Yeditepe Üniversitesi - Görsel İletişim Tasarımı Bölümü - Tanıtım

Hasan YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
19 Aralık 2011
Mesaj
1.154
Tepki
164
Bu yeni bölümün temeli, modern iletişim araç, sistem ve kurumlarının, teknoloji, boyut ve içerik yönünden geçirmekte oldukları hızlı GELİŞİME ve onun da ötesinde, bunların yol açtıkları toplumsal değişimlere dayanmaktadır.
İletişimin toplumsal yaşamın gelişmesi ve karmaşıklaşmasına paralel bir ilerleme gösterdiği bilinmektedir. Üretim, teknoloji ve ticaret alanındaki gelişmelerin yanı sıra kültürel ve siyasi gelişmelerin de iletişim alanının işlevlerini daha Kapsamlı Hale Getirdiği açıktır.
II. Dünya SAVAŞI'NIN sonunda tartışılan konular dört büyükler (radyo, televizyon, basın, film) üzerinde yoğunlaşırken, günümüzde karmaşıklaşmış, çeşitli ve Şaşırtıcı iletişim araçları varlığıyla Karşı Karşıya bulunulmaktadır. Bu değişik, yeni araçlar arasında belirleyici rolü, göze kulağa (görsel-işitsel) hitap eden materyel ve oynamaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler toplumlara, renkli televizyonun son modellerini, Kablolu televizyon, kaset, video teyp, video-Fon, sterio-Fon, tele-konferans, lazer tekniğine Dayalı Makineler, elektro statikler, elekrtroniğe Dayalı yüksek hızlı dizgi, baskı ve Öğrenme makineleriı, elektronikle işleyen Mikro-filmler, radyo yoluyla baskı yapan Makineler, Zaman Paylaşımlı bilgisayarlar, veri Bankaları, Telematik uygulamalar, Uydular arası bağlantılar vb. sunmaktadır.
Bütün bu gelişmeler, çağımızın "bilgi çağı" olarak adlandırılmasını haklı kılmaktadır. Posta ve telgraf hizmetlerinden başlayarak, uzanabilen bilgisayar ağları bir "Bilgi (Enformasyon)" yaratmıştır Toplumu onu konuya ve tüm yerleşim birimlerine artık.
Zamanı değerli çağımız insaninin, günlük yaşamındaki çeşitli aşamalarda başarılı sonuçlar elde edebilmesi ancak bilgiyle gerçekleşmektedir. Bilgiye ulaşma sistem ve Metodları çeşitlidir ve "Kim, Ne, Nerede, Nasıl, Ne zaman" ın yanıtları bulunarak, karşılaşılan sorunlar çözümlenebilir. Sorunlar, ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarıyla yakından ilişkiliyse de, temel olarak evrenseldir ve herhangi bir özelliğe, belirli bir bölgeye ya da medya biçimine bağlı kalmamaktadır. Ekonomi ve ekolojiyle ilgili büyük çaptaki bilgiyi yapılaştırmak, sisteme sokmak, düzenleme ve bilgiye yön vermek gereklidir.
Bilgi Teknolojisi, birçok Şaşırtıcı ve önemli işlemleri çözümlerken ayný zamanda, gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, gelişmiş, otomasyon ve (robot) lu toplumlarda da yeni sorunlar yaratmaktadır. Gelişmiş ülkelerde sorunlar, bilgi Çöplüğü, güvenlik, tamamlık, karar verme, yabancılaşma gibi konularda yoğunlaşırken, gelişmekte olan ülkeler bunlara ek olarak teknolojik, kültürel ekonomik, siyasi-hukuki Bağımlılık, ithal edilen teknolojinin işlevsel kullanımı gibi sorunlarla Karşı Karşıya bulunmaktadırlar.
Bu gelişmeler ve beraberinde getirdikleri sorunlar, "Görsel İletişim Tasarımı" Bölümü "nün temelini oluşturmaktadır.
Söz konusu özellikleri ve kapsam alanı yönünden, anilan konular, disiplinlerarası işbirliğini gerektirmektedir. Bu nedenle, tümü Öngören genel bir düşünce sistemine (genel sistem yaklaşımına) ihtiyaç vardır. Uygulamada gerek teknik, gerekse varsayımlara dayanan pek çok bilginin, sistemler, bilgi şebekeleri / ağları ve iletişimde Birleştirilmesi gerekir. Sistem Bilimi ve Bilişim birimi öylesine çapraz-bilimsel, çok disiplinli bir alandır ki, teknoloji, mühendislik, doğal bilimler ve kültür bilgisi dışında, toplumsalve davranış bilimlerinin bazı elemanlarını da içermektedir. Konunun; teknolojik, toplumsal - kültürel - siyasi - hukuki ve Ekonomik Yönleri dikkate alınarak "Genel Sistem Bilimi, Bilişim ve Sibernetik Yaklaşım" çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir.
 
Yukarı Alt