(WordPress Kurulumu ) Çok Detaylı

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Güvenli, hızlı ve sorunsuz bir WordPress sitesi kurup, kullanabilmeniz için gereken bilgilere bu yazı sayesinde ulaşabilirsiniz..
Eğer şip şak, normal bir kurulum istiyorsanız http://worldarchivetr.com/wp/yerel-ve-normal-wordpress-kurulumu-resimvideo/ bakınız..
Ama; kesinlikle şu an okuduğunuz yazıya göre kurulum yapmanızı öneririm..
WordPress dosyalarını indirip kendi sunucunuza attıkdan sonra, WordPress kurulumu bir dakika sürmez..
Bu bir dakika da yapılabilen işlem, basit, normal bir WordPress kurulumudur ve yetersizdir…
Bu anlatım...
Eğer vaktiniz varsa, eğer sitenize değer veriyorsanız, eğer; armut pişsin, o da yetmez, ağzıma da düş’süncü değilseniz, şimdi okuyacağınız anlatıma göre , ince eleyip sık dokuyarak, yapılması gerekenlerin azamisini yaptığınız detaylı bir kurulum işlemi yapmanızı şiddetle öneririm, bu anlatımda 20 ayrı yazı ile ele alınabilecek WordPress konularını tek bir yazıda ele alacağız..
Bu anlatıma göre WordPress kurulumu yapıp, bu anlatıma göre sitenizi kullandığınızda;
Sitenizin güvenlik tedbirlerini almış, ilerde mutlaka yaşacağınız kullanım sorunlarını şimdiden engellemiş, sitenizin sunucunuza (sitenizin kurulu olduğu bilgisayar) bindirdiği yükü en aza indirmiş, dolayısıyla ziyaretçilerinizin sitenizi hızlı bir şekilde gezebilmesini sağlamış, siteniz için gereken tüm ayarları yapmış, sitenize gerekli , bir bakıma sitenizde kullanımı zorunlu olan eklentileri de kurmuş olacaksınız, bu yazıda anlatacaklarım ve önereceğim ayarlarlamalar benim kurduğum her sitede kullandığım kendi ayarlarımdır, bu işlemleri profesyonel bir kişiye ücretle yaptırmak isteseniz, 50 ile 500 dolar arası ücret ödemeniz gerekir..
Sitenizin kullanımına dair önemli ip uçlarını, siteniz için gerekli yazılımları edinmiş, bu yazılımlar, yani bilgisayar programları ve kullanımı hakkında da bilgi almış olacaksınız..
Böylece; sitenizde ilerde mutlaka yaşayacağınız olası bir çok sorunu şimdiden engellemiş, tedbirini almış, öğrenmiş, duymuş olacak, yaşanabilecek olumsuzluklardan etkilenmeden, verimli bir şekilde sitenizi kullanabilemeniz için gerekenleri yapmış olarak sadece siteniz ve içeriğine odaklanabileceksiniz..
Başlamadan önce; WordPress kurulum ve kullanımına dair bilgilerin, a’dan z’ye, aklıma gelen tüm detayların ele alınacağı bir anlatım olacağını tekrar hatırlatmak isterim, okumayı da sevmiyorsanız, çok daha kısa bir açıklama için http://worldarchivetr.com/wp/yerel-ve-normal-wordpress-kurulumu-resimvideo/ bakınız..
Wordpress ile site kurmanın üç yolu
wordpress.com üzerinden üye olarak ücretsiz bir WordPress sitesi kurmak..
yine wordpress.com üzerinden üye olarak, ama ücret de ödeyerek kendi alan adı (domain) ve sunucunuza sahip olarak bir WordPress sitesi kurmak..
Üçüncü ve bizim anlatımını yapacağımız yöntemle;
wordpress.org üzerinden ücretsiz dağıtılan WordPress sistem dosyalarını kullanarak, kendi adımıza tescil ettirdiğimiz bir alan adı (domain, site adresi, uzantısı) ile, yine kendi kiralayacağımız bir sunucuya (sitenizin kurulacağı bilgisayar, server sistemine) WordPress sitesi kurmak..
