Yarışma:Organ Nakli ve Bağışı

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
''Organ Nakli ve Bağışı'' Konulu Slogan ve Afiş Yarışması

( 03 - 09 Kasım Organ Nakli Haftası )

Organ Nakli Nedir? :Canlılarda belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenen bölümlerine organ denir.Sağlam bir organı tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organı yerine takılmasına, organ nakli adı verilir. Organ nakli hayat kurtaran bir operasyondur.
Yurdumuzda, yaşayandan veya ölüden organ veya doku alma 29 Mayıs 1979'da çıkarılan 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkındaki Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre;
Canılıdan Organ Nakli:
18 yaşını doldurmamış kimseden organ almak yasaktır.
Organ verenin yaşamını sona erdirecek veya tehlikeye sokacak organ alınması yasaktır.Sağlıklı ve 18 yaşını doldurmuş kimse, en az iki tanık önünde, yazılı ve imzalı izin belgesi vermesi ve bu izinin doktor tarafından onaylanması durumunda organ bağışı yapabilir. Organ nakli, bu iş için yetiştirilmiş uzman personeli, araç ve gereçleri olan sağlık kurumlarında yapılabilir.

Ölüden organ nakli:
Vericinin tıbbi olarak öldüğü yetkili dört uzman doktor tarafından onaylanmalıdır. Verici sağlığında organ bağışı yapacağını resmi ve yazılı olarak bildirmemişse, ölüm anında yanında bulunan yakınlarından birinin yazılı izniyle organ bağışı yapılabilir.

Yurdumuzun her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta vardır. Her yaştan binlerce hasta, organ nakli için sıra beklemektedir. Ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer, ilik nakli ve kornea gibi orların nakli başarıyla yapılmaktadır. Yaşayan bir kişiden alınan bir organ bir başka kişiye, bir ölüden alınan organlar ise birçok kişiye hayat vermektedir.

Çağımızın korkunç bir belası da yasal olmayan organ ticareti ve buna bağlı olarak yapılan organ nakilleridir. Tüm dünyada özellikle geri kalmış ve yoksul ülkelerde yaygın olan bu faaliyet insanlık adına utanç verici bir durumdur.

Organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbı olanaklarla çözmek, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek için, 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Nakli Haftası kutlanmaktadır.

Yukarıdaki bilgiler ışığında bu çok önemli ve hayati konuda toplumumuzu bilinçlendirmek, insanlarımızın sağduyulu ve duyarlı olmasını sağlamak amacıyle ; www.grafikerler.org yönetimi olarak, meslekte ve beceride kendimizi geliştirme amaçlı, her ay düzenlediğimiz forum içi yarışmalarda 2010 Kasım ayı yarışma konusunu '' Organ Nakli ve Bağışı'' olarak belirledik.


Sunum açıklama ve şartları:

Amaç; afiş çalışması ile gerekli mesajın verilebilmesidir. Afiş tanımı kısaca aşağıda anlatılmıştır. Ebat konusunda bir kısıtlama yoktur. Afiş üzerinde sponsorun logo ve ismi mutlaka belirgin olacaktır. Sponsor www.grafikerler.org 'dur.
Çalışmalar özgün olmalı, daha önce yayınlanmamış olmalı, alıntı, benzer olmamalıdır. Çalışmalarda kullanılacak fotoğraf, vektör ve benzeri materyallerin telif hakkı ve kullanımı konusunda muhtemel problemin sorumluluğu çalışmayı sunan kişiye aittir.


Afiş Nedir?

Afiş bir haber, bir olayı, bir ürünü yada bir fikri sanatsal ve kültürel açıdan topluma duyurmak amacıyla, değişik yüzeyler üzerine yapılan ve belirli boyutlarda hedef kitlenin görebileceği yerlere asılan duyurulardır. Fransızca’da hem duvar ilanı, hem de sanat değeri taşıyan grafik çalışması anlamına gelen “affiche” kelimesinden dilimize aktarılmıştır.
Afişler farklı boyutlarda tasarlanabilirler. Büyük boyutlu dış mekan afişleri, duvar yüzeylerine ve ilan panolarına asılır. Billboardlar yada otobüs duraklarındaki afişleri dış mekan afişlerine örnek olarak verebiliriz. Dış mekan afişlerinin izlenme süresi kısadır. İzleyici tarafından çok kısa sürede algılanması gerektiği için sade basit ve etkili olmalıdırlar.
İç mekan afişleri ise mekan içlerinde kullanılmak üzere tasarlanan daha küçük boyutlu afişlerdir. Genelde 50×70cm, 45×64cm gibi küçük boyutlarda tasarlanırlar. İç mekan afişleri daha uzun süre izlenebilir.

Afiş tasarımı hakkında daha detaylı bilgi ve örnekler için aşağıdaki forum konumuza başvurabilirsiniz.
https://www.grafikerler.org/afis-tasarimlari/

Yarışmaya Katılım şartları için; Buraya
Çalışmanızıburaya açarak sunabilirsiniz.

Foruma resim yüklemek için bu konuya bakınız.
www.grafikerler.org logosunu vektörel formda indirmek için ; buraya tıklayabilirsiniz.

Son teslim tarihi: 30 Kasım 2010

Ödül: ilk 3'e girenlere Plaket ve Altın Üyelik verilecektir.
 
Yukarı Alt