14 Yaşındayım Grafiker Olmak istiyorum. Bana Yol gösterebilir misiniz?

Kayıt
20 Temmuz 2013
Mesaj
28
Tepki
0
Merhabalar,

Ben tahmininiz üzere forumda yeniyim. Alında bu soru için katıldım aranıza. Ben 14 yaşındayım ve grafiker olmak istiyorum ama çizim yeteneğim olsa bile çok ham. Resim öğretmenlerim her zaman çalışmalarımdan hoşnut olmuştur. Bir kere bana ders vermeyi önermişti bir resim öğretmenim ama sınav dönemi olduğu için kabul edememiştim. Şimdi sorum şu ben İnşallah Bandırma Anadolu/Anadolu Öğretmen Liselerinden birine gireceğim. Önümdeki 4 sene kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Çizim, Desen Kursları vs. Kendi bilgimi sınayamam ama 1-2 Senedir Photoshop Cs4 kullanıyorum. Bir forumda "Grafiker" rütbem mevcut. Yaptığım çalışmalar genelde beğenilir. Ama asıl sorun, ben acaba Diploma almadan grafikerlik işini yapabilir miyim? Yeterliliğimi ölçmek için nasıl bir yönteme başvurabilirim? Mesela 2-3 sene sonra bilgim de pekişince evde oturup para karşılığı iş yapmaya başlayabilir miyim? Para önemli değil onu bir ölçü olarak söyledim. Para kazanabilecek düzey manasında. Bu sorumu cevaplarsanız çok sevinirim. Yani diplomam olmasa da profesyonel grafiker olabilir miyim? Eminim benim gibi bir çok arkadaşımıza da yardımcı olacaksınız. Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Hatam olduysa özür dilerim. Haddimi aştıysam özür dilerim. Hafife aldıysam mazur görün. Cevapları bekliyorum... Bu arada bugün Adobe Illustrator ie çalışmaya başladım.
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Kardeşim foruma hoş geldin.
Öncelikle etkili anlatımından ve bu yaşta bu kadar bilinçli cümleler kurmandan dolayı seni tebrik ederim.

Bu işe desenden başlamayı tercih etmende çok taktir edilesi, zira günümüzde yaşıtların photoshop'ta yazı yazabiliyorlarsa kendilerini 'grafiker' ilan ediyorlar.
Anladığım kadarıyla desenin iyi derecede, eğer lisede bu bölümü okumayı düşünmüyorsan dışarıdan buna sürekli zaman ayırmalısın elinin soğumaması açısından.Belki birkaç kurs desteği daha iyi olabilir.Programları kendi çabanla öğreniyorsun galiba bu da güzel.
Desen,programlar tamam da işin estediği, tasarım bilgisi, piyasaya yönelik gereken bilgileri nereden edinirsin o konuda fikrim yok.
Belki üniversitede bu alanı tercih edersen o zaman kendini fazlasıyla pekiştirir, istediğin konuma ulaşabilirsin.
Bu süre zarfında önerim sürekli kaliteli platformları,baskılı veya dijital yayınları takip etmen.

Kolay gelsin.
 

Sarp111

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
14 Temmuz 2013
Mesaj
119
Tepki
2
@Hasan DİLSİZhaklısınız önce kurs alın ondan sonrası yetenek sınavına alırlar.
 
Kayıt
20 Temmuz 2013
Mesaj
28
Tepki
0
@Hasan DİLSİZ

Öncelikle ilginiz ve iltifatlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizde tamamen haklısınız. Eğer bu 4 senede kendimi geliştiğime ikna edebilirsem yetenek sınavlarına girip Güzel Sanatlar Fakültelerinden birine girmeyi istiyorum.Aslında böyle ifade edersem daha anlaşılır olacak sanırım. Ancak bu hedefime ulaşamayıp da giremezsem o zaman grafikerlik benim için tamamen bitmiş olur mu? Bu sorunun cevabını merak ediyorum. Teşekkür ederim...
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Önümüzdeki 4 sene kendini geliştirmek için oldukça uzun bir süre.Bu dört senenin en az yarısını yetenek sınavları için harcasan bence rahatlıkla fakülteyi kazanırsın.
 