Alan adı tescili ve sunucu kiralama
Bunun için de öncelikle bir alan adı almalı, bir de sunucu kiralamalısınız..
Benim tavsiyem alan adını ayrı, sunucuyu ayrı şirketlerden almanız yönünde, alan adı alırken, alan adı satışı işine ağırlık veren firmalardan alan adı almanız menfatiniz icabıdır..
Yarın, öbür gün sunucu firmanızla bir sorun yaşadığınızda alan adınıza bir zeval gelmemesi için alan adınızın ayrı, sunucunuzun ayrı firmada olması iyidir..
Ben alan adı alırken ihs.com.tr şirketini tercih ediyorum..
Wordpress Türkiye olarak Turhost firmasından sunucu kiraladık..
Evet gidip alan adı ve sunucunuzu kapıp gelin, başlayalım UNUTMADAN; WordPress’i sorunsuz kullanabilmeniz için, sunucu alt yapısının LİNUX olması gerekiyor, bu nedenle sunucuyu alırken LİNUX sistemli olduğuna emin olun]..
İsterseniz siz; alan adını da, sunucuyu da aynı yerden alabilirsiniz..
Kurulum hazırlığı 1
Alan adı ve sunucunuzu aldıktan sonra;
Size gelecek e-postadaki alan adı ve sunucunuzla ilgili bilgilerle sunucunuza ulaşın.. Bilmediğiniz yerlere tıklamadan, kurcalamadan inceleyin, araştırın..
Bundan sonra sunucunuz ve sitenizle ilgili her türlü bilgiyi biriktireceğiniz, not alacağınız, bir text dosyası oluşturun, test dosyası adını Bilgi.txt olarak kaydedin, Bilgi.txt dosyasını açıp, size e-posta ile iletilen bilgileri not edin..
Eğer alan adını ayrı, sunucuyu ayrı firmadan aldıysanız; Sunucuyu aldığınız firmanın size vereceği dns, (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&lr=lang_tr&client=firefox-a&hs=R1m&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&tbs=lr%3Alang_1tr&q=Name+Server+nas%C4%B1l&aq=f&aqi=&aql=&oq=)name server bilgilerini alan adını aldığınız firmanın kontrol panelinden girmeniz, alan adınızı sunucu kiraladığınız firmayla eşleştirmeniz gerekir, bu işleme alan dns yönlendirme, alan adı name server değişikliği de denir..
Alan adı ve sunucuyu aynı yerden aldıysanız bu işleme gerek yoktur..
Sunucuyu kiraladığınız firmadan gelen e-posta da sunucu kontrol paneli adresleriniz, kullanıcı bilgileri ve bazı yönlendirici bilgiler yer alır.. O bilgilerle sunucunuza internet tarayıcısı (Firefox, Google Chrome, Opera gibi) ile ulaşabilirsiniz..
Sunucunuza ulaşmanın diğer bir yolu da (http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=ftp&kw=&a=&all=&v=&fd=&td=&au=&g=&p=3)FTP yoluyla bağlanmaktır, ftp bağlantısı sitenize dosya yüklemek ya da indirmek için gereklidir..
Sunucu kiraladığınız firma, size ftp bağlantı adresi ve kullanıcı bilgilerini de iletmiştir, iletmezse bu bilgileri sunucu kontrol panelinizden edinebilir, firmaya sorabilirsiniz..
FTP bilgilerinizi kullanarak sitenize bağlantı yapıp, dosya alıp verebilmeniz için, bir de bilgisayar yazılımı, programı gereklidir..
Bunun için ücretsiz dağıtılan (http://tr.wikipedia.org/wiki/FileZilla) FileZilla programını kullanacağız, Filezilla programını http://filezilla-project.org/download.php indirip, kurun..
FileZilla programını kurduysanız, resimde gördüğünüz gibi FTP kullanıcı bilgilerinizi girerek sunucunuza bağlanıp, deneyin..

