Vektörel mi? Sektörel mi?

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Böyle bir soru karşısında ilk cevabınız ne olurdu? Daha önce böyle bir soruyla karşılaştınız mı? Ne zamandır meslek ve sektör içerisindesiniz, bilemiyorum, fakat grafikerim diyen birçok insana sordum bu soruyu, herkes kendince cevaplar verdi. Bugün, sohbetimizin konusu bu olsun istedim…

Öncelikle vektörel grafiker nedir? Bu sorunun yanıtını bulalım, vektörel grafiker, grafik sanatında oldukça ilerlemiş ve grafik konusunda yeterli olabilen insanlar için kullandığım bir isim. Neden vektörel olduğuna gelince, bildiğiniz üzere grafik çalışmaların temelinde vektör yer almaktadır.

Bir iş vektörel çalışılmışsa, grafik değeri daha yüksektir, daha makbuldür. Herhangi bir yarışmaya girdiğinizde, sonuçlar açıklanınca, sizden ilk talepleri, bu işin vektörleridir. Demek ki, grafik tasarımda vektör çalışmalar çok önemli ve çok değerli. Vektör grafik çalışmalarının, çözünürlük olayıyla en ufak bir alakası yoktur, sınırsızdır, özgürdür.

Kullandığınız nesneler ve yaptığınız çalışmalarda, hesaplamalar en ön plandadır, detaylarını, büyültmek veya küçültmek asla bozmaz, ölçeklendirmelerde sorun yaratmaz, yapılan çalışmalar ölçülerle ortaya çıkar, en ince ayrıntısına kadar hesaplanan çalışmalar, vektör çalışmaları ortaya çıkarır.

Burada anlattıklarımdan da anlayacağınız üzere, vektörel grafiker, yaptığı çalışmalarda başarılı olmayı amaç edinen, hesabını kitabını yapan, işlerini en ince detayına kadar araştıran, grafiker, demek oluyor. Sanırım ne demek istediğimi anladınız.

Sektörel grafiker nedir? Sektörel grafiker, bulduğu her doneyi kullanan, üretimle alakasız, çalışmasına özen göstermekten haberdar olmayan, işi bir şekilde yapayımda gitsin, diyen, hesapsız, kitapsız grafiker türüdür.

Şimdi, açıklamalarım üzerine, sorduğum soruya nasıl bir yanıt veriyorsunuz? Siz vektörel misiniz? Yoksa sektörel misiniz?

Öyle hemen savunma yapmayın sakın, sorduğum soruya dürüstçe yanıt verin ve cevaplayın, bunu yalnızca siz biliyorsunuz, korkmayın, kimseler duymayacak.

Ben size, vektörel grafiker nasıl olunur, bu konuda bazı bilgiler vermek istiyorum, zaten sektörel grafikerlik hakkında, bilgi sahibi değilim, ilgi alanıma girmiyor.

Öncelikle, önünüze koyulan veya koyduğunuz işi, çok iyi analiz etmelisiniz. Bu nasıl olacak?

Diyelim ki, bir otel çalışması yapacaksınız. Oturun koltuğunuza ve yapacağınız çalışma için, güzel bir yoğunlaşma yaşayın. Düşünün, oraya tatil yapmaya gittiğinizi, doğayı, denizi, havuzu düşünün. Orada mutlu olduğunuzu ve gelmekle ne iyi ettiğinizi hayal edin. Geceleri yaşadığınız eğlenceleri, gündüzler güneşin doğuşunu, akşamları batışını hayal edin. Bahçede, barda, havuz başında geçirdiğiniz zamanları düşünün. Resepsiyonda duran görevlinin size gülümseyişini, garsonların hürmetlerini, düşünün.

