Web Tasarım Dersleri - 10.Ders - Pattern Yapımı

Kayıt
24 Ocak 2013
Mesaj
17
Tepki
3
Derslerin tümünü Alininblogu, Vektörel Çizimler, Web Tasarım Dersleri adresinde bulabilirsiniz.

Herkese Merhaba

Bu dersimizde Web tasarım alanında birçok kez kullanılan Pattern mantığını anlatacağım. Pattern terimi, yani tekrarlanabilir nesneler daha çok background (arkaplan) tasarımlarda sıklıkla kullanılır. Bir nesnenin pattern mantığına uyması için tekrarlanabilir özelliğinin olması gerekir. Aşağıdaki resimlerde bunun örneğini görebilirsiniz. 1. Resim tekrarlanamaz (tekrarlansa bile kopukluk meydana getirir) 2. resim ise sağa sola nereye tekrar ettirirseniz ettirin aksatma yapmadan çoğalacak bir nesnedir.






Video İçeriği

Videoda ilk dakikalarda Pattern yapımındaki kurallardan bahsettim ve daha sonra bu patterni oluştururken hangi seçenekleri kullandığımı, bu seçenekleri kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladım.

Pattern, yani tekrarlanabilir parçacıklar küçük orantılı olmalı. Ortalama 25 – 30 px olan bir parçacık rahatlıkla tekrar edilebilir ve tasarımı şık yapıldığında gözü yormayacak şekilde kullanılabilir.

Dersleri takip ediyorsanız bilirsiniz ki 960 px genişliğinde alanlara web tasarım yapıyoruz. Tasarımınıza bir pattern oluşturmak istiyorsanız, öncelikle bu sitenin üzerinde pattern tasarımımızı gerçekleştirmemiz gerekir. Daha sonra o alanı croplayıp sadece pattern kısım kalacak şekilde görüntümüzü elde etmeliyiz.

Bu işlemlerden sonra Edit > Define Pattern seçeneğine tıklamalıyız ve karşımıza gelen ekrana Patterne bir isim girmeliyiz. Patternimiz bu şekilde hazır olacaktır ve daha sonra, yeni bir sayfa açın. Ya da var olan sayfaya Ctrl + Alt + Z yaparak geri dönün (Yani kroptan çıkın) Yeni bir layer oluşturun ve beyaza boyayın ya da farklı bir renk farketmez. Çünkü layerın içini doldurmadan, pattern kaplama yapamayız. Layerimizi oluşturduktan sonra Blending Options yani Karıştırma Seçeneklerine giriyoruz ve Pattern Overlay seçeneğinde son eklenen patternlarda kendi tasarımımızı artık görebiliriz.

Önemli bir not: Siz tasarımı yaparken, %100 ekranda çalışmayı kesinlikte unutmayın. Çünkü patterni oluşturduktan sonra Pattern Overlay seçeneğinin içindeki büyüklük oranı %100 olunca anca sizin çizdiğiniz tasarıma boyut olarak denk ve eşit gelir.

Bir dahaki derslerde görüşmek üzere.

Ali Yıldırım
 
Yukarı Alt