Web Tasarım Dersleri - 5.Ders - Web Slider Yapımı

Kayıt
24 Ocak 2013
Mesaj
17
Tepki
3
Web Slider Yapımı;

Bu dersimizde photoshop web tasarım alanında web slider yapmayı işledim. Günümüzde kullandığımız slider’lar ile derste yaptığımız slider’ı karşılaştırıp bir değerlendirme yaptım. Şuan aktif durumda çalışan web sitelerinde slider’lar üzerine yapılan hatalar üzerine değindim. Bunların içerisinde 1 tane çok önemli bir gazete sitesi ve Türkiye’nin en büyük haber sitelerinden birisi vardı. Web Slider konularında çok basit hatalara düştüğümüz apaçık. Kullandığımız başlıklar ve bir sonraki slider’e geçişlerimiz maalesef karşımızdaki kitleyi hesaba katmadan yaptığımız kişisel fantezilere dönüşebiliyor. Ortalama 25 dakikalık bu videomda basit bir web şablonu oluşturduktan sonra bu şablon içerisinden sadece web slider’i seçerek bu işlemi yaptım. İzlediğiniz zaman daha net bir şekilde anlayacaksınız.



Web Slider yapımlarında en önemli noktalardan birisi slider üzerinde yer alan alandır. Bunlar yerine göre flu kalabilir yerine göre de siyah zemin üzerine beyaz yazı şeklinde uygulanabilir. Genelde web slider’lerde sadece basit bir başlık kullanılıp, sliderin en altında da rakamlar yer alır. Biz bunu aşarak biraz daha tasarımsal yöne odaklanmaya çalışıyoruz. Slider içerisinde hem başlık hem kısa açıklama hem de rakamlardan oluşmayıp sadece tasarımla gerçekleştirilebilen iconlarla sayfa geçişlerini sağlıyoruz.

Web Slider’larda sadece resmi oynatıp resmin üzerine de aynı şekilde yazı eklediğimiz zaman -jpg dahilinde- hem seo aramalarında slider başlıklarımız sorun çıkartır hem de internete yüklediğimiz resimlerin otomatik çözünürlük düşürücülüğü yönünden manşetlerimiz de pasif kalır ve çözünürlükleri düşer. Bu yüzden Sliderlerimizi kod kısmıyla halledersek çok daha mantıklı bir iş yapmış oluruz. Ben blogumda kod’a dair bir şeyden bahsetmeyeceğim sadece tasarım yönüne odaklanacağım. Fakat bu konuda talep olursa, konuya vakıf kişilerin bir çalışma videosu çekmesine olanak sağlayabilirim.

Unutmayalım ki binlerce pixellik tasarımlarımızda dahi 1 pixellik boşluk gözümüzde bir çıplaklık oluşturabilir. Çoğu zaman bunu farketmeyiz ama bilinçaltımıza yerleşir. Bunu teması siyah olan bir doğa koruyucu derneğin logosu olarak düşünebilirsiniz. Sizi rahatsız etmez ama güven de vermez. Dolayısıyla tasarımlarımızda yapacağımız doğru orantıda doğru büyüklükteki nesnelerin yerleştirmeleri de bir o kadar önemlidir. BU kısım slider ile çok bağlantılı olmasa da slider de bu kategorilerin arasında yer alacağı için onun da yerleşimi ve tasarımı oldukça önemlidir.

İyi seyirler, iyi çalışmalar.

derslerin tümünü bulabileceğiniz adres alininiblogu.com
 
Kayıt
29 Ağustos 2012
Mesaj
6
Tepki
0
Ali bey derslerinizi dinleyemeye başlıyorum artık güzel anlatımlarınız var :) İnşallah anlarız birşeyler lütfen kesmeden videoları tammını yayınlayın biran önce :)
 
Kayıt
24 Ocak 2013
Mesaj
17
Tepki
3
Fırsatım olursa her gün 1 adet video çekiyorum. Bununla birlikte video çekemediğim günler muhakkak 1 adet yazılı dökümanlarım oluyor. Bunlar forumda yok blogda mevcut. Video gelmediği gün blogu inceleyebilirsiniz :) Teşekkür ederim
 
Yukarı Alt