Yaratıcılığınızı Körüklemenin Yolları

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Yaratıcılığınızı Körüklemenin Basit Yolları

Daha önce tasarımcılar için yaratıcılık ve motivasyon üzerine bir kaç kelime etmiştim. Bu kez daha da efektif bir kaç yöntemle, çalıştığınız projeleri baharatlamanın ya da bloke olduğunuz zamanlardan kurtulmanın yollarına göz atalım.

Sınırlar Çizin
Daha öncekilerden farklı olarak düşünceleriniz, fikirleriniz için birer sınır oluşturun, bunun için basitçe bir liste çıkarıp, bu listedeki maddelerin dışına çıkmadan düşünmeye çalışın. Böylece elinizdeki işe daha çok odaklanarak farklı yollar ile kafanızı karıştırmadan, ortaya daha yoğun elementlerle dolu bir yaratıcı iş çıkarabilirsiniz.

Risk Alın
Daha iyi sonuçlar için daha yaratıcı ve farklı çalışmalar yapmayı deneyin. Kısacası risk alın, bir önceki yöntemin tam aksine, kafanızdaki sınırları kaldırın ve burada bu yöntemi kesinlikle kullanamam dediğiniz ya da diyeceğiniz stilleri bile denemeye çalışın. Ortaya güzel bir karışım çıktığını göreceksiniz.

Tersini Yapın
O ana kadar yaptıklarınızı karşınıza alıp, bir de çalışmalarınız tersten okuyun, ve tersini deneyin. Örneğin beyaz arkaplan çalıştığınız bir tasarımda, bu yöntemle siyah arkaplan deneyin. Köşeli elementlerinizi yuvarlaklaştırın mesela. Faydasını göreceksiniz.

Eğer Yöntemi
Yukarıdaki tersini yapın yöntemi ile ilişkili bir başka yöntemde eğer yöntemi. Tasarımınız sarı ağırlıklı, eğer mavi yapsaydım nasıl olurdu sorusuna yanıt arayın. Eğer bu kutular sağda değil solda dizili olsa nasıl olurdu gibi sorular türeterek tasarımlarınızı zenginleştirebilirsiniz.

Aklınızdakileri Görselleştirin
Daha önce de belirttiğim gibi, yanınıza bir moleskine ya da not alabileceğiniz malzeme ile kalemler taşıyın. Aklınıza gelen bazı şeyler not alın hatta o notları görselleştirin. Size dönüşü çok faydalı olacak!




Zihin Haritaları Kullanın
Mind Map yani zihin haritaları sadece çalıştığınız proje ile ilgili değil, tüm hayatınıza yön verecek bir çalışma yöntemi. Bir konferansımda zihin haritası oluşturmak üzerine örnekler vermiştim. Zihin haritaları kullanarak çok daha yaratıcı konseptler oluşturmak mümkün.




Doğada Vakit Geçirin
Zihninizi açmak, daha yaratıcı fikirler bulmak için doğa eşsiz kaynaklardan biridir. Hem sizi sakinleştirir hem de izlediğiniz manzaralarda gördüğünüz detaylarda yakalayacağınız desenler size yepyeni bakış açıları sağlayacaktır.

(Alıntıdır.)
 

Şener CANÖZ

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
2 Nisan 2009
Mesaj
2.986
Tepki
1.588
Afferim !

Teşekkür ederim iyi oldu bu paylaşım benim için Özgül
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Makalenin devamı niteliğinde bir kaç not daha:

Yaratıcı Kalmak İçin İpuçları

Bir tasarımcı için en önemli durumlardan, hatta görevlerinden biri de mümkün olduğunca yaratıcı olmak, ve tasarımlarını özgün şekilde üretmektir. Peki daima yaratıcı kalmak mümkün mü, mümkünse neler yapmalı kısaca göz atalım.

Trendler
Yine tasarımcının başlıca görevleri arasında zihnini yeni tutmak, güncel görsel eğilim ve moda trendleri takip etmek sayılabilir. Başta internet olmak üzere bu yeni trendler, televizyonlar klasik ya da dijital dergiler, sektörel yayınlar üzerinden takip etmek mümkün.

Süreçler

Proje süreçleri içerisinde sonuca ulaşmak için her tasarımcının kendine özgü yöntem ve sorun çözme yolları vardır. Siz de kendinizinkini geliştirebilirsiniz. Süreçler içerisinde kullanacağınız araçlar, yöntemler ve tecrübeniz bu konuda belirleyici olacaktır. Kendinizi bu konularda geliştirerek süreçler konusunda pozitif aşamalar sağlamanız mümkün.

Fiziksel İpuçları

Tasarımcılar pek öyle gözükmese de sürekli kafa çalıştıran yenilik ve çözüm üretmeye odaklı ve aslında çok yorulan kişilerdir. Bu fiziksel yorgunluğun üstesinden gelmek için bir kaç ipucu ile devam edelim.

Uyku:

Zorlu proje süreçlerinde, bir sonraki gün daha zinde olmak için her zaman iyi dinlenmiş olmanız gerekir. İyi ve deliksiz bir uyku bir sonraki güne daha iyi motive olmanızı sağlar, uykusuz geceler geçirip işleri yetiştirmeye çalışmak yerine iyice dinlenmiş olarak daha motive bir gün yaşamaya odaklanın.

Kötü Diyet:

Bu süreçler içinde elbette ki sağlınız açısından da yediğinize içtiğinize dikkat etmelisiniz. Mümkün olduğu kadar abur cuburdan kaçınıp, vücudunuzun gerçekten ihtiyacı olan besin ve vitaminlere yönelmeniz faydalı olacaktır.

Stres:
Gereksiz gerginliklerden mümkün olduğu kadar kendinizi arındırmaya çalışın, çalışma ortamınızı da buna göre düzenleyebilir ya da seçebilirsiniz, mümkün olduğu kadar stressiz geçen süreçler en azından işe odak sorunlarınızın üstesinden gelerek daha sağlıklı işler çıkarmanızı sağlar.

Yaratıcı olmak ve öyle kalmak için bu minik ipuçları umarım faydalı olmuştur.
Herkese bol pikselli günler :)

(Alıntıdır.)
 

FurkanSmg

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
60
Tepki
3
Paylaşım gerçekten çok güzel. Teşekkürler.

Tapatalk ile HTC HD2 den gönderildi.
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Alıntılar sevgili Hasan Yalçın'a aittir. Dileyenler sitesinden farklı konularda bilgi sahibi olabilirler.
 

Şener CANÖZ

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
2 Nisan 2009
Mesaj
2.986
Tepki
1.588
Tammm bende kızcaktım ne bu yarım yarım yazıyon diyeki ucuz kurtardın gazabımdan haaa !

Sağol teşekkür ederim tekrardan Özgül.
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
@Şener CANÖZ
Gazabına uğrayan benim gibi olsun Şener Abi.:)

***

Rica ederim, faydalı olması dileğiyle...
 

Emre Şerim

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
20 Ekim 2008
Mesaj
261
Tepki
14
en önemlisi bu maddeleri kocaman kocaman duvarlara asabileceğiniz bir ofiste çalışın. çünkü her gün bu maddeleri duvarda görmeniz sizleri bu düşüncelere itecek ve tasarım yaparken faydalı olacaktır. bunun eksikliğini çekiyorum arkadaşlar.
 
Yukarı Alt