Kayıt
20 Temmuz 2013
Mesaj
28
Tepki
0
@Hasan DİLSİZ
Doğru söylüyorsunuz. Cahilliğimi mazur görün lütfen eğer yetenek sınavını kaybedersem 1 senem boşa mı gitmiş olur yoksa puanımla başka yere yerleşebilir miyim? Teşekkür ederim...
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
O konuda bilgim fazla yok ama yetenek sınavları tercihlerden önce yapılıyor sanırım.yanlış biliyorsam düzeltin.
Yetenek sınavlarında yerleşemezsen farklı alanlarda yada meslek yüksek okullarına tercih yapabilirsin diye düşünüyorum.

Ama daha önünde uzun süre var o vakte kadar çok şey değişecektir sistemde.
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Dikkatle inceleyiniz lütfen:
Şanlı Photoshop yazılımının” tasarım öğretme menüsü yoktur; fikir bulamaz, renk seçemez, kompozisyon kuramaz, çizim yapamaz, tipografiden anlamaz ve üslub geliştiremez
Mesela büyük usta Sergio Pablos’un, sadece kağıt ve kalem kullanarak ortaya çıkardığı şu muhteşem animasyonu, bir takım komutlarla becerebilecek hiçbir program ve operatör yoktur ve asla da olmayacaktır (sayfaların sıralanması ve dijital boyama teknik konulardır):
http://vimeo.com/6969163
http://vimeo.com/46348225
http://youtu.be/h0WYjhJ9kNM

"Uzmanlığı grafik dizayn olan bir tasarımcı, doğadaki renk ve leke değerlerini, perspektif ve derinlikleri, denge ve oranları beyninde harmanladığı bir iş haline getirmiştir. Başarılı bir tasarımcı için yetenek şarttır, ancak eğitimsiz olmaz. Uzmanlığı bu olmayan ve yaratılmış bir grafik eseri değerlendirme konumunda bulunan kişilerde gayri iradi ve insiyaki etki kaybolur, zihnindeki kodlamalar radyasyona maruz kalmış bir elektronik cihaz gibi sapıtır ve saçmalar. Bu alandaki kantitatif ve kalitatif araştırma sonuçları da bu bakımdan kirlidir. Oluşan parazit etkisinden kendisini ancak uzmanlar koruyabilir. Bu çalışmaları satın alanların çok önemli bir çoğunluğunun uzmanlığı o yönde olmadığı için böyle bir durumda ‘kriter’ de yok demektir.”
http://selimtuncer.blogspot.com/2006/11/bir-dergi-ve-bir-karnaval-grafik.html

“Tasarım özgürlüğü, canınızın istediği renk ve biçimleri canınızın istediği gibi yerleştirmek değildir. Tasarım çalışması zaten işin gerektirdiği yüzlerce unsurla sınırlanmıştır. Müşterinin verdiği işle ilgili bilgilerin içinde durmaktadır bu sınırlar. Ve tasarımcı, rakipleriyle aynı sınırlara uyarak, onlardan farklı bir sonuç elde etmeye çalışmaktadır.”
http://www.ortakpayda.com/articles.php?ID=1336

“Her şeyden önce bir uzmanlık konusunu herkesin katıldığı ve uzman olmayanların değerlendirdiği bir yarışmaya dönüştürmek son derece yanlıştı. Daha önce benzer yarışmalarda hasbelkader jüri üyeliği yaptığım için biliyorum, beş bin başvuru arasından beş tane düzgün iş bulabilirseniz şanslısınız demektir. Bu da önemli değil, o beş tane işin yukarıda sözünü ettiğim kriterlere uygun olma ihtimali ise sıfırdır.”
http://selimtuncer.blogspot.com/2012/05/bana-bunun-franklin-gothicini-yapabilir.html

"Font tasarımı yapabilmek, hattâ Türkçeleştirmek için bile grafik eğitimi almak, tasarımcısı olmak gerekir. Fontun bir tasarım amacı vardır. Tasarlayacağımız fontu hangi amaçla nerede kullanacağız. Her fontun kullanım alanı farklıdır. En zoru da metinde kullanılacak olan fontların tasarımıdır.”

http://www.photoshopmagazin.com/dergi/2007/02/kaligrafiye_ve_fontlara_adanmis_bir_omur_abdullah_tasci.html
http://www.youtube.com/watch?v=g6ZPcsDOkoA

“İlk iş bence, iyi temel metin dizgi kurallarını öğrenmek ve sonra da deneysel işlerle başlamak olmalıdır. Biraz saçma geliyor biliyorum ama, bazı şeyleri değiştirmek için heves ve arzu yanında, karşı gelinecek kurallar hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.

