Virus, Solucan ve Adware Nedir? Nasıl Çalışır?

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Virüs Nedir?

Virüs, kendisini veya değiştirilmiş bir formunu, başka çalıştırılabilir bir koda iliştirerek çoğalan programlardır. Virüsler çok sayıda konak kullanabilirler, bunlardan en yaygın olanları:
- Çalıştırılabilir dosyalar (bilgisayar programları gibi)
- Önyükleme alanları(bilgisayara önyükleme ve başlama için gerekli direktifleri nerden bulabileceği bilgisini veren kod parçası)
- Metin dosyaları (Windows Scripting, ya da Visual Basic script)
- Dokümanlarda yer alan makrolar(bu aralar daha az yaygın, tıpkı makrolarda olduğu gibi, örneğin Microsoft Word başlangıç olarak koşturmaz)

Bir virüs kendini herhangi bir çalıştırılabilir dosyaya iliştirdiğinde, o kod çalıştırıldığında virüs kodunun da koşması tetiklenir ve virüs kodu her koşturulduğunda diğer “temiz” konakları araştırarak yayılmaya devam eder. Bazı virüsler orijinal dosyaların üzerine yazar, etkin olarak onları tahrip eder, fakat çoğu basit bir şekilde tıpkı konak programın bir parçasıymış gibi koda girer ve her ikisi de hayatta kalır. Virüsler kodlanma şekillerine bağlı olarak, sistemdeki birçok dosya arası, dosya paylaşımı üzerinden bilgisayar ağları arası, dokümanlarda ve disklerin önyükleme sektörlerinde yazılır. Bazı virüsler email üzerinden yayılıyor olsa bile, bu onların kesin olarak virüs olduğu anlamına gelmez ve aslında emaille yayılan şey aslında solucanlardır. Bir tehdidin virüs olması için, kodun kendini kopyalaması yeterlidir, çok fazla zarar vermesi ya da çok geniş alanlara yayılması şart değildir.



Solucan Nedir?

Bilgisayar terimi olarak solucanlar virüslerin bir alt kümesi olarak kabul edilir. Fakat solucanlar kendi kendilerine kopyalanabilirler ve konak bir dosyaya ihtiyaç duymazlar. Genelde solucanlar bilgisayar ağ tabanlı servislerde ortaya çıkarlar. Solucanlar savunmasız sistemlerin bilgisayar ağları üzerinden çok çabuk yayılırlar ve insanlar tarafından herhangi bir müdaheleye ihtiyaç duymaksızın iş görürler. Buna rağmen en yaygın solucanlar email üzerinden yayılırlar(Virüslü olan email in kendisi değildir, fakat solucanlı olan dosyaları taşıyan şey email dir) Email e dayalı solucanlar, email alıcısını savunmasız kılarak sömürmek için alıcıyı cezbeden mesaj ya da konu başlıkları içerir. Genelde solucanların sistemden temizlenmesi virüslerden daha kolaydır çünkü solucanlar dosyalara bulaşmazlar. Solucanlar kendilerini kurulum dosyalarına iliştirmeye yada registry şifrelerini değiştirerek sistemin her başlatılmasında kendilerinin yüklenmesini sağlarlar. Özetle solucanlar muhakkak zarar vermek zorunda değildirler.


Adware (Reklam Yazılımları) Nedir?

Bir çeşit Reklam Görüntüleme Yazılımı olarak ilk amacı özellikle potansiyel reklam yapmak olan uygulamalardır. Kullanıcılar tarafından görüntülenmek istenmezler ve beklenmedik anlarda belirirler. Birçok reklam yazılım uygulaması Takip Etme özelliği taşır ve Takip Teknolojisi olarak kategorize edilir. Bazı tüketiciler takip amacı güden bu adware uygulamalarını silmek, program tarafından sergilenmesini ve sistem performansı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ister. Öte yandan bazı kullanıcıların aradığı şeylerle ilgili reklamları sağlayan araçların maliyetlerine olan sübvansiyonları dikkate alındığında, bazı kullanıcılar bu hususi adware programlarını kullanmak isterler.


Kaynak: ESET Company (http://www.eset.com/)
 
Yukarı Alt