Broken Link Checker – Kırık, çalışmayan bağlantı bulucu

Kayıt
30 Ekim 2008
Mesaj
119
Tepki
4
WordPress bloğumuz büyüdükçe eski yazılarımızda vermiş olduğumuz bağlantıların, linklerin kontrolü oldukça zorlaşmaya başlar. Bir de bunlara wordpress bloğumuza yorum yazan kişilerin adresleri eklenince bağlantı kontrolü ciddi zaman alan bir işlem haline dönüşür. Bloğumuzda kırık link olması seo -arama motoru optimizasyonu- açısından kötü sonuçlar doğurabilir, bu nedenle belli aralıklarla wordpress bloğumuzda bulunan linklerin kontrol edilmesi gerekmektedir. WordPress’te bu işlemin otomatik yapılmasını sağlayan bir eklenti mevcut. Seo uzmanları tarafından vazgeçilmez olan bu eklentiyi inceleyelim. Broken Link Checker, Kırık Bağlantı bulucu bu yazımızın konusu.
Broken Link Checker Eklenti Bilgileri
Eklenti Yazarı Janis Elsts
Eklenti İsmi Broken Link Checker
Eklenti İndirme Adresi Broken Link Checker

Broken Link Checker Eklentisi Kurulumu



  • İndirdiğiniz broken-link-checker.0.9.4.4.zip dosyasının içeriğini bir klasöre çıkartınız.
  • Çıkarmış olduğunuz dosyaları wp-content/plugins klasörünüze ftp ile yükleyiniz.
  • WordPress > Eklentiler menüsü altından, eklentiyi etkinleştiriniz.
  • WordPress > Ayarlar > Link Checker menüsü altından eklenti ayarlarını yapılandırınız.
Broken Link Checker Eklentisi Özellikleri


  • Arka planda kırık bağlantıların tespiti
  • Kırık bağlantıların yanı sıra yönlendirilmiş bağlantıların da tespit edilip rapor olarak sunulması
  • Hem kırık bağlantıları hem de yönlenen bağlantıların kolayca düzeltilmesi
  • Kırık bağlantıların tespit işleminde wordpress bloğunuzun aktif olarak kullanılabilmesi
Broken Link Checker Ayarları

Eklentiyi kurup aktif ettikten sonra wordpress ayarlar bölümünden Link Checker’ı tıkladığınızda aşağıdaki resimlerdekine benzer bir ayar ekranı ile karşılaşırsınız. Ayarlar bölümünü detaylı inceleyelim:

Eklenti Ayarlarında “Status” kısmında eklentinin yaptığı tarama sonuçlarını görebilirsiniz. Bu bölümde bulunan Re-check all pages butonunu kullanırken dikkatli olmalısınız, sitenizin yoğun kullanıcısı olduğu saatlerde bu butonu kullanmanız sitenizin kitlenmesine neden olabilir. Sonuçlarda bulunan kırık link (broken link) sayısına tıklayarak hangi bağlantıların çalışmadığını görebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.
Check Each Link” kısmında aynı linkin kaş saat aralıkla kontrol edileceğini belirtiyoruz. Burada kısa bir aralık vermemeniz iyi olur.
Broken Link CSS” ve “Removed Link CSS” bölümlerinden kırık link ve silinen linkler için görünüm ayarlarını belirleyebiliyoruz. Bu bölümde iyi derecede css bilginiz yoksa herhangi bir değişiklik yapmamanızı tavsiye ederim.
Broken Link SEO” kısmında çalışmayan linklere “nofollow” etiketi ekleyebilirsiniz. Her ne kadar seo için en iyisi bu linkleri tamamen kaldırmanız olsa da kaldıramadıklarınızı veya henüz ilgilenemediklerinizi nofollow ile etiketlemeniz geçici de olsa bir çözüm olabilir.

Exclusion List” bölümünde kontrol etmesini istemediğimiz adresleri yazabiliyoruz. Buraya sorunlu olmadığından emin olduğumuz adresleri yazabiliriz.
Custom Fields” bölümünden eğer wordpress yazılarımızda custom fields kullanıyorsak bunlardan hangilerini kontrol etmesini istediğimizi belirtiyoruz. WordPress’te custom fields’ın ne olduğu konusunda bilginiz yok ise burayı boş bırakmanız en iyisi.
Comment Link” bölümünden yorumlarda verilen adresleri kontrol edip etmeyeceğini işaretliyoruz. Bu bölümde en çok hatalı adresler bulunduğu için bunu işaretleyip temizlik yapmamız iyi olacaktır.
E-mail notifications” bölümünden kırık link bulduğunda bize e-posta ile haber vermesini istersek işaretliyoruz. Kırık link kontrolü sunucuyu yoran bir işlemdir, eğer çok önemli değilse bu işlem esnasında bir de e-posta atarak iyice yük binmesini istemiyorsak burayı işaretlemiyoruz.

Advanced bölümünde detaylı yapılandırmayı yapabiliyoruz. Çoğu zaman buradaki yapılandırmayı değiştirmenize gerek kalmayacaktır. Buradaki ayarların da ne işe yaradığını inceleyelim:
Timeout” bağlantı kontrolü esnasında bağlantıyı kaç saniye içinde ulaşmaya çalışacağını burada belirtebiliyoruz. Süreyi uzun vermeniz sunucunun yavaşlamasına neden olur.
Link Monitor” buradaki seçeneklerden “Run continuously while the Dashboard is open” seçilirse yönetim paneliniz açık olduğu sürece link kontrolünün yapılmasını sağlar. “Run hourly in the background” seçeneği ise saatbaşı arkaplanda çalışmasını sağlar. Her iki seçeneği de seçebilirsiniz.
Max Execution Time” arkaplanda çalışırken maksimum kaç saniye aktif olacağını belirler burada süreyi uzun tutmamanızı tavsiye ederim.
Custom Temporary directory” çalışma esnasında notlarını tutacağı alanı buradan belirleyebiliyoruz, bunun ne anlama geldiği hakkında bir bilginiz yoksa bu alanı boş bırakmanız en iyisi.
Server load limit” kısmı advanced bölümündeki en önemli kısım. Daha önceden de bahsettiğim gibi bu eklenti sunucuyu yorabilir. Bu yüzden ek bir kontrol konulmuş. Sunucu çok yorulduğunda kendini otomatik olarak kapatabiliyor. Burada load limit olarak 3-4 koymanız bu eklentinin çalışması esnasında sayfalarınızın iptal olmasını engelleyecektir.
Eklentinin raporlarına Araçlar menünüz altından ulaşabilirsiniz.



wpeklenti.com

 
Yukarı Alt