İlk aşamada harf formlarının yapıları hakkında bilgi gerekir. İnsanlar en azından yazı karakterlerinin mödülerliğiyle ya da onları filtrelerden geçirmekle uğraşmaktansa, tırnaklı harf tasarımının çeşitliliğini ve zorluklarını anlasalar, benzer yazı karakterlerinin birçoğu zaten yok olur.

Eleştirel farkındalık kadar önemli olan bir diğer unsur, kişinin kendi disiplininin ve tarihin içerisinde nerede bulunduğunun bilincidir. Bu üç şey, en azından tipografinin karmaşıklığını anlamak ve yenilikçi olabilecek işler için gerekli olan parametreleri sağlayacaktır.

Sanki problemin bir bölümü, artık üniversitelerin tipografinin temellerini öğretmeyi unutmuş olmasından kaynaklanıyor. Eğitmenler mi korkuyor, yoksa öğrenciler mi öğrenemeyecek kadar tembel bilmiyorum. Gösterişli tipografiler yapmış ama yanındaki açıklama yazısının dizgisiyle uğraşmamış birçok insanın portfolyosunu gördüm. Bu benim için, bütün işin anlamını yitirmesine sebep oluyor.”
Jonathan Barnbrook (Grafik tasarımcı - Font tasarımcısı)
http://www.virusfonts.com/

"Kadrosunda grafik tasarımı eğitimi almamış akademisyenlerin olduğu onlarca grafik tasarım bölümü sayabilirim! Bunun nelere mal olduğunu iyi anlamak gerek. Bu durum ahlaki değildir, etik değildir! En iyi eğitim modeli bir şekilde kâğıt üstünde oluşturulabilir, ama asıl mesele eğitimi kimin vereceği, konusunda gerçekten uzman akademisyenin nasıl bulunacağı ya da yetiştirileceği! Yurtdışında tasarım çok spesifikleşti, ancak biz bu “kötü niyetli azınlık” kadrolaşması nedeniyle, daha hâlen tasarımın ABC’sini oluşturmak için mücadele ediyoruz."
http://www.gennaration.com.tr/manset1/omer-durmaz_kavramsal-dusunmeden-ozgun-is-uretilemez/

"İyi eğitim için dört şey gerekli:
Öğrenmek isteyen, iyi öğrenciler
Öğretmek isteyen iyi öğretmenler
Öğrencilerin öğrenmesini isteyen, iyi okullar.
Okulların iyi eğitim vermesini isteyen yöneticiler.
Bunlar zaten olması gereken şeyler diyeceksiniz. Doğru; olması gereken ama her zaman olmayan şeyler. Bazılarının öncelikleri, bu saydıklarımızdan farklı olabilir: Belki de bazı öğrenciler, okula yalnızca diploma almak için geliyorlardır. Bazı öğretmenler, öncelikle kariyerlerinde ilerlemek, bazı okullar, para kazanmak, bazı yöneticiler ise öğrencileri ve öğretmenleri özel okullara ve dershanelere iteleyip, eğitim yükünü devletin sırtından atmak istiyor olabilir. Diğer bazı okullar ise, öğretim kadrolarında tasarımcı olmadığı halde, resim ya da bilgisayar eğitimi verdikleri bölümlerin adını 'grafik bölümü' olarak değiştirip, hem öğrencilerini, hem onların başvurduğu işyeri yöneticilerini hem de kendilerini kandırıyor olabilir. Bilerek ya da bilmeyerek (bazen yalnızca öğrencileri mezun olduktan sonra iş bulabilsinler diye) ülkemizin geleceği için hayati önemi olan tasarım mesleğini yozlaştırabilir, tanınmaz hale getirebilirler."
http://www.photoshopmagazin.com/paylasim/7011

https://www.grafikerler.org/grafik-tasarim-egitimi-soru-ve-sorunlar/44950-hayal-ve-ulasmak.html
https://www.grafikerler.org/grafiker-ve-egitim/45621-motion-grafiker.html
 

Kemal Aksekioğlu

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
30 Haziran 2013
Mesaj
2.040
Tepki
916
Yukarı Alt