sizin çalıştığınız desenlerle alakası yok. Sonuçta ne deseni çalışırsanız çalışın bir renk uzayına ait olmak zorundadır, daha kabaca ifade etmek gerekirse deseninizde sadece kırmızı ve yeşil renk kullanırsanız ve renk uzayınız CMY kullanılan renklerde Cyan Magenta ve Yellow kanallarıdır K yani siyah kanalı mevcut renklerde siyah veya tonları kullanılmadığı müddetçe boş kalacaktır yani sizin herhangi bir kanalı iptal etmenize gerek yoktur.

3- Photoshopta çizimi hangi aracı kullanarak yaparsanız yapın vektörel bir programa kıyasla kenar keskinliğini yakalayamazsınız ancak çalıştığınız dokümanın DPI değerlerini anormal derecede yüksek tutmanız durumunda belli bir keskinlik sağlarsınız ama dediğim gibi vektörel bir programın keskinliğini asla sağlayamazsınız.

Kıssadan hisse (keşke kullandığınız programı yazsaydınız) desenlerinizi oluşturduğunuz programın export veya save as olarak PDF desteği varsa bütün yapmanız gereken çalışmanızı PDF olarak hazırlayıp renk ayrımına o şekilde göndermek.
 

*F.BEKGÖZ*

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
393
Tepki
7
@memetaltin

Kendi yaptığım yöntemi anlatayım kısaca:
1-Renk ayrımı için photoshopa alıyorum deseni.Bunu iki şekilde yapabiliriz.
1: Deseni photoshopta açarak renk ayrımı yöntemi renkleri alabiliriz.
2: Örneğin desen Ai formatındaysa renkleri ordan ctrl+c ile kopyalayıp photoshopta layere yapıstırırız.(örn:2 renkse 2 seferde alırsak uğraştırmaz)Layere renkleri aldıktan sonra seçili hale getirip yeni kanalda renk verdiğimizde tekrar çizmek istemez.

Birde;desenlerde blurluk olur ne ile çizdiğiniz pek farketmiyor.Olmaması için İmage-Adjustments-threshold yapmamız gerekiyor.

Kolay gelsin.
 

memetaltin

Üye
Kayıt
8 Kasım 2010
Mesaj
11
Tepki
0
çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Peki ekteki gibi renk geçişi olan bir çizim renk ayrımını nasıl yapacağım. fırça modunu dissolve yapıp manuel renkleri seçip boyamam mı gerekiyor?
 

*F.BEKGÖZ*

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
393
Tepki
7
Bu desen için 1.renk olarak lap bi sarı üzerine 2.renk olarak turuncu olmalı.
Turuncu renge geçiş verilip tram atılmalı.

Yani tek seferde diğer formattan layere kopyalar,secerek 2 tane kanal açarak işlemi yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Yukarı Alt