20 Yıl Sonra Bile Silinen Dosyalarınızı Kurtarabilirsiniz

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89


Bilgisayarınızdan silinen verilerin kurtarılması, hard diskinizin kapasitesine bağlı olarak, 20 yıl sonra bile mümkün.

Zaman zaman hepimizin başına, bilgisayarımızdan bazı doslayarın istenmeden silinmesi durumu gelmiştir. Peki silinen verilerinizin 20 yıl sonra bile olsa kurtarılabileceğini biliyor muydunuz?

Silinen dosyaların uzun sürede bile olsa kurtarılabilmesi, hard diskinizin ömrünün ne kadar olduğuyla yakından ilgilidir. Özellikle son zamanlarda, güvenlik güçlerinin el koyduğu bilgisayar kasalarıyla gündeme gelen veri kurtarımının, yıllar önce silinmiş olan veriler olmasına rağmen, bazı yazılım ve donanımlarla gerçekleştiği ortaya çıkıyor.
Bilişim dünyası uzmanları, bilgisayar kullanıcılarının, veri kurtarılması ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, ancak bilim dünyası tarafından bu özelliğin bilindiğini ve sıklıkla kullandığını belirtiyorlar. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için piyasada satılan donanımların 1500 dolar civarında olduğu, ayrıca satılan bazı yazılımlarla da veri kurtarma işleminin gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Veri kurtarma işleminin gerçekleşmesinde, bilgisayara kaydettikten sonra silinmiş olan veya bilgisayara format atılma sırasında yedeklenmemiş verilerin, hard disk içinde yer aldığı sektörlere yeniden kaydedilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Veri kurtarma işleminin en önemli şartı, silinmiş dosyalarda bulunan bilgilerin üzerine yeni veri kaydedilmemesi gerektiğidir. Kurtarmanın yüzde yüz başarılı olabilmesi için, son kaydedilen verilerin üzerine yeni veri eklenmemelidir. Eğer bu şart yerine getirilirse ve hard diskinizin kapasitesi de yıllarca dayanıklıysa, 20 yıl kadar da olsa verileriniz kurtulabilir.

Bilgisayar teknik servislerine yapılan veri kurtarım işlemlerinin, daha çok iş yerlerinde kullanılan bilgisayarlarla ilgili olduğu ve bunun çoğunluğunun da muhasebe kayıtlarının silinmesi sonucu yapılan başvurular olduğu belirtiliyor. Veri kurtarma işleminin süresi, veri üzerine yazılan yeni bilgilerin durumuna göre değişiyor ve kullanıcılara olan maliyeti 500 doları bulabiliyor.

Bilgisayarlardan silinen verilerin yanı sıra, flash bellek, fotoğraf makineleri ve telefonların hafıza kartlarındaki verilerin de aynı yöntemle kurtarılabildiği belirtiliyor.


Kaynak
Bilişimhaber
 
Yukarı Alt