Tasarım Dersleri (mehmet özdemir)

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
kenar payı verme nasıl yapılır

grafik tasarıma yeni başlayanlar, sizin için küçük ama tasarım için çok önemli bilgileri elimden geldigince burada sizinle paylaşmaya çalışacagım. ilk paylaşımım kenar payı verme nasıl yapılır. bazı arkadaşlar bunu farklı olarak bilirler. ama bu bana göre bir kuraldır. :)




Standart bir çalışmada açılan zeminin içerisine, 4 tarafından 1 cm olmak üzere ayrı bir zemin daha açılır. verilen bu 1 cm. işin toplu ve düzenli görünmesini ve her işte belirli bir standart içinde çalışmayı sağlar.

Dış zemine, yani ilk açılan zemine isteğe bağlı olarak zemin olarak resim, renk yada tipografi bir çalışma yapılıyorsa yazının yada yazıların bir kısmı konulabilir.

İkinci açılan zemine ise (1er cm küçük olan) standart yazılar; firma adı, slogan, genel bilgiler, iletişim bilgileri vs vs. yerleştirilir.

Bu çalışma yapılan işin daha derli toplu görünmesini sağlar. Ayrıca baskı aşamalarında, yani baskı sırasında tırnak payı denilen olayda sorun çıkmamış olur, hem de işin bıçakta kesimi sırasında bıçak 1mm kaysa bile iş göze normal görünecektir. Hem tasarımcı hem de matbaacı basım esnasında sıkıntı yaşamayacaktır.

Elimden geldiğince bu tip bilgileri bu başlık altında paylaşacağım...
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
ÖZEL KESİM KULLANMAK
Örneğin sert kapak (Karton Ciltli kapak) kullanılıyor ve kapakta delik açılarak iç ilk sayfa görünecektir. Ayrıca düz kesim olmayan bir broşür ya da dosya kapağında, bıçak yaptırarak özel kesim kullanılacaktır. Baskı işlemlerine ek olarak bıçak ve kesim, maliyeti arttıran bir unsurdur.



ÖZEL KESİMDE BIÇAK İZİ
Baskısı yapılmış kağıtlar bir doğru şeklinde matbaa bıçağı ile kesilebilir. Kalın kağıtların, çıkartma kağıtlarının vs. farklı şekillerde kesilebilmesi için özel bir bıçak yaptırılmalıdır. Bıçak uç çeşitleri ile kağıt; kesilebilir, pilyaj ve perforaj yapılabilir. Bıçak çizimi yapılırken, bıçağı yaptıracağımız yere her zaman danışmak gerekir. Özellikle birden fazla (teksirli) kesim yapılacak ise bıçakçınızdan, bıçak yerleşimini isteyin ve o yerleşime göre işi yerleştirin. Ayrıca, bazı durumlarda kağıt, baskıdan sonra açma yapabilir, bu durumlarda baskıdan sonra bıçak çizmek daha mantıklıdır.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Tasarımı biten bir işi baskıya hazırlamak, tasarımı yapmak kadar özen ve dikkat gerektirir. Tasarım yapılırken kullanılan resimler baskıya uygun olmalıdır. Yani mutlaka CMYK yapılmalıdır.

Neden CMYK?
Ofset baskıda işler dört renk üzerinden basılır. Bunlar;

C: cyan
M:Magenta
Y:Yellow
K:Black


Eğer resimler CMYK değil de RGB olarak baskıya verilirse, ekranda görülen renkleri çok dışında renkler alınır baskıda. Buda hata baskı demektir. Genelde bazı FİLM yada CTPC firmaları işi film yada ctpc alırken bunları kontrol eder. Bazıları ise etmezler. Geldiği gibi çıkış alırlar. Buda tasarımı hazırlayan matbaa ya da ajans için maddi kayıp demektir. Dikkat edin sizi de etkiler bu maddi kayıp.
İşi şansa bırakmamak için tüm resimleri kendiniz CMYK yapınız. Bu iki şekilde olur genelde.
1. Photoshop; photoshop ta resimlerin renk tonu, parlaklık ayarı yapılırken, Image-mode seçeneğinden yapılır.
2. Genelde tasarım programlarının içinde kendi özel resim üzerinde oynama bölümleri vardır. Oradan da yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyim ki photoshop ta yapılan CMYK yapma olayı, diğerine göre daha sağlıklıdır. Diğerinde renklerin kaybolma, resimin soluklaşma ve matlaşma olayı daha yüksektir. Bu nedenle photoshop en çok tercih edilen programdır.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Yazı convertleme, tasarımda kullanılan fontun font özelliğinin bozularak vektörel çizime dönüştürülmesidir kısaca. Her program için bu seçenek farklı tuşlara ve yerlere konmuştur. (corel de convertleme; yazı seçili iken CTRL+Q yapılır. illustrator de ise SHIFT+CTRL+O) convertlenmiş yazı üzerinde istediğiniz gibi şekil değişikliği yapabilirsiniz.





textler neden convertlenir?

Tasarım bitmiş film çıkışı alınması için filmciye gönderdiniz. Filmci çalışmayı açtı, font sordu. Yani sizin çalıştıgınız fontlar o bilgisayarda yok, eyvah ki ne eyvah. Eğer filmci anlayışlı biri ise sizi arayarak durumu bildirir. Yok değilse o şekilde çıkış alır. Bununda faturası size kesilir büyük ihtimal.
 

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
984
Tepki
243
Kros nedir?
Kros baskı esnasında renklerin tam olarak üst üste oturmasında büyük önem taşır. Ayrıca işin kesiminde tam işin kendi ölçülerinde kesilmesini sağlar. Eğri yada büyük-küçük kesilmesini önler.

İşe kros nasıl konur?



Genelde işin köşelerine ve bitim noktalarına konur. Standart 2 mm boyunda dört renkte (çizgi rengi c:100/m:100/y:100/k:100) olur. İşin 2mm dışında olacak şekilde olur. Bunun nedeni ise işe kesim esnasında kolaylık sağlayacak şişirme işleminin yapılması içindir. Krosa dört renk verilmesinin amacı baskının her aşamasında kağıt üzerinde renklerin oturup oturmadığını kontrol etmek içindir. Bu tek renk ya da iki renkli baskı makineleri için geçerlidir.

İşe kros koyduktan sonra şişirme işlemi (kesim payı verme) yapılır. Bu ise işin basımından sonra kesiminde de büyük kolaylık sağlar. İşin kesilen yerlerinde ve etrafında beyazlık ya da başka bir rengin olmamasını sağlar. İşin etrafında başka renk ya da beyazlık olsaydı göze hoş görünmezdi değil mi?

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra CMYK yapma font CONVERTLEME tekrar kontrol edilir ki gözden kaçan bir nokta olabilir diye. Kaydetme işlemi esnasında hangi programda çalışıyorsanız, o programın düşük versionun da kaydetmeniz gerekir. Çünkü sizin çalıştığınız program mesela corel13 ise filmcide corel 12 çalışıyor ise sizin en az corel 10 yada 11 olarak kaydetmeniz gerekir.
Bundan sonrası filmciye aittir. Kolay gelsin…
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Mehmet ÖZDEMİR

Merhaba.Bilgiler için teşekkürler fakat biraz eksik kalmış. 1 cm kesim payı her çalışma için geçerli değildir. Bu ölçü; kartvizit, antetli, afiş, branda, dergi, gazete vs her uygulama için farklılıklar göstermektedir. Örneğin 2 x 4 mt bir afişe veya bir kartvizit çalışmasına 1 cm kesim payı uygunsuz olur.
Bunun da belirtilmesi gerekir.
 
Yukarı Alt