Kurulum hazırlığı 2
Şimdi wordpress.org indirme sayfasına gidip son sürüm WordPress dosyalarını http://tr.wordpress.orgburadan indirin.. (WordPress ana dosyaları sadece bu adresten indirilebilir, başka yerden WordPress ana dosyası indirmeyin, kullanmayın)
İndirdiğiniz WordPress dosyalarını; Winrar, ya da ücretsiz olan 7Zip gibi arşivleme, arşiv açma programları ile arşivden (resimde olduğu gibi klasör içine) çıkarın..

Dosyaları bir klasöre çıkartarak WordPress sürümümüzün de klasör adında yer almasını sağladık, bu sayede dosyaları saklarken, ararken işimiz kolaylaşmış oldu..
İlk iş olarak dosyalar arasında bulunan wp-config-sample.php dosyasını ayrı bir yere alıyoruz.. Bu dosya en önemli dosyamız, site kurulumu için gerekli bilgiler bu dosyaya yazılıyor, bu dosyayı her zaman sunucuya göndermiyoruz, sadece ilk kurulumda gerekli, daha sonra olası bir nedenden WordPress dosyalarını tekrar sunucumuza yüklememiz gerektiğinde bu dosyayı da tekrar yüklememek için ayrı bir yere alıyoruz, bu dosyanın gerekmediği halde sunucuda olması güvenliğinizi tehlikeye atar, resme bakınız..

Kurulum hazırlığı 3
Şimdi de WordPress dosyalarını sunucumuza yükleyelim, dosyaların yükleneceği yer sunucu özelliklerinize göre değişir, dosyalar; Plesk Panel kullanan sunucularda “httpdocs” klasörü içine, CPanel kullanılan sunucularda public_html klasörüne, bazı sistemlerde de htdocs içine yüklenir, dosyaları bu klasörlere attığınızda, sitenize siteniz.com/ yazarak ulaşılır, eğer başka bir site daha kurmayı düşünmüyorsanız bu şekilde kurabilirsiniz, eğer başka site kurmayı düşünüyor ve ana klasörünüz olan httpdocs ya da public_html içinde yüzlerce dosya olmasın, dağınıklığı da hiç sevmem, ana klasörüm düzenli olsun (http://www.acemiblogcu.com/wordpressi-kendi-dizinine-kurun) diyorsanız, ana dizine yeni bir klasör oluşturup, WordPress dosyalarını oraya yükleyin, diyelim ki ana dizininize, yani ana klasörünüze wp diye bir klasör oluşturdunuz, WordPress dosyalarını da bu klasöre attınız, site adresiniz, siteniz.com/wp olacaktır, resimlere bakınız..


Yükleme işlemi sürerken biz sitenizin kullanacağı, kayıtların tutulacağı veritabanını oluşturalım.. Veritabanı oluşturma işlemi sunucunuza göre değişse de özü aynıdır, bunun içinde alt resme bakınız, CPanel ve Plesk Panel için veritabanı oluşturma işlemini resimden görebilirsiniz, burada da işin püf noktası veritabanı dil kodlaması, yani veritabanınızın kullanacağı dil karakter setinin Türkçe’ye uygun olması, veritabanı kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli konu budur desek yeridir, veritabanı oluştururken dil karakter setinizi MUTLAKA utf8_general_ci olarak ayarlayın..
Yeni veritabanı, kullanıcısı ve şifresini oluşturup Bilgi.txt dosyanıza not edin..
Örnek için resme bakınız..

