Fausto Zonaro Sergisi

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89

İstanbul’a 1891 yılında gelen ve 1896 yılında II. Abdülhamid tarafından Saray Ressamı olarak görevlendirilen Fausto Zonaro, padişahın devrilmesinden sonra eski kadroların tasfiyesi sırasında yeni hükümetin verdiği kararla unvanını kaybetmişti.


Tarih:24 Eylül - 1 Kasım 2008
Yer:Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu
Şehir:İstanbul Avrupa


1909 yılında, büyük bir hayal kırıklığıyla ülkesine geri dönen Zonaro’nun 1924 yılında kaleme alıp büyük bir özenle, kapağından bölümlerine, içine yerleştirilecek görsel malzemeye kadar basılmaya hazır bir kitap halinde hazırladığı hatıratı, dünyada ilk kez Türkiye’de yayımlanıyor. “Abdülhamid’in Hükümdarlığında Yirmi Yıl / Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri” adlı kitapta sanatçının İstanbul’a gelişi ve bu ülkede kaldığı yıllar boyunca yaşadıkları ve tarihsel tanıklıkları yer alıyor.

Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu’nda da, 24 Eylül - 1 Kasım 2008 tarihleri arasında Fausto Zonaro’nun, hemen hepsi Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan eserlerinin yer aldığı bir sergi düzenleniyor. Sergide, Adolphe Thalasso’nun yazdığı, 1908 yılında Paris’te üç yüz adet olarak çok özel bir baskıyla yayımlanan Déri Sé’adet ou Stamboul, Porte du Bonheur adlı, resimlerini Zonaro’nun yaptığı kitaptaki eserlerin orijinalleri izleyiciyle buluşacak. Hepsi İstanbul’daki günlük hayat üzerine kırk dokuz renkli gravürün yer aldığı ve ayrıca ilk on iki nüshasına sanatçının birer adet orijinal suluboya çalışmasının da eklendiği eser, zamanında, nüshaları numaralanarak satışa sunulmuştu.

Zonaro’nun hatıratında anlattığı konularda geçen; aldığı ve kendisinin hazırladığı bazı armağanlar, hatıratı için hazırladığı kapak tasarımı vb. pek çok obje de ilk kez sergilenecek. Yapı Kredi Kültür Merkezi ile İtalyan Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek serginin koordinatörü Erol Makzume ve Veysel Uğurlu.
 
Yukarı Alt