Channels Paneli ile Hasass Seçim Yapmak. (Teknik Bilgi)

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Herkeze Merhaba. Bu uygulamada havada dağılmış kar tozunu nasıl kolayca ve hatasız seçebileceğimizi öğrenicez. Uygulamada kullanmanız için ilk sırada ki görseli bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Başlıyoruz..

İlk olarak görselimizi Photoshop'da açalım.



Görselimizin olduğu Background isimli Layer'ın üzerine çift tıklatarak serbest Layer haline getirelim. (Yanında ki beyaz renkte kilit simgesi kalkacaktır.) Devamında yeni bir Layer oluşturarak içerisini siyah renkle boyayalım ve Layer panelinde en alta getirelim. Bu bizim Background'ımız olucak. İsterseniz kilitleyebilirsiniz.

Şimdi yeni bir Layer oluşturarak Rectanguler Marquee (M) aracı ile bir seçim alanı oluşturalım ve içerisini beyaz renkle boyayalım. Daha sonra Ctrl + T tuş kombinasyonu ile Transform aracını etkinleştirelim. Mouse ile sağ tuşla tıklatarak Transform özelliklerinden Distort özelliğini seçelim. Kenar tutmaçlarından aşağıda ki resimde gördüğümüz şekle ve hizaya getirelim.



Şimdi resmimizin bulunduğu Layer seçiliyken Polygonal Lasso (L) aracı ile, aşağıda ki gibi bir seçim alanı oluşturalım. (Kar zerrecikleri seçimin içinde olmalı)



Seçim alanımızı Ctrl + J tuş kombinasyonuyla bir kopyasını alalım. Kopyasını aldığımız Layer üzerine Ctrl + Sol Tık ile seçim alanı oluşturalım. (Layer isminin bulunduğu kısma değil sol tarafında ki küçük kare içerisinde ki ön izlemenin olduğu kısma tıklatalım, yoksa seçim alanı oluşturmayacaktır.) Ctrl + C tuş kombinasyonuyla Layerın kopyasını alalım.

Ardından Channels paneline geçelim. (Eğer Channels paneli açık değilse, Window > Channels seçeneklerini takip ederek açabilirsiniz.) Aşağıda ki resimde OK ile gösterildiği gibi yeni bir kanal oluşturmak için Creat New Channel seçeneğine tıklatıyoruz. Seçim alanımızın bu kanal üzerinde aktif olduğunu görüyoruz. Şimdi Edit > Paste Into seneğini takip ederek seçim alanına kopyaladığımız resmi yapıştıralım.



Çok güzel. Buraya kadar geldiysek büyük iş başardık demektir.

Şimdi öncelikle Ctrl + D tuş kombinasyonuyla seçim alanımızı deaktif edelim. Ctrl + L tuş kombinasyonuyla Levels ayarlarını aşağıda ki gibi yapalım. (İstediğiniz sonucu alana kadar ayarları değiştirebilirsiniz, kenar keskinlikleri görünmemeli.) Son olarak oluşturmuş olduğumuz Alpha 1 isimli kanalımızın üzerine Ctrl + Sağ tık ile tıklatalım. Beyaz kısımların seçili olduğunu görüceksiniz. (Layer isminin bulunduğu kısma değil sol tarafında ki küçük kare içerisinde ki ön izlemenin olduğu kısma tıklatalım, yoksa seçim alanı oluşturmayacaktır.)



Evet, şimdi Channels panelinde en üstte bulunan RGB modunu seçelim. Channels panelinde işimiz bitti.

Layers sekmesine tıklatarak Layerların olduğu kısma geçelim. Seçim alanını görüyor olamalısınız. Yeni bir Layer oluşturalım ve seçim alanını beyaz renk ile boyayalım. Evet, kar tozumuz artık bizimle, gayet başarılı bir iş çıkarttık.



Şimdi işimize devam edelim. Bunun için öncelikle snoowboardcıyı Pen Tool (P) aracı ile seçelim ve Ctrl + J tuş kombinasyonuyla kopyamızı yeni bir Layera yapıştıralım.



Artık kar tozumuz ve snoowboardcımız ayrı ayrı Layer'larda, resme istediğimiz müdehaleyi edebiliriz. Şimdi çalışmamızın başında oluşturduğumuz beyaz karenin bulunduğu Layer'a Ctrl + Sol Tık ile tıklatalım. (Layer isminin bulunduğu kısma değil sol tarafında ki küçük kare içerisinde ki ön izlemenin olduğu kısma tıklatalım, yoksa seçim alanı oluşturmayacaktır.) En altta bulunan resmin orjinal halinin olduğu Layerı seçelim ve alt kısımda bulunan Maske özelliğine tıklatalım. (Alttaki resimde OK ile gösterilmiştir.) Maskeleme özelliğini kullanarak basitçe bir kırpma alanı oluşturduk. Şimdi yapacağımız işlem ise beyaz karenin bulunduğu Layer'ın sol tarafında ki göz simgesine tıklatarak deaktif etmek.



Renk tonlarında sağlıklı bir etki yakalamak için dekupe ettiğimiz snoowboardcı seçili iken Image > Auto Color seçeneklerini takip ederek arka planla uyumlu bir ren akışı yakalamış oluruz.

Çok güzel. Sanki bir fotoğrafın içerisinden çıkıyormuş gibi oldu değil mi? Bunu tam bir fotoğraf haline getirmek için etrafına bir çerçeve oluşturabilirsiniz.



Biraz uzun ve karışık bir ders olmuş olabilir, ama başta da dediğim gibi bu ders pratik için değil teknik içindi. Bu yöntemle duran bir arabanın arkasına toz bulutu ekleyerek hareket ediyor hissi verebilirsiniz, ya da hayal gücünüz ne diyorsa! Gerisi size kalmış. Yararlı olması dileği ile..
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Anlatım için teşekkürler Erkin Bey.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
teşekkürler erkin bey.
güzel bir anlatım olmuş.
emeğinize sağlık.
uygulama yapan arkadaşlar varsa
deşik sonuçları buradan yayınlasınlar.
 

expressoo

Üye
Kayıt
23 Haziran 2009
Mesaj
11
Tepki
0
güzel bir anlatım yapmışsın kardeşim uygulama yapıp eklemek istedim ama beceremedim :( yinede teşekkür ederim yararlı bir ders
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Süpersiniz Dilek hanım, çok başarılı olmuş. Tebrikler..
 

GÜNEL AYVACI

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
31 Mart 2009
Mesaj
714
Tepki
7
Çok iyi bir ders olmuş, hiç bilmediğim bir konu idi, çok teşekkür ederim.
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
@Dilek Doğrusöz

Estağfurullah Dilek hanım, yeteneğiniz ortada..

@GÜNEL AYVACI

Rica ederim Günel hanım, bilgilerinize az da olsa bişeyler katabilmek beni mutlu etti. Eksik olmayın..
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
işte budur dilek hanım.
çalışmanın aynısını değil kendinizden bir şey katmanız mükemmel...
 
Yukarı Alt