Kurulum hazırlığı 4
Veritabanımızı da oluşturduysak kurulum işlemine pek bir şey kalmadı..
Önce her site sahibinin bilgisayarında olması gereken ve dahi ücretsiz de olan diğer bir programı, Notepad++ programını da buradan bilgisayarınıza indirip kurun, bu programı sitenizde kullanacağınız her türlü text, css, php uzantılı dosyayı düzenlemek, değiştirmek için kullanacağız..
Notepad++ programını açın, WordPress dosyaları içinden ayrı bir yere ayırdığımız wp-config-sample.php dosyasını masa üstünüze kopyalayın, wp-config-sample.php olan dosya adını değiştirip wp-config.php haline getirin, wp-config.php olarak yeniden adlandırdığınız bu dosyayı sürükleyip Notepad++ üstüne atarak açın..
Bilgisayarımız veya sunucumuzda site dosyaları üzerinde değişiklik yaparken dikkat etmemiz gereken önemli bir konu daha var, gerek pc’de, gerek sunucumuzda dosyalar üzerinde değişiklik, düzenleme yaptığımızda dosyanın dil kodlaması kendiliğinden değişebilir, bu o dosyanın ya da site veritabanınızın kullanılamaz hale gelmesine, zarar görmesine neden olabilir..
Bu sorunu yaşamamak, sitemizde ya da dosyalarımızda geri dönüşü olmayan hatalara neden olmamak için üç şey yapmalıyız..
1) Sunucu üzerinde, sunucu editöründe dosya düzenlemesi yapmayın.. 2) Dosyalarınızı sadece bilgisayarınızda ve sadece Notepad++ ile düzenleyip, FTP ile sitenize geri yükleyin.. 3) Notepad++ ile düzenlemek için açtığınız her dosyada ilk önce dil karakter kodlamasını bir kereye mahsus utf8 (Bomsuz) olarak düzenleyin..
Tüm dosyalarımız gibi, kurulum için kişisel bilgilerimizi girip sunucumuza yükleyeceğimiz wp-config.php dosyasında da utf8 (Bomsuz) kodlamasını seçeceğiz, Notepad++ ile nasıl dil karakter kodlaması yapacağınızı görmek için alt resme bakınız..
wp-config.php dosyasını Notepad++ ile açıp altdaki bölümü bulun..
define(‘DB_NAME’, ‘plakton’); // Veritabanı adı define(‘DB_USER’, ‘root’); // MySQL kullanıcı adınız define(‘DB_PASSWORD’, ”); // …ve MYSQL parolasıOluşturduğunuz veritabanına ait, Bilgi.txt dosyasına not ettiğiniz bilgileri girerek altdaki hale getirin..
define(‘DB_NAME’, ‘test1'); // Veritabanı adı define(‘DB_USER’, ‘test1kull’); // MySQL kullanıcı adınız define(‘DB_PASSWORD’, ‘y5tr47R’); // …ve MYSQL parolasıbu işlemi tamamladıysanız..
/** Veritabanı karşılaştırma tipi. Herhangi bir şüpheniz varsa bu değeri değiştirmeyin. */ define(‘DB_COLLATE’, ”);satırlarını bulup..
/** Veritabanı karşılaştırma tipi. Herhangi bir şüpheniz varsa bu değeri değiştirmeyin. */ define(‘DB_COLLATE’, ‘utf8_general_ci’);haline getirerek, olası Türkçe sorunlarını minimuma indirin..
Ardından;
define(‘AUTH_KEY’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘SECURE_AUTH_KEY’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘LOGGED_IN_KEY’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘NONCE_KEY’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘AUTH_SALT’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘SECURE_AUTH_SALT’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘LOGGED_IN_SALT’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’); define(‘NONCE_SALT’, ‘eşsiz karakter kümenizi buraya yerleştirin’);satırlarına gidin..
http://api.wordpress.org/secret-key/1.1/saltOrada da görebileceğiniz üstteki linke bir defaya mahsus giderek orada verilen, sadece size özel kodları alıp dosyanızdaki ile değiştirip altdaki hale gelmesini sağlayın, bu kodlar sayesinde siteniz daha güvenli olacak..

