Windows neden yeniden başlatılmaya ihtiyaç duyar.

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Windowsun gerçekten yeniden başlatılmasını gerektiren iki sebep vardır: Yeni windows güncellemelerinin ve bazı sürücülerin yüklenmesi. Kalan tüm yeniden başlatma istekleri ( örneğin normal yazılımların kurulum ve kaldırma sonrası ) programcıların tembelliğine dayanır.


Teknik arkaplan:
windowsun yeniden başlatılmasının gerekliliği, programlarının ve işlevlerinin yükleniş ve işleniş biçimine dayanır. Bir windows sisteminin birçok işlevi DLL (Dynamic Link Libraries) dosyalarına kaydedilir. Bu kütüphanelerin içerikleri, sistem bileşenlerini ve ihtiyac duyulan diğer tüm yazılımları birbirinden ayırır. Yani gerekli bir işlevi hazır olarak bulunduran her DDL, RAM de kendi bellek alanını işgal eder. İşleve erişimi olan programlardan herhangi birisinin dosyaları kendiliğinden değiştirmemesi için sistem yazma erişimini engeller.

Yeniden başlamanın anahtarları:
windows kendi uygulamalarının yada başka uygulamaları boot sürecinde yer değiştirme yada silme gibi sosya operasyonlarını mümkün kılmak için registry e özel bir anahtar ekler. "Hkey_local_Machine\system\CurrentControlSet\control\sessionManager"da yer alan çoklu dizgi "PendingFileRenameOperation"dan istenen hareketler girilebilir.

Beklemede olan Hareketleri bulun:
Whyreboot adlı programla söz konusu girişleri okutabilirsiniz. Bunun için programa çift tıkladıktan sonra "Results" tan beklemede olan tüm hareketleri görebilirsiniz. Bir satırın başında yer alan "delete" ifadesi dosyanın daha sonra silineceği anlamına gelir. "Rename" ise ilk dosyayı ikinci ile değiştirir. Böylece bilgisayarı yeniden başlatmanın gerçekten gerekli olup olmadığını hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Örneğin: Bir yazılımın sadece geçici dosyaları silinecekse bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza gerek yoktur.
 
Yukarı Alt