freehandde acık nesnelere dolgu renk vermek (Resimli Anlatım)

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Arkadaşlar freehand de açık nesnelere renk dolgu vermeyi resimde görüleceği gibi anlatmaya çalıştım umarım anlaşılır ve faydalı olur kolay gelsin saygılar

 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Yaşar hocam, bildiğim kadarıyla ve sizin de görsel olarak verdiğiniz örnekte yazdığınız gibi FreeHand programı ucu açık ögelere ( Herhangi bir geometrik çizime veya formsuz çizim biçimlerine ) verdiğiniz dolgu rengini tanımlamaz.

Object paletinde bulunan " Closed " kutucuğunu tıkladığımız zaman ilgili geometrik form kapanmış olmuyor mu..? Yoksa ben mi yanılıyorum...?

Saygılar...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Melih hocam haklısın, burçin hanımın sorduğu sorunun cevabının bu olduğunu düşünerek bu şekilde ifade etmeye çalışmıştım.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Yaşar hocam verdiğin linkteki açıklamayı okudum. Corel programında o tür bir seçeneğin açıklamasını yapmış Emine Şahin arkadaşımız. Corel denen programı bu güne kadar hiç kullanmadığım için bu tür bir seçeneğin olduğunu da bilmiyordum bu nedenle öğrenmiş oldum.

Yalnız bu tür bir uygulama Corel'de seçenek işaretlemesiyle mümkünken Adobe Illustrator CS4 ve Indesign CS4 serisinde standart. ( Pen aleti ile çizdiğiniz her tür ucu açık forma dolgu rengi verebiliyorsunuz).

Şimdi Corel'de bir şekilde gerçekleştirilen bu özellik ne yazık ki FreeHand MX programında mümkün değil yazımda bunu belirtmek istedim. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır.

Saygılar...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Hayır Melih hocam estağfurullah asıl ben yanlış bilgilendirmek adına endişe ettim üzüldüm, saygılarımla hoşcakalın...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Forum içinde gezinirken, tesadüfen bu konuya rastladım.

Mesajları tek tek okudum.
Maalesef verilen bilgilerin yanlışlığı karşısında şaşırmadım desem yalan olur.

Arkadaşlar,
Freehand programı, hala iş yapan programdır. Hele hele Mac ortamında Illustrator'e henüz ısınamamış grafikerler, Freehand'i hararetle kullanmaya devam etmektedirler. Bence de, Freehand'ın ölüsü bile en az iki yıl daha iş yapacaktır.

Bu öngörüden hareketle, mademki Freehand'in ciddi olarak pek çok kullanıcısı var, o zaman bilgilerimizi güçlendirmeye de dikkat etmeliyiz.

Konuya dönecek olursak, bir yıl önce yazılmış bu konu başlığı altında, Freehand'de açık uclu nesnelere dolgu verilmesi ele alınmış. Yaşar Bey konunun kenarından teğet geçmiş. Bildiği kadarıyla mütevazi şekilde açıklamaya çalışmış. Bu haliyle bile, kendisine gecikmiş bir teşükkürü göndermek isterim.

Fakat gelen diğer mesajlarda;
Freehand'in böyle bir yeteneği yoktur diyen bir arkadaşımız kelimenin tam anlamıyla "sallamış!"

Eğer konuyu bilmiyorsak, göstereceğimiz tevazu, bilgisizliği birazcık gizleyecektir. Ama konuya iddiayla yaklaşmak, cehaletin cesareti olarak tanımlanacaktır.

Freehand programında ucu açık nesnelere tabii ki dolgu verilebilir. Bunun için yapmanız gereken, Edit>Preferences...den Object sekmesi içindeki "Show fill for new open path" satırının başındaki kutucuğa işaret koymaktır.

Artık bundan sonra çizeceğiniz bütün açık uçlu nesnelere rahatlıkla dolgu verebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken, bundan sonraki nesnelere bu özelliği uygulamanızdır. Daha önce acık uclu cizdiğiniz ve dolgu verdiğiniz nesneler, hala dolgusuz görünecektir. Ama artık bundan sonra çizeceğiniz açık uclu nesneler, dolgulu görünecektir.

Şimdi "yaşasın doğru bilgi!" dediğnizi duyar gibi oldum.

Herkese başarılar.
Tuncer ÖZKAN
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Tuncer bey konuyu tamamladığınız için teşekkür ederim emeğinize sağlık ben aceleye getirerek preferences ayarlarını dediğiniz gibi teğet geçmişim :)
 
Yukarı Alt