Bundan sonra;
$table_prefix = ‘wp_’;satırına gidip wp_ değerini üç harfli ve size özel bir değerle değiştirin..
Örneğin; $table_prefix = ‘yEs_’; yapın, site güvenliğiniz için bu değerin değişmesi şart, resme bakarak tüm işlemleri görebilirsiniz..

Bu işlemleri yaptıysanız wp-config.php dosyası ile işimiz şimdilik bitti, dosyayı sunucunuza, WordPress dosyalarını nereye attıysanız aynı yere gönderin..
KURULUM
wp-config.php’yi sunucuya yükledikten sonra, http://www.siteadresi.com/wp-admin/install.php adresine giderek, WordPress’in meşhur bir dakikalık kurulumunu yapabiliriz, eğer bir klasöre kurulum yaptıysanız adresinizde de klasör adını eklemelisiniz, örneğin benim gibi wp adlı bir klasöre wordpress dosyalarını yüklediyseniz, adresiniz: http://www.siteadresi.com/wp/wp-admin/install.php şeklindedir, kurulum sırasında geçerli bir e-posta adresi kullanmalısınız, kullanıcı adınızda kesinlikle “admin” ya da “Admin” ifadesini kullanmayın, kurulum aşaması için resme bakınız..

Ayarlar
Kurulum sonrası, site genel ayarlarını, ilk olarak site kalıcı bağlantımızı yapalım, kalıcı bağlantı, kısaca; site adresinizin şeklini belirleyen bir ayar, özelliktir, siteyi kurduğunuzda sitenizdeki bir yazının adresi; siteniz.com/?p=123 şeklindedir, kalıcı bağlantı ayarları ile bunu değiştirip, siteniz.com/ilk-yazim haline getirebilirsiniz, şimdi yapacağımız bu ayarlama ile sitenizin Google’da daha iyi indexlenmesini de sağlayacaksınız..
Ama öncelikle gerekli olan bir dosyayı oluşturup sunucumuza atmalıyız..
Bu dosyanın adı .htaccess.. Kalıcı bağlantımızı ayarladığımızda bu dosyaya otomatik olarak bazı kodlar eklenecek..
.htaccess dosyası da özel bir dosya, sunucunuzu ve sitenizi bazı özel ayarlar ile kullanabilmenizi sağlıyor, birazdan, aşağıda yine ele alacağız, dosya adının başında nokta olan, uzantısı olmadığı için bilgisayarımızda oluşturamadığımız formata sahip bir dosya türü..
Bu dosyayı FileZilla ile FTP ye bağlanıp orada oluşturacağız, htaccess.txt adlı bir dosya oluşturup bunu sunucunuza, wp-config.php dosyası yanına yükleyin, orada da adındaki .txt yi silip başına nokta koyarak .htaccess haline getirin..

.htaccess dosyasını oluşturduysak şimdi de bu dosyanın yazma izinlerini belirlemeli, başka bir deyişle CHMOD ayarlarını yapmalıyız..
Yazma izinleri de güvenlik ile ilgili bir konu, yazma izni denilen, dosyalarınıza kimlerin ulaşabileceğini, kimlerin dosyaya, hangi yetki ile erişebileceğini belirleyen bir özellik, WordPress’de dosya türlerine göre çok değişik yazma izni vardır, ama genel olarak klasörlere 755, dosyalara 644 ile yazma izni verilmelidir..
Dosya yazma izinlerini FTP üzerinden FileZilla gibi programlarla, ya da sunucunuzdan belirleyebilirsiniz..
Resimden .htaccess dosyası ve diğer dosyalarınızda nasıl yazma izni ayarlaması yapabileceğinizi görebilirsiniz, .htaccess için 644 yapacağız, bu sayede kalıcı bağlantıyı ayarladığımızda .htaccess dosyasında yapılacak değişiklikler otomatik olarak yapılacak..