Yukarıda bahsettiklerimden ne anladınız? Anlayanlar olduğu kadar, konuyu biraz daha açarsan çok iyi olacak diye, düşünenlerin de olduğunu hissediyorum. Burada anlatmak istediğim, öncelikle, yapacağınız çalışma ne olursa olsun, otel olur, bar olur, oto yıkama olur, mobilyacı olur, ne olduğu mühim değil. Siz hangi işin grafik tasarımını yapacak olursanız olun, bu işin önemsiz tarafı, önemli olan yanı, yapacağınız işe, duygu ve düşüncelerinizi katabilmenizdir. Duygu ve düşüncelerinizi yapacağınız çalışmaya mutlaka katmalısınız.

Bunu yaptığınız zaman, ortaya çıkan çalışmaya bir ruh kattığınızı göreceksiniz. Ruhu olan bir çalışma mutlaka çok güzel olacaktır, beğenilecektir. Grafik çalışmalarda ruh mu, olurmuş, diye, düşünenler varsa bu satırları okuyan, o sektörel grafiker takımından olduğu için, bunu önemsemiyorum.

Şimdi, biraz daha konun anlaşılması için bir örnekleme daha yapayım. Bir aşçı düşünün şimdi, her gün yemekleri yapıp geçen ve standart bir şekilde mesleğini icra eden bir aşçı olsun. Bir aşçı daha düşünelim, yaptığı yemekler üzerinde sürekli yeni lezzet denemeleri yapan, her gün, bu yemeğe ne eklersem, çok daha lezzetli olur ve beğenilir diye, düşünen. Sizce, hangisi mesleğinde başarıyı hak eden insan olurdu?

Size anlatmak istediğim, yaptığınız işlere mutlaka duygu ve düşüncelerinizi ekleyin, her yaptığınız işi, nasıl güzel yapabilirim diye, düşünün, düşünmekle kalmayın ve asla tembellik etmeyin, çizin, olmadı bir daha çizin, olmadı bir daha çizin, unutmayın, sizin işiniz çizmek değil mi?

Grafik tasarıma, duygu ve düşüncelerinizi ekleyerek, hayal gücü, düş ve sezgi benzeri soyut kavramları, yarattığınız grafik tasarımlarda ifade etmiş olacaksınız. Tasarımda, bu kavramların görsel olarak anlatılması, sizin çalışmalarınıza güç katacak ve bu sizin, sektörde aranan insanlar arasında yer almanız için etkili olacaktır.

Alışılagelmiş çalışmalardan uzaklaşmak ve kendinize özgü bir tasarım çizgisi yakalamanız, işte bu tür bir yaklaşımla mümkün olacaktır. Sadece grafikerlik etiketi değil, bahsettiğim, aynı zamanda, sanatçı kimliği kazanmanızdan bahsediyorum. Şimdi tekrar sormak istiyorum, vektörel mi? Sektörel mi?

Endüstriyel devrimlerin gerçekleşmesi ve ticaretin dünya çapında yayılması, uzak ülkelerde çalışan firmaların, diğer ülkelere kadar ulaşması sonucu ortaya çıkan ve önem kazanan grafik tasarım sanatı, eskiye oranla daha da sanatsal anlamlar kazanmıştır. Bu durumu keşfedin ve sadece bir çizer değil, aynı zamanda sanatçı olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Bir grafik tasarım sanatçısının, kendi iç dünyasını veya bulunduğu ortamın, onda uyandırdığı duygu ve düşünceleri ifade etmek üzere seçtiği estetik çizimler, yaratıcı etkinlikleri ve başarılı sonuçları ortaya çıkarır.


Sektörel olanlar, buraya kadar bu yazıyı okumuşlarsa, onlarda iyi yolda demektir, bu beni son derece mutlu eder.

Vektörel grafikerlik yolunda ilerleyenlere ve çalışanlara gelince, yolunuz daima açık, şansınız yanınızda olsun diyorum…


Yeni bir konuda, yine birlikte olmak üzere, hoşça kalın…

Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler. Org.
 
Yukarı Alt