Web Tasarımcı ve Web Tasarımcı Olduğunu Sananlar

mysheen

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
30
Tepki
0
Arkadaşlar öncelikle iki önemli husus hakkında bilgi aktarmak istiyorum.
1. Kendimi Web Tasarımcı olarak hala görmüyorum daha çok fırın ekmek yemek gerekir.
2. Her Photoshop ve kodlama bilen neden tasarımcı olduğunu sanır.


Evet. Gerçekten artık canım çok sıkılıyor. Hazır kodlarla belli kalıplarla iş yapıp kendini tasarımcı sanan pek çok insanlardan son derece sıkılıyorum. :mad:

Biraz önce bir insanla tartıştım. Facebook üzerinden ilan veriyor ve Kurumsal Web Sitesi 250 Tl'ye yapılır diyor. Merak ettim işin sırrı nedir diye sitesine girdim. Hazır bi php kod ile site yapmaya çalışmış. Çalışmış diyorum çünkü hem olmamış hem de çalışmışlar diyecek kadar saygı duyamıyorum yaşananlardan ötürü. Referans olarak birkaç site göstermiş hepsi aynı format tasarım diye birşey kesinlikle yok, ama WEB TASARIM 250 TL diyebiliyor. Biraz eleştiri yapınca tehdit ve hakaretlere gidiliyor hem de.

Mutlaka sizlerin de bedavadan biraz pahalı ve hiçbir tasarım olmadan tasarım diyelerek yapılan işlere canınız sıkılıyor, sırf onlar yüzünden işinize hem sizin hem de toplum tarafından saygı azalıyor ve sizin de ellerinizden tek başına bişey gelmiyordur. Neler yapabiliriz onları konuşmak istiyorum açıkçası. mp3 çıktıktan sonra batmanın eşiğine gelen plak şirketleri ile aynı kaderi paylaşmak istemiyorum.

Canımı sıkan konuşmanın linki: http://www.facebook.com/web.tasarimcilar/posts/264957300197264

Bence hem Grafik hem de Web Sektörünn en büyük sorununu çok açıklayıcı bir örnek. İnsanın silme durumuna karşı ekran görüntüsünü de aldım isteyenlerle paylaşabilirim.
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Malesef gerçekler hocam.
13 yaşındaki çocuk hazır templatede yalnız logoyu değiştirip satışa sunabiliyor.Yada hazır psdlerle yapılan logolar falan filan.
Malesef piyasayıda öldürüyor bu insanlar.99 TL web sitesi tasarlayanı gördüm.Hemde aynı gün teslim :eek:

Bu işlere bir düzenleme gelmezse daha çok kirlenecek piyasa.
 

swatch20

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2011
Mesaj
5
Tepki
0
Selamlar,
Bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Tüm dünyada bu piyasa böyle.

11 yıllık bir web tasarımcı olarak önerim piyasada kaliteli bir isim edinmeniz ve yaptıklarınızla kendinizi ıspatlamanızdır. Bahsetmiş olduğunuz gibi standart şablonlar yerine özgün tasarımlar yapmanız sizi farklılaştıracaktır.
Unutmayın ki, bu tür ucuz bir site yaptırdıktan sonra pek çok firma olayı kavrayıp iyi bir tasarımcı aramaktadır.
saygılar.
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
mysheen her dibe vuruşun bir yukarı çıkışı vardır......
her sektörde zaman zaman kalitesizlik ve seviyesizlik olur neden dersen her önüne gelen kendince
bir ucundan tutup o işlerden para kazanmak istiyor tabii ki onlarda kendilerine göre haklı....

asıl mesele onlara pirim veren kişilerde, aklı ve mantığı olan bir kişi 200 - 250 TL ye yapılan bir sitenin kalitesinin zaten iyi olmadığı bilmesi gerekir....

bugün piyasada 20-25 yıllık firmalar var bu firmaların çalıştığı bir tasarımcısı bile yok, her sene bir çalışma ya da katalog yapacakları zaman bir çok insana ( grafikere) teklif şeklinde e-mail gönderirler sonra bunların arasında en uygun olanı ( en ucuz iş yapanı ) seçerler.... ve sonra sana dönüp bir daha ki proje de çalışma dileği ile diyerek bi e-mail atarlar....

işte böylece kalite, alt seviyere doğru iner.......


neyse lafı fazla uzatmayalım bence herkes kendisini sorgulamalı, ve kendisini geleceğe hazırlamalı
hem iş yaptıranlar, hem de iş yapanlar açısından....
 

mysheen

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
30
Tepki
0
Sedat Bey,

Tamamiyle yazdıklarınıza katılmaktayım. Zamanında bu işlerin önemli para kazandırması kimi insanların ( Bi konuda bende dahilim) iştahını kabartmış ve bu sektöre sokmuş. Bunu fırsat olduğunu sanan işverenlerin pek çoğu ucuza kaçarak da piyasaya ikinci darbeyi vurmuş. Sizler kadar eski değilim. İki yıldır bu sektörün içindeyim. Ve gerçek anlamda meslek edindiğim için karamsarlaşıyorum kimi zaman. Çok garip fiyatlar dönüyor ve tasarımın T'sini görmeyenler iş buyurmaya iş yapmaya kalkıyorum. Umarım bişeyler değişir ve karanlık bulutlar uzaklaşır.
 

neo32

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Ağustos 2010
Mesaj
1.365
Tepki
57
Hayatın her mesleki alanında bu durumlarla karşılaşabilirsiniz. bir tv tamircisi ya da bir tesisatçı bile para kazanabilmek adına çok fahiş fiyatlarla mesleğine ihanet edebiliyor.
İnsanın mesleğine saygı duyması en başta gelen etik kuraldır. Fakat bu etik kural maalesef para sözkonusu olunca yerlerde sürünmektedir.
Her Ahçı yemek yapıyor, ama yapılan yemeğin insana verdiği damak tadı tabiki bir olmuyor..

99 TL' ya web sayfası hazırlayanları ben de gördüm:) daha komik olanı da aynı gün teslim edilmesi..Bu tarz insanlara prim verenler maalesef küçük düşünen insanlardır.
"Nasıl olsa 1000 TL' da versem aynısı olacak, 99 TL' ya yapılandan yaptıralım gitsin"
gibi bir mantığı taşıyan insanlar piyasayı öldürmekle kalmıyor, bu işi profesyonel anlamda yapan insanların da çalışma hayatını sekteye uğratıyor.

Söylediğim gibi eğer müşteri 99 TL' lık web sayfası yapan kişiye gitmezse bu durum düzelir. Bunun da mümkün olacağını pek sanmıyorum.

Sevgiler, Saygılar
 
Yukarı Alt