Şimdi siteniz/yönetim/ayarlar/kalıcı bağlantılara gidip, Özel yapı seçeneğine /%postname%/ ifadesini ekleyip ayarları kaydedin..

Genel ayarlar
Güvenlik - Yazma izinleri..
Şimdi yine güvenlik açısından çok önemli olan sitenizin tümünün yazma izinlerini düzenleyelim..
Öncelikle sitemizdeki tüm dosya ve klasörlerin yazma http://worldarchivetr.com/wp/wordpress-yazma-izinleri/ izinlerini kontrol edip ayarlayalım, ayarlarımız resimde gördüğünüz gibi olmak zorunda, gerekmedikçe site yazma izinlerinizi değiştirmeyin, bazı eklenti veya temalara göre özel ayar yapmanız gerektiğinde dikkatli olun, ya da anlık, kısa süreli değiştirdiyseniz, eski haline getirmeyi unutmayın..

Biraz üstte yazma izni CHMOD ayarını nasıl yapacağınızı görmüştünüz, ama alt resimden de görebilirsiniz..

Güvenlik - Hız .htaccess
Bu ayarları da yaptıysanız diğer bir işleme hem güvenlik, hem de sitenizin hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için gereken .htaccess ayarlarına geçebiliriz..
http://worldarchivetr.com/resim/canarkadas-c-d.wp.kr.zip indireceğiniz dosyada bulunan htaccess.txt dosyası içindeki tüm kodları kendi .htaccess dosyanızın en altına ekleyin…
Bunun için, sunucunuza FTP ile bağlanıp, .htaccess dosyanızı bilgisayarınıza indirip, üstte değindiğimiz Notepad++ programı ile açıp, önce menüden kodlama butonuna tıklayıp dosya dil – karakter kodlamasını utf8 (bomsuz) olarak, (el attığınız, düzenlediğiniz her dosyada, önce bir kereye mahsus bu işlemi yapmalısınız) ayarlayıp, sonra dosyayı düzenleyip, sunucunuza geri yükleyin..
İndireceğiniz .htaccess.txt dosyası içinde bulunan kodların üstünde hangi kod ne için, ne işe yarar görebilirsiniz..
Dediğim gibi; güvenlik ve sitenizin hızlı kullanımı için bazı özel .htaccess kodları kullanacağız, bu kodlardan sitenizi hızlandırmak için olanları, cache – önbellekleme işlemini de yapmaktadır, size ilettiğim kodlar sitenizin bayağı ve gözle görülür bir şekilde hızlanmasını, sunucuyu en makul seviye de yormasını – kullanmasını sağlayacak..
Bu cache işlemini yapan özel WordPress eklentileri de var, bana göre; çok yoğun ziyaretçisi olmayan sitelerinizde, sürekli, örneğin güncellemeler sırasında da sorun çıkaran bu cache eklentilerini kurmanıza gerek yok, size burada verdiğim .htaccess kodları site hızınız için yeterli, ama yine de cache eklentilerinden birini sitenize kurmak isterseniz, benim size ilettiğim .htaccess kodlarını silmeniz gerekebilir..

Güvenlik - Hız wp-config.php
Bunu da hallettiğimize göre yine hız vs için config.php dosyamızda yapacağımız düzenlemelere geçebiliriz..
http://worldarchivetr.com/resim/canarkadas-c-d.wp.kr.zip indireceğiniz kendi kullandığım wp-config.php dosyasını Notepad++ ile açıp inceleyin, sunucunuzdan kendi config.php dosyanızı indirip sizde olmayanları ekleyin, zaten çok az değişiklik yapacaksınız, benim site adresim olan yerlere kendi adresinizi, benimkilerin yerine kendi tema adres ve adını yazıp, sunucunuza yükleyin, config.php ile de işimiz bu kadar..

