Benzer Yazılar Eklentisi

Kayıt
30 Ekim 2008
Mesaj
119
Tepki
4
Birçok wordpress bloğunda yazıların altında ilgili yazılar (related posts) başlığı ile benzer yazılara bağlantılar verildiğini görürsünüz. Bu işlemin hem ziyaretçiyi sitede tutmak açısından hem de arama motorlarında daha yukarıda çıkmak açısından faydaları var. WordPress’te bu işi yapan bir çok eklenti mevcut, bu yazımızda onlardan en popüler olanını, Yet Another Related Posts eklentisinin kurulumu ve ayarlamasını inceleyeceğiz.
Yet Another Related Posts Eklenti Bilgileri
Eklenti Yazarı Michael Yoshitaka Erlewine
Eklenti İsmi Yet Another Related Posts
Eklenti İndirme Adresi Yet Another Related Posts
Yet Another Related Posts Eklentisi Kurulumu



  • İndirdiğiniz yet-another-related-posts-plugin.zip dosyasının içeriğini bir klasöre çıkartınız.
  • Çıkarmış olduğunuz dosyaları wp-content/plugins klasörünüze ftp ile yükleyiniz.
  • WordPress > Eklentiler menüsü altından, eklentiyi etkinleştiriniz.
  • WordPress > Ayarlar > Related Posts (YARPP) menüsü altından eklenti ayarlarını yapılandırınız.
Yet Another Related Posts Eklentisi Özellikleri


  • İlgili yazıları alacağı kategorileri veya etiketleri belirleyebilme
  • Sadece belli bir tarihten sonraki yazılardan ilgili yazıları alabilme
  • Performans için sql tabanlı bellekleme
  • Başlık, Sayfa içeriği, Etiketler, Kategorilerden hangilerini karşılaştırarak ilgili yazıları seçeceğinizi belirleyebilme
  • Ayarlar bölümünden kolayca dilini düzenleyebilme, ister başlığına ilgili yazılar, isterseniz benzer yazılar veya bunun gibi yazılar yapabilirsiniz.
  • Kaç adet yazı gösterileceğini belirleyebilme
  • İlgili yaızları RSS kaynağınızdan da gösterebilme
Yet Another Related Posts Eklentisi Ayarları

Eklentiyi kurup aktif ettikten sonra wordpress ayarlar bölümünden Related Posts (YARPP)’u tıkladığınızda aşağıdaki resimlerdekine benzer bir ayar ekranı ile karşılaşırsınız. Ayarlar bölümünü parça parça inceleyelim:

Ayarlarda ilk bölüm olan “The Pool” bölümünden hangi yazıların ilgili yazılar olarak seçileceğini belirliyoruz, burada “Disallow by category” kısmında seçim havuzuna katılmayacak kategorileri “Disallow by tag” kısmından ise seçim havuzuna katılmayacak etiketleri işaretleyebiliyoruz. “Show password protected posts” sekmesini işaretleyecek olursak şifre korumalı yazılarımız da seçim havuzuna katılacaktır. “Show only posts from the past xx months” bölümünden xx aydan sonraki yazıları seçim havuzuna dahil et deme şansımız var, örneğin sadece son 12 ayda yayınladığımız yazılar ilgili yazılarda görünsün demek için xx yerine 12 yazıp bu sekmenin başındaki işareti tıklamamız yeterli.

İkinci bölüm olan “Relatedness options“‘dan yazıların nelere göre benzerlik ölçümünün yapılacağını belirliyoruz, bu bölüm hem eklentinin performanısını hem de daha iyi sonuçlar üretmesini sağlamak için kullanacağımız ana ayarlardır. Titles -yazı başlıkları-, Bodies -Yazı içerikleri-, Tags -Etiketler-, Categories -Yazı Kategorileri- arasında hangilerini önemseyip hangilerini gözardı edeceğini belirleyebiliyoruz. Tabii ki hepsini önemsemesi daha iyi sonuçlar üretmesine olanak sağlar fakat bu sayfalarınızın yavaş açılmasına veya az yazınız var ise hiç sonuç bulamamasına da neden olacaktır. Bu yüzden buradaki ayarlarda “do not consider” – gözardı et, görmezden gel -, consider – bunu da ölçüme kat – seçeneklerini işaretlerken dikkatli olmalıyız. Eğer eklenti yavaş çalışıyorsa burada bodies bölümünü do not consider a getirmek eklentiyi hızlandıracaktır, daha da hızlanması için titles kısmını da do not consider olarak yapılandırabilirsiniz.

Display options for your website” bölümünden dil ayarlarını ve ilgili yazıların sayfamızda ne şekilde görüneceğini ayarlayabiliyoruz. Burada maximum number of related posts sekmesinde her yazıda en fazla kaç tane ilgili yazı göstereceğimizi belirliyoruz, varsayılan olarak gelen 5 iyi bir seçimdir. Show excerpt sekmesini işaretlersek yazıların yanında benzerlik yüzdesi görüntülenir. Diğer görüntü ayarlarında html bölümlerini bozmadan yazıları dilediğimiz gibi değiştirebiliyoruz.

Son ayar bölümü olan “Display options for rss” de bir önceki ayar ekranımıza benzerdir. Burada Rss besleme kaynaklarımızda ilgili yazıların görüntülenip görüntülenmeyeceğini ve ne şekilde görüntülenebileceğini belirliyoruz. Display related post in feeds sekmesini işaretlediğinize ilgili yazılar rss beslemelerinizde de görüntülenecektir, buradaki diğer ayarları bir önceki ayar menüsündeki gibi yapabilirsiniz.
Ayarlarınızı tamamladıktan sonra “Save Changes” butonuna tıklayarak kaydediyorsunuz.



alıntı:wpeklenti.com
 
Yukarı Alt