Web Tasarım Dersleri - 8 - Login Ekranı Yapımı

Kayıt
24 Ocak 2013
Mesaj
17
Tepki
3
http://alininblogu.com tüm derslerin devamını ve farklı dersleri de bulabileceğiniz adres.

Bu dersimde photoshop web tasarım alanında Login Ekranlarının nasıl yapıldığına değindim. Sitelerin yapısına göre değişen login ekranları bazen tam teşekkürlü şekilde karşımıza çıkıp bizim işimizi zorlaştırırken, bazende kullanıcı adı ve şifrenin direk yazılışıyla işimizi kolaylaştırır. Tabi buda güvenliğimiz açısından ne kadar doğrudur bilemeyiz. Bizler tasarımcı olarak her zaman sitelerin yapısını ve hedef kitlenin ne türden insanlar olduklarını düşünerek bu login ekranlarını oluşturmalıyız. Bahsettiğim şey asla sadece login ekranı için geçerli değildir tabiki. Herhangi bir foruma giriş yaparken yapacağınız kullanıcı adı ve şifre mantığını düşünün, birde bir bankanın internet şubeciliğini kullanmak için önünüze sunulan login ekranını düşünün. Nelerle karşılaşacağınızı az çok gözünüzün önüne getirebiliyorsunuzdur.

Ders videosu 30 dakikadır. Eğer Youtube kanalımızdan izliyorsanız, 720p HD seçeneği ile izleyip detayları yakalamanızı öneririm.




Video İçeriği

Videomuzda tasarımda yer alan noktalardan en önemlisi tabiki Kullanıcı Adı ve Şifre kombinasyonu tasarımıydı. Bunlarla birlikte Şifremi unuttum ve Üye ol da bazı sitelerde gördüğümüz ufak detaylardan bir kaçı. Şu sıralar ise yeni yeni moda olmaya başlayan, Facebook ile bağlan ve Twitter ile bağlan buttonlarına da yer verdim. Artık tek hesapla bir çok şey yapma mantığı etraflıca sardı bizi. Bugün Google ürünlerini kullanan 1 kişinin tek bir hesapla bir çok şey yaptığını görebiliyoruz. En basitinden, Gmail sahibi iseniz Google + , Google Analytics, Google Adsense, Google Adwords başlıca kullandığımız özelliklerin birkaçı. Facebook ve Twitter da artık bu yolda ilerledikleri için bu günlük sitelerimizde de yer almaya başladı. Artık bloglarımızda bir konu attığımız zaman otomatik olarak Facebook sayfasında yayınlanıyor. Yaptığımız ayar sayesinde Facebookta otomatik aldığı şeyi twitterda da paylaşıyor. Twitter ve Facebook’un kırılmayacak bir zincir olduğu apaçık ortada ve bu bizim en ufak tasarımlarımıza kadar girmiş durumda. Bu yüzden Login ekranlarında da bu seçeneklere artık yer vermek durumundayız. Eğer ki kullanmassak kullanıcılarımızı bir nebze itmiş oluruz. Çünkü insanlar artık Google’nin başlattığı bu rüzgara kapılmış ve tek hesapla bir çok şeyini yönetme pratikliğine yönelmiştir. Bugün kaçımız messenger hesabımızla kaç tane ayrı bir şeye dahil olabiliyoruz? Neredeyse hiç. Bu yüzden artık insanlar birbirine “messenger adresin var mı?” yerine “Facebook adresin var mı?” der oldular. Hatta daha da ileriye gidip, “Sen facebooktan yaz ben twitterdan okurum onları” gibi sözlü iletişimler de mevcut.

Tüm bu örnekler bir login ekranı için mi diyecek olursanız, evet. Hepsi login ekranı için. Bizler tasarımcı olarak kullanıcıların bahsi geçen siteye bağlı kalmaları, bağlı kalmalarıyla birlikte pratik şekilde gezinti yapmalarını sağlamalıyız.

Son olarak 1.5 haftalık blog tarihimizde bir ilk gerçekleştirerek yaptığım dosyaları paylaşmaya karar verdim. Fakat dosya içerisindeki yazı tiplerini telif içeriğinden dolayı convertliyorum. Kullanmak isterseniz kendiniz tekrardan yazmalısınız.

PSD Dosyasını buradan indirebilirsiniz

Ali Yıldırım
 
Yukarı Alt