Limitler - php.ini
WordPress kullanıcılarının sık sık karşılaştığı sorunlardan biri de dosya aktarımları sırasında yaşanan “ilgili dosya sunucuya yüklenemedi, x buraya taşınamadı” hatasıdır, bu hatanın yaşanmaması için sunucunuzun dosya aktarım limitlerinin yüksek olması gerekir, üste yazmayı unutsam da; bu sorunu yaşamamanız için gereken .htaccess kodlarını da size ilettim, ama bir diğer yöntem olan http://php.net/manual/tr/ini.core.php php.ini dosyası ile de dosya aktarım limitlerinizi ayarlayıp, belirleyeceğiz..
Bunun için de http://worldarchivetr.com/resim/canarkadas-c-d.wp.kr.zip indireceğiniz, kendi kullandığım php.ini dosyasını sunucu kök klasörü içine atmanız yeterli, konu hakkında bilginiz varsa, ya da araştırıp php.ini dosyasını kendinize göre ayarlayıp sunucunuza öyle sunucu kök klasörünüze atabilirsiniz, yine üstte değindiğimiz gibi sunucu kök klasörünüz, CPanel’de public_html, Plesk sunucu kontrol panelinde httpdocs, bazı sunucularda da htdocs klasörüdür, resme bakınız..

SEO - Güvenlik robot.txt
Bir de robot.txt olayımız var.. robot.txt seo ve bir çok açıdan önemli, sitenizi dolaşan robot tarayıcıların nerelere girip – girmeyeceğini bu dosya ile belirliyorsunuz, http://worldarchivetr.com/resim/canarkadas-c-d.wp.kr.zip linkten benim kullandığım robot.txt dosyasını indirip kullanın, indirdiğiniz dosyayı sunucu kök dizinininize, yani CPanel için public_html, Plesk panel kullanan sunucular için httpdocs klasörü içine atacaksınız, bu kadar..
robot.txt >> http://www.google.com.tr/search?q=robot.txt&hl=tr&client=firefox-a&hs=62c&rls=org.mozilla:tr:eek:fficial&prmd=ivns&source=lnt&tbs=lr:lang_1tr&lr=lang_tr&sa=X&ei=DB5wTeP9IIezhAek7og5&ved=0CAcQpwUoAQ
Size son ilettiğim dört dosyayı ayrıca arşivleyip ilerde açabileceğiniz yeni sitelerde de kullanmak için saklayabilirsiniz.. Bu dört dosyanın içeriğine göz atmak için resme bakınız..

İp uçları 1
Gelelim sorunsuz bir şekilde sitenizi kullanabilmeniz için yapılması gerekenlere, size iletmeye çalışacağım tavsiye ve ip uçlarına göre hareket ederseniz sitenizde sorun yaşama ihtimaliniz yok denecek kadar azalır..
Önem sırasına göre;
Sitenizi üstte yazan her satırı tek tek uygulayarak kurduğunuza emin olun..
En sık karşılaşılan sorunlar..
En çok sıkıntı yaratan, otomatik güncelleme özelliğini hiç bir şekilde kullanmayın..
Gerek eklenti, gerek WordPress’in kendisini, siz, elle güncelleyin.. Otomatik güncelleme yaptığınızda sitenizin veritabanının hasar görme ihtimali vardır, çoğu zaman bu hasarı gidermek mümkün olmaz.. Güncellemeler en önemli konudur, sitenizi eklentilerinizi mümkün olduğunca güncel tutmalısınız.. Güncellemleri mutlaka buradaki anlatıma göre yapmalısınız.. Güncelleme öncesi eklentilerinizi mutlaka devre dışı bırakmalısınız, (siteyi bakıma alma eklentisi hariç) güncellemeden önce mutlaka veritabanı ve diğer yedeklerinizi almalı, yedeklerin doğru alındığına, işlevsel olduğuna emin olmalısınız..
Geçenlerde Onur Boz’da otomatik güncelleme nedeni ile aynı sıkıntıyı yaşamıştı, kendisi bilgili bir kullanıcı olduğu halde sorununu gidermek için çok uğraştı, WordPress kullanıcılarının en çok yaşadığı sorunlardan olan, yine Onur Boz’un da yaşadığı “memory size” sıkıntısını ise, üstte verdiğimiz ayarlamaları ve php.ini dosyasını kullandığınızda zaten yaşamayacaksınız..
Diğer bir en çok karşılaşılan sıkıntı; HEADER ALREADY SENT hatası, bu hatanın ana nedeni php dosyalarınızı düzenlerken hata yapmanız, bu hatanın en çok karşılaşılanı, düzenlenen php uzantılı dosyanın en alt ya da en üstünde boş satır bırakmanızdır, üstte size önerdiğim Notepad++ programını kullanarak bu sorunu giderebilirsiniz, header already sent hatasını aldığınızda hatanın dosyada olduğunu yazar, o dosyayı Notepad++ ile açıp en üst ve en altlarında satır boşluğu var mı kontrol edip, dosyayı kaydedin, sunucunuza tekrar yükleyin, hata büyük bir ihtimalle giderilmiş olacaktır, header already sent hatası devam ediyorsa, o zaman dosya kodlamasında da hata vardır, dosyayı tekrar Notepad++ ile açıp, menüden “Kodlama” ya tıklayıp dosya kodunu UTF8 (bomsuz ya da Ansi olarak değiştirip, dosyada da ufak bir değişiklik, mesela bir harf ya da kelime değişikliği yapıp, kaydedin, dosyayı tekrar sunucunuza, indirdiğiniz yere gönderdiğinizde sorununuz giderilmiş olacaktır..
Güvenlik. Daha önce de yazdığım gibi, sitenizde yönetici yetkili, Admin ya da küçük harfle admin kullanıcısı oluşturmayın, mümkünse site yöneticisi adı yazı ve sayfalarınızda görünmesin..

İp uçları 2
Yedekleme..
Sitenizin her zaman, her anlamda yedeğini alın.. Sunucunuzda bulunan tüm dosya ve klasörleri belli bir periyot dahilinde sürekli yedekleyin, bilgisayarınıza indirip arşivleyin, maddi imkanınız varsa sunucu firmanıza da artı olarak yedekleme yaptırın..
Bir dosya, bir eklenti, bir temada düzenleme, değişiklik yapacaksanız önce yedek alın, önemli tema ve eklentilerinizin ilk halini zip olarak saklayın, gerektiğinde oradan çıkarıp kullanın, dosyalarda yapacağınız düzenlemelerin aşamaları sırasında da o dosya yedeğini güncelleyin, dosyada bir çok yeri değiştirip, en son sitede denerim, bir sorun olmaz demeyin, değişiklik yaptıkça arada da sitenizde deneyip, o ana kadar olan işleminiz, düzenlemeniz tamamsa, dosya yedeğini tekrar güncelleyin..
Veritabanınızı size göre uygun bir zaman çizelgesi dahilinde sürekli yedekleyin, siteye eklediğiniz içeriğin değişimini de baz alarak veritabanı yedeğinizi daima güncel tutun.


Alıntıdır.
 

perfection

Üye
Kayıt
12 Ekim 2021
Mesaj
12
Tepki
0
Elinize emeğinize sağlık 2011 yılı için dört dörtlük bir rehber olmuş ancak günümüz için güncellemek gerek diye düşündüğüm için bir kaynak paylaşmaya karar verdim. İnternette bu tarz içerikler çok olsa da sizin gibi kaliteli bir biçimde ele aldığı için https://www.blogacmak.com/wordpress-site-kurmak/ kaynağını tavsiye ediyorum. Wordpress site açmak ile ilgili pek çok konu ele alınmış.
 
Yukarı Alt